«Βόμβα» Χρυσοχοΐδη: «Ούτε η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές»

Ως «μη διαχειρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ο Έλληνας Υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση και τις εξελίξεις στα νησιά του Αιγαίου, ζήτησε τη συνδρομή των εταίρων, αλλά και το σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομιμότητα από τα Κράτη Μέλη που έχουν κλείσει τα σύνορά τους.

«Ο διάπλους από τις τουρκικές

αρχές διαρκεί μόλις 13 λεπτά με αποτέλεσμα να καταφθάνουν εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά», εξήγησε ο Υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι οι ροές από τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 120% και πρωτίστως στη Λέσβο, ενω πριν από αυτή την ημερομηνία, λόγω της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας ήταν διαχειρίσιμες.

Τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και εκτίμησε ότι «ούτε η ίδια η ΕΕ με τις συνολικές της δυνατότητες θα μπορούσε να το διαχειριστεί πλήρως»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για τις «ανθρώπινες δυνατότητες» και τα «φυσικά όρια» που μπορούν να υπάρξουν με τους υπαλλήλους που κάνουν τις καταχωρήσεις και δακτυλοσκοπήσεις των εισερχόμενων, τις ιατρικές εξετάσεις και ό,τι άλλο απαιτείται.

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να διαχειριστεί αυτό το άνευ προηγούμενο φαινόμενο, "χωρίς συνδρομή"», είπε. «Ενώ 4.000 άτομα μετακινήθηκαν από την Σάμο στην ενδοχώρα, άλλοι 3.000 κατέφθασαν στο νησί στο επόμενο διάστημα».

Ο υπουργός ενημέρωσε για το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι πιστή μεταφορά της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το άσυλο και που, όπως είπε, θα επιταχύνει διαδικασίες και επιστροφές. «Με στοιχεία του 2019, αυτή τη στιγμή έχουμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις, περιμένεις τρία χρόνια για συνέντευξη ως αιτών άσυλο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και μάλιστα όταν έχεις τέτοιες ροές. Επίσης, 14.000 προσφυγές στην Αρχή Προσφυγών με αναμονή πάνω από 2 χρόνια», είπε, υπεραμυνόμενος του νέου νόμου.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέκρινε τα κράτη που έχουν κλείσει τα σύνορά τους, δηλώνοντας ότι «γυρνάνε την πλάτη στο πρόβλημα, ή λαϊκίζοντας θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτό», τονίζοντας ότι η στάση τους «είναι ουτοπική» και ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει έκκληση αλληλεγγύης, αλλά τήρησης της νομιμότητας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές ότι υπάρχουν 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα, σε ακατάλληλες δομές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σημείωσε ότι έστειλε επιστολή προς τα Κράτη Μέλη να αναλάβουν εθελοντικά κάποια από τα παιδιά, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση πλην ενός Κράτους Μέλους. Κατέληξε δε πως αυτό είναι ζήτημα πολιτισμού και ζήτησε από το ΕΚ να βοηθήσει να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα