Βόμβα Μιχαηλίδου: Δεν έχει αποφασισθεί αν θα δοθεί Κοινωνικό Μέρισμα - Τι θα αλλάξει στη χορήγηση των επιδομάτων

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου έδωσε συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και απάντησε τόσο για το Κοινωνικό Μέρισμα όσο και για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα. 

Ξεκινώντας με το Κοινωνικό Μέρισμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αν θα δοθεί καθώς η τελική απόφαση θα παρθεί εφόσον υπάρξει υπερπλεόνασμα, δηλαδή πλεόνασμα που θα ξεπερνάει

τον στόχο. Σε αυτήν την περίπτωση θα διαλευκανθούν και τα κριτήρια και οι δικαιούχοι. 

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα υπάρξει υπερπλεόνασμα και μάλιστα θα είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το Κοινωνικό Μέρισμα.

Σχετικά με την κατανομή του Κοινωνικού Μερίσματος, τόνισε ότι η κατανομή θα ξεκινήσει από ομάδες με χαμηλά εισοδήματα ωστόσο και αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο καθώς εξαρτάται από το υπερπλεόνασμα. 

Αναφορικά με τα τεκμήρια ανέφερε χαρακτηριστικά «Πρέπει να τελειώνουμε με τα τεκμήρια από τον υπολογισμό του εισοδήματος». 

Για το επίδομα γέννας σημείωσε πως η κυβέρνηση θα ήθελε να δίνει σε ακόμη περισσότερους το επίδομα αλλά κληρονόμησε μία κατάσταση η οποία είχε εκτροχιαστεί και έτσι δεν μπορεί να το χορηγήσει σε ακόμη περισσότερους. 

Επισήμανε, μάλιστα, πως το επίδομα γέννας θα δοθεί οριζόντια και τα κριτήρια του δεν θα είναι αυστηρά και ανελαστικά. Είπε χαρακτηριστικά: «Το 10% των πιο πλουσίων στη χώρα μας δεν θα πάρει επίδομα γέννας». 

Αλλαγές στη χορήγηση των επιδομάτων 

Αναφορικά με το αν θα γίνουν αλλαγές στη χορήγηση των επιδομάτων σημείωσε πως από τη μία κάποιοι αναρωτιούνται πως γίνεται να συνυπολογίζονται τα επιδόματα στο εισόδημα ενώ κάποιοι άλλοι που εργάζονται και δεν είναι δικαιούχοι παραπονιούνται ότι τα εισοδήματα όσων παίρνουν επιδόματα εν τέλει ξεπερνούν τα δικά τους. 

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε, λοιπόν, πως «Εμείς πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο» ενώ επισήμανε πως από το 2020 θα υπάρξει ένας ολικός σχεδιασμός των επιδομάτων όπου θα δημιουργηθεί μία ενιαία βάση δικαιούχων. 

Σχετικά με τους αλλοδαπούς δικαιούχους των δικαιώματων είπε πως πάνω από το 90% των δικαιούχων είναι Έλληνες ενώ αυξάνεται ο χρόνος παραμονής από τα 5 στα 10 χρόνια με σκοπό να διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν έμπρακτα στο ασφαλιστικό σύστημα. 

Μερική απασχόληση

Για τη μερική απασχόληση σημείωσε πως αν κάποιος έχει συμβόλαιο μερικής απασχόλησης δηλαδή πρέπει να δουλεύει 3 ή 4 ώρες, στην πράξη δουλεύει 5 ή 6 ώρες. Έτσι η προσαύξηση 12% έχει τα εξής αποτελέσματα: 

1. γεμίζουμε με κάποιες ασφαλιστικές εισφορές τα Ταμεία

2. αυξάνεται η μερική απασχόληση σε επίπεδο ωρών 

3. Μερικά συμβόλαια μερικής απασχόλησης μετατρέπονται σε πλήρους απασχόλησης

Κοινωνικές δομές 

Σχετικά με τις κοινωνικές δομές ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσουν τη λειτουργία τους συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία και τα συσσίτια με σκοπό να καταλάβουν και οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες πως το κράτος είναι δίπλα τους. 

Υπενθυμίζεται πως το Dikaiologitika News είχε ανακοινώσει την παράταση από τις 17 Οκτωβρίου. 

Σημείωσε, δε, πως βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους Περιφερειάρχεις για την εκπόνηση αυτού του έργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα