Τζιτζικώστας : Πρότεινε να δημιουργηθεί εθνικό κέντρο του CERN στη Θεσσαλονίκη

Τη δημιουργία μόνιμης υποδομής του CERN στη Θεσσαλονίκη, που θα αξιοποιεί τις τεχνολογίες του κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου, με τελικό στόχο να καταστεί Εθνικό Κέντρο του CERN για όλη την Ελλάδα, πρότεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,

στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού ερευνητικού οργανισμού στη Γενεύη.

Ο κ.Τζιτζικώστας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα έως τώρα αποτελέσματα της συνεργασίας με το CERN, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα σεμινάρια του CERN και τη συμμετοχή ερευνητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην αναβάθμιση του επιστημονικού πειράματος που εξελίσσεται στη Γενεύη, του "ΑΤΛΑΣ".

"Πριν από δύο χρόνια αποφασίσαμε ως διοίκηση της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας να επενδύσουμε στη συνεργασία με το CERN. Πολλοί τότε απόρησαν, η απάντηση όμως δίνεται σήμερα. 'Επειτα από σκληρή δουλειά είκοσι επιχειρήσεις της περιοχής μας εντάσσονται στους πιστοποιημένους συνεργάτες του CERN ανοίγοντας νέο δρόμο στην επιχειρηματικότητα" είπε ο περιφερειάρχης με αφορμή την παρουσία των είκοσι επιχειρήσεων στη Γενευη.

Καλωσορίζοντας την επιχειρηματική αποστολή η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του CERN, Charlotte Lindberg Warakaulle, υπογράμμισε πως "αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για συνεργασίες, καθώς ανοίγει ο κατάλογος των ευκαιριών για το 2019 για τους βιομηχανικούς συνεργάτες και οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στον κατάλογο των πιστοποιημένων προμηθευτών του Οργανισμού".

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του CERN, Μανώλης Τσεσμελής, υπογράμμισε πως "προσπαθούμε να αγοράζουμε οτιδήποτε μας χρειάζεται από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, από τα μέλη μας και η Ελλάδα σαφώς έχει θέση και μάλιστα ισχυρή".

Η επιχειρηματική αποστολή στο CERN έγινε σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της, Τάσος Τζήκας, είπε πως "δίνουμε έναν αγώνα, ωστόσο δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους πολιτικούς για τις νέες τεχνολογίες. Βρισκόμαστε εδώ γιατί οι προμήθειες ελληνικών επιχειρήσεων είναι χαμηλά, ενώ έχουμε πολλές και ικανές εταιρίες".

Την όλη προσπάθεια να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις ελληνικών επιχειρήσεων με το CERN υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο, Αθανάσιο Σαββάκη και άλλοι φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα