Τζανακόπουλος: Το υπερπλεόνασμα μας βοηθά να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους

Την πεποίθηση ότι η χώρα οδηγείται στην έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, αλλά και την στοχοπροσήλωση στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα είπε ότι παραμένει ψηλά στην ατζέντα το να πετύχουμε, με τους καλύτερους όρους, το τέλος του προγράμματος, να κλείσει η 4ης αξιολόγηση και να μπουν στη τελική

ευθεία οι δράσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

«Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτούμε και να επιτύχουμε με τους καλύτερους όρους την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας την 4η αξιολόγηση, έχουμε μπροστά μας τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, τη συζήτηση για την, μετά το πρόγραμμα, εποπτεία.

Εξαιρετικά σύνθετες διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου - είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν. Και στη βάση αυτού του χρονοδιαγράμματος να μπορέσουμε να εξέλθουμε από το πρόγραμμα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχω την πεποίθηση ότι το γεγονός ότι έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ένα τέτοιο πλεόνασμα 4,1 % - 4,2 % δίνει τη δυνατότητα και μας οπλίζει με πολιτικό κεφάλαιο για να μπορέσουμε διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους την έξοδο από το πρόγραμμα» εκτίμησε.

Για το ΔΝΤ και την παραμονή του ή μη στο πρόγραμμα σημείωσε ότι «η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία συζητάμε με το ταμείο προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες οι οποίες υπάρχουν και στις δημοσιονομικές προβλέψεις αλλά και στις αναπτυξιακές προβλέψεις που κάνει το ταμείο. Το Ταμείο δουλεύει και με τους Ευρωπαίους εταίρους - οι οποίοι γνωρίζετε ότι συμφωνούν με τις εκτιμήσεις που κάνει ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά πρωτογενή πλεονάσματα ανάπτυξη κι άλλα και έχουν εκφράσει πολλές φορές την διαφωνία τους με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του διεθνούς νομισματικού ταμείο».

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που θα επέβαλλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα για 15 με 20 μέρες, δεν εκτιμώ ότι θα έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο ούτε θα προσέδιδε περαιτέρω αξιοπιστία στη διαδικασία της εξόδου».

Το χρέος έχει συμφωνηθεί ήδη από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας πως στις αποφάσεις είναι και το να μην ξεπερνά η χρηματοδότηση του (σ.σ χρέους ) το 15% του ΑΕΠ. «Είναι μία συζήτηση δρομολογημένη, θα καθοριστεί τους επόμενους μήνες. Πιθανώς η συμμετοχή του Ταμείου να οδηγούσε σε μία ελαφρώς μεγαλύτερη ελάφρυνση, η οποία ωστόσο δε νομίζω ότι θα ήταν η κρίσιμη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε χρηματοδοτικά το ελληνικό χρέος για τα επόμενα αρκετά χρόνια» συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζήτησαν να γίνουν εκλογές πριν από την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων. «Τίποτα τέτοιο δεν ακούστηκε» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Τζανακόπουλου.

«Έγινε πολιτικός διάλογος για τους όρους της εξόδου, για την διαπραγμάτευση, για τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού και πολιτικού μας σχεδίου, αλλά κανένας δεν εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, πριν από την 1 Ιανουαρίου 2019. Από κει και πέρα προβληματισμοί, επιφυλάξεις κατατέθηκαν στον διάλογο και αυτό είναι εύλογο και θεμιτό, όπως συμβαίνει σε όλες τις ΚΟ» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας για το θέμα των γαλλικών φρεγατών, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτού υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Φώτη Κουβέλη, για αγορά με leasing των δυο Γαλλικών πλοίων, αλλά και με τα όσα αναφέρει σήμερα ο Γαλλικός τύπος ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία ο κύριος Τζανακόπουλος είπε ότι «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ».

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή δηλώσεις αξιωματούχων, αλλά και του Προέδρου Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δείχνουν περισσότερο μια νευρικότητα, παρά ότι εκφράζουν συγκροτημένη στρατηγική. «Θέλω να κρατήσω τη δήλωση Ερντογάν για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διμερών διαφόρων αλλά και των διαφορών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Ειδικά για το ζήτημα -όπως το έθεσε μέσω συνέντευξης του ο Τούρκος Πρόεδρος - περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο υπουργός Επικράτειας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα υπογραμμίζοντας: «Έχουμε ξεκαθαρίσει, η ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε ποτέ κάτι τέτοιο διότι αυτό θα ήταν ευθεία παραβίαση των δικαιοκρατικών αρχών και των ρυθμίσεων της ελληνικής και διεθνούς έννομης τάξης»

Συμπλήρωσε δε ότι «αυτό που επίσης νομίζω ότι πρέπει να σχολιαστεί είναι ότι η Τουρκία μέχρι λίγες μέρες πριν μας έλεγε ότι η κράτηση των δύο αφορά την δικαιοσύνη και ότι επειδή Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να υπάρξει ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου. Νομίζω ότι αυτό είναι και ορθός τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης και από την τουρκική πλευρά, επομένως δεν καταλαβαίνω με ποια λογική και υπό ποια ιδιότητα μπορεί κανείς να κάνει δηλώσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις επί του ζητήματος αυτού».

Καταλήγοντας, στην τοποθέτηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία, εφόσον είναι κράτος δικαίου να περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. «Οτιδήποτε πέρα από αυτό δεν είναι στη σφαίρα της διεθνούς νομιμότητας» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως η «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια και οφείλει να τηρήσει τον νόμο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε -και κάνουμε- είναι να εντείνουμε την πολιτική και διπλωματική πίεση στην Τουρκία έτσι ώστε να τηρεί τις υποχρεώσεις της η οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα