Τζίμης: Πέθανε ο πρώτος και πιο διάσημος tattoo artist της Αθήνας

Έφυγε από τη ζωή ο Τζίμης, ο πρωτοπόρος του τατουάζ στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Μαματσής όπως ήταν το όνομά του ήταν ο πρώτος tattoo artist στην χώρα.

Ο γνωστός δερματοστίκτης απεβίωσε σε ηλικία είτε 87 είτε 89 ετών καθώς όπως είχε πει σε συνέντευξή του δεν ήταν ακριβώς σαφές το πότε γεννήθηκε.

«Είμαι νησιώτης, Μυτιληνιός. Γεννήθηκα ή το 1933 ή το 1935. Δεν είμαι και σίγουρος. Η μάνα μου λέει το '33, αλλά τα χαρτιά λένε το ’35. Κάποιο μπέρδεμα

με τα πιστοποιητικά θα είχε γίνει. Όλο έτσι συνέβαινε τότε», είχε πει το 2014.

Ο Τζίμης (Δημήτρης Μαματσής) στα '60s εργαζόταν σε Τορόντο και Νέα Υόρκη. Έπειτα, μεταξύ 1973-1978 έκανε τατουάζ «πριβέ», σε ναύτες στην Αθήνα.

Το 1978 άνοιξε εργαστήριο στην Πλάκα. Κάποια χρόνια μετά, το 1989, στο στούντιο άρχισε να εργάζεται και η κόρη του, Άννα.

Το 1992 ξεκίνησε και το Clinical Body Piercing.

O πρώτος και πιο διάσημος tattoo artist της Αθήνας άφησε την τελευταία του πνοή στα 89 του χρόνια. Ο λόγος για τον Δημήτρη Μαματσή του θρυλικού στούντιο «Jimmy’s» που λειτουργεί στο κέντρο της πρωτεύουσας από το μακρινό 1977.

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1933 και από μικρός έφυγε για τα καράβια. Πήγε στην Αμερική, έζησε στο Τορόντο, στον Καναδά. Κάτω από το σπίτι του υπήρχε ένα στούντιο για τατουάζ και εκεί ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Όταν γύρισε στην Ελλάδα λίγο μετά το ’70 δούλευε αρχικά οδηγός στη γαλλική πρεσβεία. Στη συνέχεια επί επταετίας και λόγω των παιδιών πήρε μισή άδεια ταξί και δούλευε ως οδηγός ταξί.

Οι Αμερικάνοι ναυτικοί από τα καράβια που βρίσκονταν στο Φαληρικό Δέλτα έβγαιναν και ζητούσαν να κάνουν τατουάζ. Όταν σε μία κούρσα ένας Αμερικάνος του είπε ότι ψάχνει να κάνει ένα τατουάζ θυμήθηκε ένα φίλο του από τον Καναδά και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθεί με το τατουάζ.

Το 1971 πήγε ξανά στον Καναδά , κάθισε ένα μήνα, έκανε ένα σεμινάριο, είχε βέβαια και μικρή εμπειρία από το τατουατζίδικο κάτω από το σπίτι αφού όσο έμενε εκεί ζωγράφιζε. Εφερε από τον Καναδά τα πρώτα εργαλεία και έτσι ξεκίνησαν όλα. Έπαιρνε κούρσα τους Αμερικανούς και όποιος ρώταγε για τατουάζ τους έλεγε «εγώ». Τους έβαζε στο αμάξι, τους πήγαινε στο σπίτι του. Από το 1973 μέχρι το 1977 γινόταν αυτό στα κρυφά.

Στα τέλη του 1977 και αρχές του 1978 αποφάσισε να ανοίξει στην Πλάκα, το πρώτο τατουατζίδικο στην Ελλάδα. Το δεύτερο στούντιο άνοιξε στο Άμστερνταμ και μετά ακολούθησαν Αμβούργο, Κοπεγχάγη, Αγγλία. Δέκα άτομα έκαναν αυτή τη δουλειά στην Ευρώπη και άλλα δέκα στην Αμερική. Περισσότεροι πελάτες ήταν οι ναυτικοί και κάποιοι που είχαν βγει από τη φυλακή. Δειλά-δειλά μετά ’80, τότε που ξεκίνησε πλάι του και ο γιος του ο Παύλος, άρχισε να προσέρχεται το ελληνικό κοινό. Πολλοί διάσημοι πήγαν στου Τζίμη που μέχρι το 2005 ήταν σημείο αναφοράς για την Αθήνα.

Ο Τζίμης σταμάτησε να χτυπάει τατουάζ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά το μαγαζί έμεινε στα χέρια των παιδιών του. Ο Παύλος και η Άννα συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση. Έλληνες και ξένοι, γνωστοί και άσημοι, έχουν εμπιστευτεί τον Τζίμη και στη συνέχεια τα παιδιά του. Το Jimmy’s Τattoo εξακολουθεί να στεγάζεται στην Πλάκα, Αδριανού 72, στον 1ο όροφο.

Την είδηση του θανάτου του την έκανε γνωστή η οικογένεια του μέσα από μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζίμης, Πέθανε, Αθήνας,tzimis, pethane, athinas