Βάσεις 2020: Ποιες σχολές θα σημειώσουν άνοδο, οι πρώτες εκτιμήσεις

Οι Πανελλήνιες 2020 οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους και οι μαθητές αρχίζουν να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τις βάσεις 2020 των σχολών που τους ενδιαφέρουν.

Προφανώς αυτό συμπεριλαμβάνει τη σύγκριση με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι λογικό να ενέχει το ενδεχόμενο απόκλισης, αφού οι Πανελλήνιες 2020 έχουν

μια θεμελιώδη διαφορά.

Αυτή, δεν είναι άλλη από την κατάργηση των συντελεστών αυξημένης βαρύτητας σε συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία αποτελούσαν «βαρόμετρο» για την εισαγωγή στα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ.

Καθηγητές και αναλυτές, ωστόσο, αναφέρουν πως μαθητές που στοχεύουν στα τμήματα ανθρωπιστικών επιστημών θα πρέπει να αναμένουν χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα εν συγκρίσει με τα περσινά.

Στ’ Αρχαία Ελληνικά τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα, ενώ και η Κοινωνιολογία,. στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, καθώς εισήχθη φέτος στις Πανελλαδικές, τα θέματα χαρακτηρίστηκαν από τους καθηγητές απαιτητικά.

Δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετώπισαν, όμως, οι υποψήφιοι και στο θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας, τ’ οποίο εξετάστηκε μαζί με τη Λογοτεχνία.

Εάν οι εκτιμήσεις των καθηγητών επιβεβαιωθούν, τότε είναι πολύ πιθανό τα δυσκολότερα θέματα θα «σπρώξουν» τις βάσεις προς τα πάνω για μια σειρά σχολών στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αντιθέτως, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, οι υποψήφιοι των θετικών επιστημών, φαίνεται πως δεν θα οδηγηθούν μαζικά σε βαθμολογίες κάτω της βάσης, λόγω της διαβάθμισης των θεμάτων.

Στα Μαθηματικά, τα οποία κάθε χρόνο δυσκόλευαν τους υποψήφιους δημιουργώντας «στρατιές» αποτυχόντων, φαίνεται πως η εικόνα θα είναι καλύτερη, αφού, όπως τονίζουν καθηγητές, δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να υπάρχει μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω της βάσης.

Μαθηματικά - Βιολογία
Ο μαθηματικός Παναγιώτης Κούσης εκτίμησε, μιλώντας στα ΝΕΑ, πως θα υπάρξουν καλύτερες επιδόσεις εν σχέσει με την περσινή χρονιά, τόσο για τους μαθητές που στοχεύουν στα τμήματα του 2ου Ε.Π., όσο και στους 4ου Ε.Π.

Στο μάθημα της Βιολογίας, όπου τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και είχαν ορισμένες παγίδες, φαίνεται πως δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ωστόσο, οι διαφορές σε σχέση με την περσινή χρονιά όσο αφορά στις βαθμολογικές επιδόσεις δεν αναμένεται να είναι δραματικές.

Η εκπαιδευτικός Φανή Γκιγκέλου υποστηρίζει πως το ποσοστό των μαθητών που θα κινηθούν στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα δεν θα διαφοροποιηθεί εν σχέσει με πέρυσι, ενώ οι μαθητές με βαθμολογίες μεταξύ 15 έως 18 πιθανότατα να αυξηθούν.

Αρχαία - Νεοελληνική Γλώσσα
Αναφορικά με τα Αρχαία και τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται πως το άριστα θα αποτελέσει άπιαστο όνειρο για την πλειονότητα των υποψηφίων.

Η συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας με τη Λογοτεχνία, φαίνεται πως δημιούργησε προβλήματα σε μεγάλη μερίδα των υποψηφίων. Οι υψηλές βαθμολογίες δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολη υπόθεση, τονίζει η φιλόλογος Μαρία Ευαγγέλου, ενώ η συνάδελφός της, Μαργαρίτα Χατζητσομπάνη, τονίζει για τ’ Αρχαία ότι τα θέματα ήταν αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά, οπότε και δεν αναμένονται δραματικές διαφοροποιήσεις στην κατάταξη των υποψηφίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα