Βελτιώσεις και χρόνο διαβούλευσης του κλιματικού νόμου ζητούν εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις

Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κλιματική κρίση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι οργανώσεις τονίζουν πως «ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου δεν είναι ένας πολιτικός στόχος, αλλά το όριο, πέρα από το οποίο η ζωή στον πλανήτη δεν είναι ασφαλής από τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης πορείας της κλιματικής κρίσης».

Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα, χώρα από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική

αλλαγή, ήδη βιώνει επώδυνα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει επομένως να πρωτοστατήσει σε φιλόδοξη και επιστημονικά τεκμηριωμένη κλιματική δράση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια για την αποτροπή μίας κλιματικής κατάρρευσης».

Επιπλέον στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «το κλιματικό σχέδιο νόμου επί της ουσίας επαναλαμβάνει τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2050 οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», όπως επισημαίνουν 9 οργανώσεις. «Κινείται επομένως κάτω από τον επιστημονικά ορισμένο πήχη περιορισμού της κλιματικής κρίσης στον 1,5ο C[2] που είναι απαραίτητο να επιτευχθεί με εθνικές δεσμεύσεις και ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές από κάθε χώρα του πλανήτη για τον μηδενισμό των εκπομπών το συντομότερο δυνατό και σίγουρα πριν το 2050».

Όπως αναφέρουν «οι οργανώσεις και οι φορείς που συνδιαμόρφωσαν με εκατοντάδες πολίτες πρόταση κλιματικού νόμου επισημαίνουν ότι παρά τα επιμέρους θετικά στοιχεία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ανθεκτικό στην κλιματική κρίση μέλλον για τη χώρα μας.»

Μάλιστα οι εννέα οργανώσεις κατέθεσαν ήδη τα πρώτα σχόλιά τους σχετικά με τα πιο κρίσιμα στοιχεία που περιέχει ο υπό διαβούλευση κλιματικός νόμος όπως παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και προτάσεις προκειμένου το τελικό κείμενο να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να θωρακίζει τη χώρα από τις χειρότερες επιπτώσεις της.

Τέλος, οι οργανώσεις καλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει επαρκή χρόνο διάρκειας, τουλάχιστον ενός μήνα, για τη διαβούλευση του κλιματικού νομοσχεδίου.

Οι εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι εξής: Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, Vouliwatch, ΓΣΕΕ, WWF Ελλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα