Τσίπρας στον Παυλόπουλο: Έχουμε μία καλή συμφωνία με σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes - Η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει μετά τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια(video)

Σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και το όνομα Βόρεια Μακεδονία στην Σλαβική γλώσσα που θα ισχύει έναντι όλων(erga omnes) περιλαμβάνει η τελική απόφαση των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ μετά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κρίσιμου αυτού θέματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ενημέρωσε τον προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την συμφωνία

με τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή όταν στην γειτονική χώρα γίνουν όλες οι συνταγματικές αλλαγές που πορβλέπονται.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

«Αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό. Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό για ένα θέμα που μας απασχολεί και μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Εχουμε λοπιπόν μια συμφωνία και γιαυτο έιμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέση η ελληνική πλευρά και πληρούν την εθνική γραμμή. Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιοριμός έναντι όλων (Erga omnes). Πράγμα που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την συνταγματική αναθεώρηση. Το σημαντικότερο έιναι ότι έχουμε μια συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο σύνταγμα πέρα της ονομασίας. Το συμαντικότερο όλων κατ' εμέ είναι ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Διότι υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την πολιτισμική μας κληρονομιά πράγμα που ήταν εμπόδιο στις σχέσιες μεταξύ των δύο λαών. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ από την δική μας πλευρά, στο κοινοβούλιο αφού γίνει από την άλλη πλευρά η συνταγματική αναθεώρηση. Νομίζω ότι απο εδώ και στο εξής θα πρέπει η καλή συμφωνία που αποτελεί θετική εξέλιξη για την περιοχή μας να υλοποιηθεί από τους γείτονές μας για να προχωρήσουμε και εμείς. Στο τέλος της φιλικής μας επικοινωνίας θα ενημερώσσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της βουλής μετά την αξιολόγηση και αργότερα θα ενημερωθεί και η εθνική αντιπροσωπεία».

Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Ευχαριστώ πρώτον για την τήρηση αυτής της κοινοβουλευτικής τάξης, δεύτερον θέλω να τονίσω ότι από εδω και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη η για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα ευννοεί την τήρηση των προυποθέσεων που έχουμε θέσει. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η αναθεώρηση του συντάγματος. Από εκεί θα φανεί αν θα τηρηθεί η δέσμευση. Το κυριότερο έιναι οτι η Ελλάδα δείχνει το σεβασμό της ως δημοκρατική χώρα και δείχνει την ευαισθησία της ως δημοκρατικό κράτος. Θα ήταν αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους αλλά και για την Ελλάδα να οδηγεί μια χώρα ο πρωθυπουργος της να θέλει μια χώρα που αντιτίθεται στο σύνταγμα και στις προυποθέσεις του. Θέλουμε καλή γειτονία»

Tι προβλέπει ο κανονισμός - Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής) θα γίνει η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα