Τζανακόπουλος: Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά - Πώς θα υλοποιηθούν

Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων στήριξης που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το υπουργείο Εργασίας, για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην ενημέρωση που παρείχε νωρίτερα προς τους δημοσιογράφους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οριοθέτησε την ολοκλήρωση αυτών των μέτρων, ως εξής:

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ: Πρόκειται για μέτρο που αφορά τους συγγενείς των θυμάτων από τις πυρκαγιές. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου

Εργασίας.

Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων: Πρόκειται για επίδομα 1.000 ευρώ το μήνα, με τη διαδικασία να έχει αναληφθεί από τον ΟΠΕΚΑ και θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.

Καταβολή εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος: Πρόκειται για δύο μηνιαίες συντάξεις που θα χορηγηθούν στους πυρόπληκτους συνταξιούχους αλλά και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου.

Δικαιούχοι κύριας κατοικίας: Αυτόματη διαδικασία από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ με την εποπτεία του υπ. Εργασίας.

Δικαιούχοι δευτερεύουσας κατοικίας ή φιλοξενούμενοι ή τραυματίες: Θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στον ΕΦΚΑ για χορήγηση σύνταξης. Εάν πρόκειται για ανασφάλιστους υπερήλικες η αίτηση πρέπει να υποβληθεί στον ΟΠΕΚΑ.

Επίδομα ανεργίας και εφάπαξ ποσό 650 ευρώ: Άφορα όσους εργαζόμενους ανεστάλη η εργασία τους, λόγω καταστροφής της επιχείρησης που δούλευαν, από την πυρκαγιά. Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

Επίσπευση αιτήσεων συνταξιοδότησης: Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και πρόκειται για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 30 Σεπτεμβρίου.
Ρυθμίσεις για ασφαλιστικές εισφορές, για ασφαλιστική ικανότητα και για επιμήκυνση δόσεων οφειλετών συνταξιούχων: Απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Μέτρα στήριξης δανειοληπτών τέως ΟΕΚ: Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, που ήδη έχει ξεκινήσει επικοινωνία με τους δικαιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα