Βουλή: 'Eρχεται νέα τροπολογία για τον επισιτισμό - τουρισμό

Έρχεται νέα τροπολογία στον τουρισμό και τον επισιτισμό - «Κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος» ήταν η δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή

Ειδικότερα, κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Η ρύθμιση κατατέθηκε

με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται αργότερα σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με αφορμή απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη με θέμα την «Επαναπρόσληψη εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό- επισιτισμό», ο κ. Βρούτσης παρουσίασε στη Βουλή τη ρύθμιση που «επιβεβαιώνει» τη μέριμνα της κυβέρνησης για τη στήριξη του κόσμου των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, για τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, λαμβάνεται μέριμνα ώστε «οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εποχικά στον τομέα των μεταφορών, της λειτουργίας των ξενοδοχείων και του τουρισμού γενικότερα, κατά την τουριστική περίοδο 2019, (να) έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τη φετινή τουριστική περίοδο σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 1346/1983».

Υπό άλλες συνθήκες, σημείωσε ο υπουργός, οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων θα είχαν ήδη ενεργοποιηθεί από τον Μάιο του 2020, δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συνέβη εξαιτίας της αποδιοργάνωσης της αγοράς εργασίας, που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να διευκολύνουμε όλες τις εποχικές επιχειρήσεις, τους δίνουμε τη δυνατότητα να θέσουν τους παραπάνω εργαζόμενους σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον τους επαναπροσλάβουν. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, εφόσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους, ενώ, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου, επί των 534 ευρώ, θα καλυφθούν πλήρως από την πολιτεία.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για αυτό το διάστημα «εργοδότες και επιχειρήσεις απαγορεύεται να μειώνουν το προσωπικό τους. Οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκυρη».

Ακόμη, επισήμανε ότι «σταδιακά, οι παραπάνω επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακαλούν την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, που είναι σε αναστολή. Η άρση των αναστολών θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το ποσοστό λειτουργικής επάρκειας για τα τουριστικά λεωφορεία της επιχείρησης». Έφερε, μάλιστα, τα εξής παραδείγματα: Σε ξενοδοχείο που παρουσιάζει 20% πληρότητα, ο εργοδότης να πρέπει να ανακαλέσει το ένα τρίτο των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Με συμπλήρωση πληρότητας 50%, ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει τα δύο τρίτα των συμβάσεων που έχουν ανασταλεί. Και με τη συμπλήρωση πληρότητας 80%, ο εργοδότης υποχρεούται να ανακαλέσει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι των οποίων έχει ανακληθεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, θα μπορούν να απολαμβάνουν των ευεργετημάτων της ένταξης στον μηχανισμό «Συν-εργασία», που εισάγεται με την τροπολογία.

Όσον αφορά τους εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, και λαμβάνουν το εποχικό επίδομα ανεργίας από 9/2019 έως 2/2020, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «θα δικαιούνται μηναία έκτακτη αποζημίωση, ύψους ίσο με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα το πάρουν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, με προϋπόθεση να παραμένουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ την περίοδο 9/2019 έως 2/2020.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «το κράτος θα ενισχύσει τις εποχικές επιχειρήσεις με έναν ακόμα τρόπο. Θα δώσει κίνητρα πρόσληψης εργαζομένων τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο: Θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχικές αυτές επιχειρήσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και είχαν λάβει το τακτικό επίδομα εποχικής ανεργίας εντός του διαστήματος από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020».

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση ήδη κατέθεσε μία πολύ σημαντική τροπολογία. Καθώς η κοινωνία και η οικονομία μας μπαίνει σε δεύτερη φάση, καλύπτουμε έναν κόσμο που είναι σε αγωνία και αβεβαιότητα. Η πολιτεία, ανέφερε χαρακτηριστικά, έρχεται και γίνεται ασπίδα προστασίας των εργαζομένων. Κανένας από αυτούς, που υποχρεωτικά έπρεπε να επαναπροσληφθούν, δεν θα μείνει απροστάτευτος από την κυβέρνηση.

Των ανακοινώσεων Βρούτση προηγήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού και του βουλευτή του ΚΚΕ, με τον δεύτερο να καταγγέλλει τη ρίψη, χθες, χημικών στους εργαζόμενους του επισιτιστικού τομέα, που βρήκαν «κλειστές» πόρτες στο υπουργείου Εργασίας, και τον κ. Βρούτση να τονίζει ότι οι συγκεντρωθέντες ήταν ο «κομματικός» στρατός του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Keywords
Τυχαία Θέματα