Βερναρδάκης: «Τρικυμία εν ποτηρίω» η θέση της ΝΔ για τη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας

«Τρικυμία εν... ποτηρίω» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Η ΝΔ επειδή προφανώς δεν έχει κάποιο σχέδιο, νομίζει ότι όλα είναι πυροτεχνήματα. Χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της και νομίζει ότι κάθε φορά που πέφτει και ένα μέτρο στο χώμα, είναι πυροτέχνημα και δεν θα πάει παρακάτω. Αλλά πηγαίνει παρακάτω» σημειώνει ο κ. Βερναρδάκης.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας

είπε πως η χτεσινή συμφωνία είναι «μία εθνική συμφωνία μακράς πνοής, που λύνει μία σειρά από ζητήματα, εξορθολογίζονται οι σχέσεις. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, δεν μπορεί να λυθεί με απόλυτο και συγκρουσιακό τρόπο [...] Μετά την πάροδο τόσων αιώνων και δεκαετιών, πρέπει να υπάρξουν βαθιές συμφωνίες, που εξυπακούεται ότι πρέπει να έχουν την συναίνεση και των δύο πλευρών και να προχωρούν από την κάθε πλευρά στο μέτρο των δικών της συμφερόντων».

«Είναι μία ιστορική συμφωνία, γιατί το ελληνικό Κράτος που συμπορεύτηκε με την Εκκλησία, κάνει έναν μεγάλο εξορθολογισμό των σχέσεών του και διαχωρισμού των ρόλων, ξεκινώντας από τη βάση της σύμφυσης, την εκκλησιαστική περιουσία και τα οικονομικά. Με αυτό ως πλαίσιο και τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνουμε, μία συναινετική διατύπωση [...] έχουμε μία μεγάλη ιστορική πρόοδο για τη χώρα που θα φανεί τις επόμενες δεκαετίες» πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης.

«Τα δύο μέρη καταλαβαίνουν ότι πλέον πρέπει να οριοθετήσουν τους χώρους αναφοράς τους. Η βάση για να αρχίσει αυτή η βαθιά οριοθέτηση προφανώς δεν λύνεται και δεν τελειώνει στη σχετική συμφωνία και τη συνταγματική αναθεώρηση, έχει ένα μεγάλο πλέγμα νομικο-διοικητικών πλευρών που έχει δημιουργήσει αυτή η σύμφυση Κράτους και Εκκλησίας. Αποτελεί όμως μία βάση, να ξεκινήσουμε από τα οικονομικά και τη μισθοδοσία των κληρικών, να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο για τον εξορθολογισμό και διαχωρισμό αυτών των σχέσεων και μάλιστα με συναινετικό, ειρηνικό τρόπο» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

«Μέχρι προχθές ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος και παλιός, γνωστός φασίστας, έλεγε ότι η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τα Χριστούγεννα και τον σταυρό», σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι ακόμη και εντός ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να τον αναφέρουν ως "έγκριτο νομικό" [...] έναν άνθρωπο που ενώ ασχολείται με τη ρύθμιση του δημόσιου χώρου ταυτόχρονα θεωρεί ότι η σημαία και ο σταυρός, τα Χριστούγεννα και η φάτνη, είναι ζήτημα διευθέτησης ... Βέβαια, μέχρι χτες το βράδυ το έλεγε αυτό, σήμερα είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα πει».

Μιλώντας για τη στάση του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υποχώρησε σε ζητήματα Κράτους-Εκκλησίας και σημείωσε «όταν άνοιξε ξανά το θέμα με το πρόσχημα των ταυτοτήτων, στην ουσία μετέβαλε ένα απλό διοικητικό έγγραφο σε μία "μάχη χαρακωμάτων" μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ένα ιδεολογικό αντίβαρο στη νεοφιλελεύθερη στροφή με την οποία κυβερνούσε εκείνα τα χρόνια, ως πρόσχημα. Αυτή ήταν η ιδεοληπτική προσέγγιση των εκσυγχρονιστών, ήθελαν να μετασχηματίσουν τη στροφή που έκαναν σε ακραίο νεοφιλελευθερισμό, με το ασφαλιστικό των Σημίτη-Γιαννίτση, να μεταθέσουν τη συζήτηση σε ένα πρόβλημα συμβολισμών».

«Τώρα, μας κατηγορούν για ιδεοληπτικούς εμάς που ήμασταν πάντοτε σαφείς για την άποψη περί διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Επειδή όμως δεν είμαστε και αφελείς, πρέπει να διαχειριστούμε ένα τεράστιο θεσμικό, ιστορικό, συμβολικό ζήτημα αιώνων με την πρέπουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα που του αρμόζει. Από το να κάνεις το λιοντάρι χωρίς να κάνεις τίποτα, καλό είναι να προχωρήσεις και δέκα μέτρα αυτό τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας που τον έχει ανάγκη», τόνισε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα