Βιβλική καταστροφή - Ο «Μπάλλος» απείλησε ζωές κι «έπνιξε» οικισμούς, σπίτια και καταστήματα - Έπεσαν τεράστιοι όγκοι νερού (εικόνες, βίντεο)
Άνοιξαν οι ουρανοί τις προηγούμενες δύο ημέρες, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος» έφερε τεράστιους όγκους νερού που έπεσαν με μανία σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Ιθάκη, το Αγιο Όρος και την Αιτωλοακαρνανία να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε υδάτινες πολιτείες.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμης Λέκκας, αποκάλυψε ότι «έπεσαν πάνω από 75.000.000 τόνοι νερού σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία». Πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, παραδέχτηκε ο ίδιος. «Έχουμε
Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές ζημιές τα προηγούμενα 24ωρα, πλημμύρες, διακοπές ρεύματος, εγκλωβίστηκαν άτομα, ενώ προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους, άνοιξαν δρόμοι και έπεσαν μπαλκόνια. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Νότια Εύβοια, το πρώτο θύμα του «Μπάλλου».
Για τους πλημμυρισμένους δρόμους στην Αττική, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η Αττική διαφέρει από την Εύβοια και την Ηλεία. «Η Αττική είναι μια πλήρως αστικοποιημένη περιοχή. Συνεπώς το νερό απορρέει επιφανειακά και συγκεντρώνεται πολύ γρήγορα στους αποδέκτες που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Ιλισός ποταμός και ο Κηφισός στην εθνική οδό. Γι' αυτό κι εκεί παρατηρήθηκαν τα οριακά φαινόμενα της πλημμύρας. Αν είχαμε περισσότερες βροχοπτώσεις, θα είχαν πλημμυρίσει και τα δύο ποτάμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι αν είχε πλημμυρίσει το ποτάμι του Κηφισού, θα είχε δημιορυγηθεί σοβαρό πρόβλημα στις απολήξεις του Πειραιά, «στην περιοχή την Καλλιθέας, λίγο πριν βγει στη θάλασσα».
Σε ό,τι αφορά στην Ηλεία και την Εύβοια, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν είναι αστικοποιημένες περιοχές, αλλά δασικές, οι οποίες εν μέρει έχουν καεί κι δημιουργούνται άλλα προβλήματα. «Εκεί έχουμε να κάνουμε με προβλήματα έντονων διαβρώσεων, κατολισθήσεων, οι κορμοί που έχουν καεί παρασύρονται προς τη θάλασσα και εκατομμύρια τόνοι στάχτης που δημιουργούν μια μάζα με υψηλό οξώδες και γίνεται μια λάσπη με διάφορα αντικείμενα, η οποία όταν φτάνει στα τεχνικά έργα, τα ακυρώνει», επισήμανε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική, απάντησε ότι ήταν επιτυχημένη και χαρακτήρισε σωστή ενέργεια το κλείσιμο του Κηφισού, αλλά και τις στοχευμένες οδηγίες προς τους κατοίκους για να προφυλαχθούν.
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που όλες οι δυνάμεις, ακόμα και ο στρατός, τάχθηκαν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να επέμβουν αν χρειαζόταν», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.
Τέλος, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και τα φαινόμενα αυτά θα είναι και περισσότερα και συχνότερα και κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί ακόμα.
Στον παρακάτω χάρτη του Meteo μπορείτε να δείτε παράλληλα και τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Μπάλλος και πώς «ταιριάζουν» με το ύψος της βροχής που έπεσε ανά περιοχή. Όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα όπου το νησί αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, αλλά και την Ιθάκη.
Με τον ίδιο τρόπο υπερχείλιση ρεμάτων και πλημμυρισμένοι δρόμοι ήταν το αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης και στην Χαλκιδική, την Εγνατία Οδό και την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία γενικότερα.
Μεγάλες ποσότητες νερού και στην Αττική, το οδικό δίκτυο της οποία δοκιμάστηκε από το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά και στη κεντρική και νότια Εύβοια, όπου και έχασε τη ζωή του μέσα στα ορμητικά νερά ένας 69χρονος βοσκός.
Αποκαρδιωτική η εικόνα στο ΑγρίνιοΤην ίδια ώρα ανοχύρωτη πόλη θυμίζει το Αγρίνιο που ακόμα μετρά τις πληγές του από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα
Ο δήμος προχώρησε στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου προχώρησε, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία.
Ταυτόχρονα, κλιμάκια μηχανικών της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου και επιτροπές ελέγχου και καταγραφής ζημιών διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και υποδομές του δήμου, μετά την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων και των κατολισθήσεων.
Επίσης από αύριο, Κυριακή 17 Οκτωβρίου, θα λειτουργεί ειδικό γραφείο, όπου εκεί θα καταγράφονται τα αιτήματα των πολιτών, των οποίων τα σπίτια επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου, όπως αναφέρει, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε όλη την έκτασή του».
{https://youtu.be/syczyuTGN0o}
Στο μεταξύ στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμο, «το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε σε μεγάλο βαθμό τον κάμπο των Οινιαδών, ενώ επλήγησαν και συνοικίες του Μεσολογγίου, εξαιτίας της υπερχείλισης του ρέματος της Αγριλιάς».
Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο, «επλήγησαν συνοικίες και του Αιτωλικού, λόγω υπερχείλισης της λιμνοθάλασσας».
Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, συνεργεία του δήμου του βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και παρεμβαίνουν για να δοθούν λύσεις.
Το ρέμα που «έπνιξε» το ΜεσολόγγιΣτο μεταξύ στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμο, «το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε σε μεγάλο βαθμό τον κάμπο των Οινιαδών, ενώ επλήγησαν και συνοικίες του Μεσολογγίου, εξαιτίας της υπερχείλισης του ρέματος της Αγριλιάς».
Βούλιαξε γέφυρα στις ΣέρρεςΗ κακοκαιρία «Μπάλλος» που σάρωσε τη χώρα πέρασε με καταστροφικά αποτελέσματα και από τις Σέρρες, όπου κατέρρευσε και βυθίστηκε στο ποτάμι η γέφυρα του επαρχιακού δρόμου Βέργης – Τριανταφυλλιάς.
Οι έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Βισαλτίας προκάλεσαν υπερχείλιση του ποταμού Κουπατσιανού δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα σε μέρος της γέφυρας από την πλευρά του χωριού Τριανταφυλλιά.
Είναι χαρακτηριστικές οι αεροφωτογραφίες που τράβηξε ο κ. Στέλιος Ρίζος κάτοικος της Βέργης και οι οποίες αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς.
Σύμφωνα με το epilogestv.gr, με απόφαση του Δημάρχου Βισαλτίας, Αθανάσιου Μασλαρινού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από το πρωί στις 09:00 του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου για 48 ώρες στο οδικό δίκτυο Σησαμιάς – Βέργης, από την εκκλησία και μετά και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Θοδωρής Βαδικόλιας, είπε ότι χθες συνεργεία του Δήμου καθάρισαν περιοχές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ενώ λόγω ανόδου της στάθμης του νερού προχώρησαν προληπτικά στο κλείσιμο του επαρχιακού οδικού δικτύου Βέργης-Τριανταφυλλιάς, της γέφυρας Καστανοχωρίου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστανοχώρι – Άγιος Δημήτριος και του οδικού δικτύου Σησαμιάς – Βέργης και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.
Η περιπέτεια των μαθητών στο ΕΠΑΛ Νέας ΦιλαδέλφειαςΗ κακοκαιρία «Μπάλλος» ταλαιπώρησε ακόμα και μαθητές καθώς στο ΕΠΑΛ της Νέας Φιλαδέλφειας χρεριάστηκαν μια τεχνητή γέφυρα, φτιαγμένη από θρανία, προκειμένου να «αποδράσουν» -κυριολεκτικά με κινηματογραφικό τρόπο- από το κοντέινερ που στέγαζε τις αίθουσες του ΕΠΑΛ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Μαθητές του ΕΠΑΛ μίλησαν για τα όσα έζησαν κατά το σαρωτικό πέρασμα του «Μπάλλου» και για το τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις πολύ δύσκολες ώρες αλλά και μετά.
Ο Μάνος Αρίζος, Πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του σχολείου, ο οποίος χτύπησε και το χέρι του, στην προσπάθεια του να κρατήσει ανοιχτή μια πόρτα, που πίεζαν μεγάλοι όγκοι νερού, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από το σχολείο οι συμμαθητές του, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 όσα συνέβησαν εκείνο το πρωί.
Όπως είπε ο νεαρός μαθητής, «είμασταν πάνω στο σχολείο, αρχίσαμε να ακούμε φωνές, κατεβήκαμε κάτω και ειδαμε την στάθμη του νερού στους 40 πόντους», συμπληρώνοντας ότι «τα παιδιά στις κάτω τάξεις είχαν εγκλωβιστεί και έπρεπε να βρούμε τρόπους να βγουν».
Τόνισε ό,τι «ήταν σε ένα κοντέινερ 22 άτομα και πολλά παιδιά είχαν πανικοβληθεί λόγω του νερού και είχαν αρχίσει να παθαίνουν πανικό», με τους γονείς να επιβεβαιώνουν ότι πολλά παιδιά υπέστησαν κρίσεις πανικού.
Άλλος μαθητής είπε ότι «αυτό έχει ξαναγίνει στο σχολείο, όταν εμείς είμαστε σε πιο μικρές τάξεις. Είναι πρόβλημα κτηριακό».
Από την πλευρά της, η απερχόμενη Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τόνισε ότι «δεν υπάρχει μελέτη για να γίνει ανέγερση και αποκατάσταση των σχολικών αιθουσών. Δεν υπάρχει χώρος για να πάνε αλλού τα παιδιά να κάνουν μάθημα. Ήδη μέσα στο σχολείο υπάρχουν διάδρομοι που έχουν μεταμορφωθεί σε αίθουσες».
{https://twitter.com/bikosmariosraf/status/1448637968751673346?s=20}
Όπως ειπώθηκε, τα παιδιά θα γυρίσουν για μάθημα στο κοντέινερ, με τα θρανία που έκαναν «γέφυρα» για να μην κινδυνεύσει κάποιο από τα νερά.
Κι όλα αυτά, όπως είπαν οι γονείς «σε απόσταση 50 μέτρων από το μελλοντικό στολίδι της Νέας Φιλαδέλφειας, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ».
{https://twitter.com/Marka2_/status/1448592026761666562?s=20}
Συντριπτικό το χτύπημα στην ΚέρκυραΗ κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε με μεγάλη σφοδρότητα και το νησί της Κέρκυρας όπου επιστρατεύθηκε ελικόπτερο Super Puma για τον απεγκλωβισμό κατοίκων οικισμού κατόπιν εντολής του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη
Η Κέρκυρα μετετράπη κυριολεκτικά σε καρνίου τόπο και το νησί κηρύχθηκεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στο νησί των Φαιάκων οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.
{https://www.facebook.com/watch/?v=265018555546127}
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.
«Από τις πρώτες πρωινές ώρες καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο όμως χρειάζεται προσοχή λόγω κατολισθήσεων», επισημαίνει ο κ. Μηλιώτης.
Την ίδια ώρα πολλοί καταστηματάρχες, μέσα σε λίγη ώρα είδαν τόνους νερού και λάσπης να πνίγουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.
Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσαν και πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.
Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων.
«Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το «κλείσιμο» από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.
Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι κλειστά τα σχολεία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω διακοπών ρεύματος και internet.
Αυτή την ώρα έντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε περιοχές της Άφρας, της Κυράς Χρυσικού, στου Γαστουρίου, στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και στην Εθνική οδό Κέρκυρας Λευκίμμης στο ύψος του Περάματος και της Μεσσογγής.
«Βρισκόμαστε όλοι επί ποδός. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας και των δήμων της Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας, που επλήγησαν από τη θεομηνία, δεν έχουν σταματήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας να επεμβαίνουν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το νησί είναι δύσκολη. Εκτός από τις φυσικές καταστροφές είναι πολύ σοβαρές οι υλικές ζημιές που έχουν υποστεί συνάνθρωποί μας και θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μηλιώτης. Ανέφερε πως πρώτο μέλημά του ήταν η διάσωση όσων κινδύνεψαν, χωρίς να κρύβει ωστόσο τους φόβους του «μήπως κάποιος συνάνθρωπός μας έχει κάπου εγκλωβιστεί ή αγνοείται και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό».
Ζερεφός: «Μόνο πρόληψη»«Έχουμε πιο συχνά πιο ακραία φαινόμενα και πιο έντονα. Για παράδειγμα η βροχόπτωση της Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέσα σε λίγες μόνο ώρες αποτελεί το 1/3 της βροχής που πέφτει συνολικά ετησίως. Αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ένας καύσωνας όπως αυτός που είδαμε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με διάρκεια πάνω από δέκα μέρες είναι ακραίο φαινόμενο. Ακραία φαινόμενα βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία 30-40 χρόνια.
Πριν υπήρχαν αλλά η διάρκεια τους και η έντασή τους δεν ήταν το ίδιο όπως αυτά που βλέπουμε τώρα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός και προσθέτει: «Οι καύσωνες πριν από το 1987 είχαν διάρκεια μια δυο μέρες και δεν ήταν τόσο ζεστοί όσο ο καύσωνας εκείνος, ο καύσωνας του 2007 ήταν ακόμα χειρότερος και του 2021 ακόμα χειρότερος. Η αύξηση των φαινομένων αυτών δεν σημειώνεται με γραμμική πρόοδο αλλά πολύ πιο γρήγορα».
Το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς η κλιματική αλλαγή συμβαίνει στον πλανήτη συνολικά. Αν ο άνθρωπος δεν λάβει τα μέτρα του, όπως ζητούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, το ακραίο θα γίνει σύνηθες και όταν συμβεί αυτό τότε δεν έχουμε επιστροφή προς τα πίσω, όπως προειδοποιεί ο κ. Ζερεφός.
«Αν δεν κάνουμε τίποτα υπάρχουν εκτιμήσεις μείωσης των βροχοπτώσεων συνολικά στη χώρα μας που μπορεί να φτάσει και το 15% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ακραίες βροχοπτώσεις όπως αυτή που ζήσαμε την Πέμπτη. Αυτές μάλιστα θα είναι πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση καθώς περνούν τα χρόνια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o διεθνούς φήμης Έλληνας ακαδημαϊκός.
Ωστόσο, αυτές οι νεροποντές δεν επαρκούν για να καλύψουν τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς ο συνολικός όγκος νερού που πέφτει στην Ανατολική Μεσόγειο προβλέπεται ότι θα μειωθεί περίπου 15%.
Για να μην θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους οι πολίτες απέναντι σε αυτές τις άγριες διαθέσεις του καιρού, πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία στην καθημερινότητα τους, αφού αλλάξει ο κόσμος μέσα στον οποίο ζουν, επίσης προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια.
«Οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο αποσταθεροποιημένο κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε μια δουλειά την οποία μπορούμε να αναβάλλουμε και μας έχουν ειδοποιήσει ότι θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα να αποφύγουμε να εκτεθούμε σε αυτό και να μην βγούμε από το σπίτι μας. Η προληπτική αντιμετώπιση είναι η καλύτερη. Δεύτερον, δεν ανταγωνιζόμαστε τη φύση. Το ρυάκι που περνάμε με το αμάξι μας κάθε μέρα ειδικά αν είμαστε στην εξοχή μπορεί να γίνει χείμαρρος και κανένα όχημα δεν αντέχει σε ένα χείμαρρο όταν το βάθος του είναι μεγαλύτερο από 40 εκατ. Επιπλέον, όταν κολυμπάμε ή βρισκόμαστε στην ύπαιθρο και πέφτουν κεραυνοί κοιτάμε αμέσως να μπούμε αμέσως σε έναν κλειστό χώρο για να μην κεραυνοβοληθούμε», υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός.
Η πρόληψη και η αυτοπροστασία είναι δύο βασικές αρχές τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στο νέο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όπως λέει ο κ. Ζερεφός. «Παράλληλα, τα σπίτια πρέπει να είναι καλύτερα μονωμένα, δεν πρέπει να δίνονται άδειες σε ρέματα ή κοντά σε ρέματα. Οι άδειες αυτές κανονικά δεν δίνονται αλλά πολλοί αυθαιρετούν και μετά νομιμοποιούν το αυθαίρετο, οπότε και νομιμοποιούν ένα συμβόλαιο θανάτου με την πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που θα πλήξει το σπίτι τους», επισημαίνει ακόμα.
Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ακόμα και την ύστατη στιγμή κάνουν έκκληση για την λήψη κάποιων μέτρων που θα προστατεύουν τους πολίτες.
«Από την πλευρά της πολιτείας πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η παροχέτευση ομβρίων υδάτων που ιδίως στη χώρα μας έχει μεγάλες επιφάνειες επικλινείς, έχει πολύπλοκη τοπογραφία, έχει αναρχία στο κτίσιμο κι έτσι δημιουργούνται πολλά εμπόδια στην παροχέτευση των ομβρίων υδάτων και γενικά είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που καθιερώθηκε και η πλήρης αναδιοργάνωση με τη βοήθεια και του στρατού αλλά και της πυροσβεστικής αλλά και άλλων υπηρεσιών είναι προς την σωστή κατεύθυνση, Νομίζω ότι όλα πρέπει να καθοδηγούνται από μία λέξη: πρόληψη», υποστηρίζει ο κ. Ζερεφός.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βάζουν λουκέτο στην Ελλάδα
- Βίντεο: 84χρονη γελάει όταν παίρνει γλυκό από την 107 χρονών μητέρα της
- Τρόποι για να καλύψετε το παλιό δάπεδο σε μπαλκόνια - αυλές
- Νεκρός ανεμβολίαστος 28χρονος από κορονοϊό στην Κομοτηνή – Δραματική έκκληση από τη Μίνα Γκάγκα
- 10 Συνδυασμοί αποχρώσεων - Τριχρωμίες για να δημιουργήσετε ένα όμορφο Σαλόνι - Καθιστικό
- Μπάχαλο στο ΚΙΝΑΛ: Η πρωτοβουλία Παπανδρέου, η δυσφορία και τα νέα δεδομένα
- Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν κάνω πίσω, ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να εγγυηθεί τις διαδικασίες της εκλογής
- Η γη της ελιάς: Η επιστροφή της Μυρτάλης θα ταράξει για μια ακόμη φορά τα νερά στη Μάνη
- Grand Chalet: Το ξενοδοχείο φάντασμα της Κηφισιάς που μπορείς να κάνεις ακόμα κράτηση
- Κακοκαιρία Μπάλλος: Εκκενώθηκε οικισμός στο Αγρίνιο - Ένα βήμα πριν την έκτακτη ανάγκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Βιβλική καταστροφή - Ο «Μπάλλος» απείλησε ζωές κι «έπνιξε» οικισμούς, σπίτια και καταστήματα - Έπεσαν τεράστιοι όγκοι νερού (εικόνες, βίντεο)
- Ψύχραιμη ελληνική απάντηση σε Οκτάι: «Αντιμετωπίζουμε με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις»
- Λοβέρδος για παρέμβαση Παπανδρέου: «Οι πρώην πρόεδροι της παράταξης οφείλουν να κάνουν ότι και η Φώφη Γεννηματά»
- Ρωσία: Ποτό-δηλητήριο σκότωσε 18 ανθρώπους - Δύο συλλήψεις για το νοθευμένο αλκοόλ
- Τηλεφώνημα Τσίπρα στον δήμαρχο Ιθάκης και συγχαρητήρια για τη διαχείριση της κρίσης από την κακοκαιρία
- Ο «Μπάλλος» γκρέμισε και βύθισε στο ποτάμι γέφυρα στις Σέρρες
- Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Δραματική η κατάσταση στο Αγρίνιο - Εκκενώθηκε οικισμός - Αίτημα για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Βιβλική καταστροφή - Ο «Μπάλλος» απείλησε ζωές κι «έπνιξε» οικισμούς, σπίτια και καταστήματα - Έπεσαν τεράστιοι όγκοι νερού (εικόνες, βίντεο)
- Τηλεφώνημα Τσίπρα στον δήμαρχο Ιθάκης και συγχαρητήρια για τη διαχείριση της κρίσης από την κακοκαιρία
- Ψύχραιμη ελληνική απάντηση σε Οκτάι: «Αντιμετωπίζουμε με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις»
- Ο «Μπάλλος» γκρέμισε και βύθισε στο ποτάμι γέφυρα στις Σέρρες
- Ρωσία: Ποτό-δηλητήριο σκότωσε 18 ανθρώπους - Δύο συλλήψεις για το νοθευμένο αλκοόλ
- Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Δραματική η κατάσταση στο Αγρίνιο - Εκκενώθηκε οικισμός - Αίτημα για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης
- Λοβέρδος για παρέμβαση Παπανδρέου: «Οι πρώην πρόεδροι της παράταξης οφείλουν να κάνουν ότι και η Φώφη Γεννηματά»
- Κορονοϊός: Καμπανάκια για την εικόνα της πανδημίας - Το τείχος ανοσίας που δεν... ψηλώνει και η διασπορά του ιού
- Επιστροφή Γιώργου Παπανδρέου με παρέμβαση για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ - «Θέλω να συναντήσω όλους τους υποψήφιους»
- Καιρός: Ο «Μπάλλος» μάς αδειάζει τη γωνιά - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν βροχές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία -Οκτάι: Οι Ελληνες να μην «κάνουν σαν κακομαθημένοι»
- Ματίνα Παγώνη: Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλό αριθμό θανάτων
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Τώρα απειλεί την οικογένειά της – «Ο Θεός να σας λυπηθεί, αν τα αποκαλύψω όλα»
- Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε η 16χρονη Σταματίνα Σ. από τον Πειραιά
- Πειραιάς: Εξαφανίστηκε 16χρονη
- BioNTech – Οι επιστήμονες πίσω από το εμβόλιο αποκαλύπτουν πώς τα κατάφεραν
- Τρόποι για να καλύψετε το παλιό δάπεδο σε μπαλκόνια - αυλές
- BioNTech – Οι επιστήμονες πίσω από το εμβόλιο αποκαλύπτουν πως κατάφεραν το «θαύμα»
- Καπουτζίδης για την νέα του σειρά: Μεγαλώνοντας έβλεπα τους γκέι χαρακτήρες να χλευάζονται
- Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ.Τσίπρα με τον δήμαρχο Ιθάκης – Τι συζήτησαν