Βουλή: Την πλειοψηφία εξασφαλίζει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ

Την έγκριση της πλειοψηφίας φαίνεται ότι εξασφαλίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και τον στρατηγικό σχεδιασμό των προσλήψεων», όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

«Υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε ότι τάσσεται ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης, σημειώνοντας όμως ότι θα υπάρξουν παρατηρήσεις επί των

άρθρων. Η ΝΔ, αν και δηλώνει υπέρ ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού των προσλήψεων, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με διατάξεις που έχει εντάξει στο σχέδιο νόμου επιχειρεί να ελέγξει τον προγραμματισμό και τις προκηρύξεις για προσλήψεις κατά την πρώτη εφαρμογή, δηλαδή, από τώρα μέχρι και το 2021. Θετικό χαρακτηρίζουν τον πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό των προσλήψεων η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων, αλλά επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν αφού γίνει η ακρόαση των φορέων που προσέρχονται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα. «Το νομοσχέδιο υπηρετεί τις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων», κατήγγειλε το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Μπαλής, είπε ότι «το νομοσχέδιο αναδεικνύει τη διαφορετική λογική που έχει η κυβέρνηση απέναντι στην πολιτική πρακτική εκείνων που επέλεξαν να κρατήσουν καθηλωμένη τη δημόσια διοίκηση επί δεκαετίες, και στέκεται απέναντι σε εκείνους που αντιμετώπισαν το δημόσιο ως υπεύθυνο για την κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας». Είναι, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπερασπιστές αυτής της άποψης, οι ίδιοι που απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. «Εμείς λέμε ότι δεν είναι θέμα μεγάλου ή μικρού κράτους, αλλά είναι θέμα οργάνωσης και τρόπου λειτουργίας του δημοσίου. Ενός δημοσίου που θα προστατεύει τους πολίτες και την κοινωνία, θα υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, θα επιβάλλει κανόνες ισονομίας, δίκαιης αντιμετώπισης προς όλους, που θα επιβάλλει καθαρούς κανόνες διαφανούς λειτουργίας. Ένα δημόσιο παραγωγικό και αποτελεσματικό, ένα δημόσιο δίκαιο και για το ανθρώπινο δυναμικό και για τους πολίτες που απαιτούν και δικαιούνται διαφορετική αντιμετώπιση», είπε ο κ. Μπαλής.

Νέα Δημοκρατία

«Θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρη η στόχευση και η σκοπιμότητα των τελευταίων νομοθετημάτων της κυβέρνησης που απέρχεται σε λίγες εβδομάδες, μήνες. Όμως, ειδικά στη δημόσια διοίκηση, επειδή πλέον έχουμε την εικόνα όσων ψηφίστηκαν, είναι αποκαλυπτική η στόχευση και αυτού του νομοσχεδίου», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς. «Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη αντίληψη για το δημόσιο. Θέλει ένα μεγάλο κράτος, μια δημόσια διοίκηση εργαλειοποιημένη η οποία να υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, χωρίς να ενδιαφέρεται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα είναι αποτελεσματική και ωφέλιμη για τους πολίτες, επιχειρηματίες. Στο νομοσχέδιο καθιερώνεται η 91η Γραμματεία, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε 62 Γραμματείες. Έχουμε, δηλαδή, 48% αύξηση στις Γραμματείες με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος», είπε ο βουλευτής της ΝΔ. «Επί της αρχής συμφωνούμε με το στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων, όμως, μια κυβέρνηση που είναι στο τέλος της θητείας της, φέρνει πονηρή διάταξη ώστε να έχει τη δυνατότητα, στην πρώτη χρονιά εφαρμογής, δηλαδή, μέχρι 29 Μαρτίου φέτος, να μπορεί τα διετή σχέδια προσλήψεων να τα προχωρήσει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Βάλτε ρητή διάταξη ότι θα ισχύσει από το 2020 και τότε θα συζητήσουμε τις υπόλοιπες παραμέτρους».

ΚΚΕ

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί τη συνέχεια της διοικητικής μεταρρύθμισης που αποτυπώθηκε στην εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το 2014 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι στρατηγική προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στις σημερινές ανάγκες για να προωθηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, που παρατήρησε ότι ο ρόλος του υπουργείου γίνεται πιο επιτελικός, θα ελέγχει και θα παρεμβαίνει σε όλες τις δομές της δημόσιας διοίκησης ώστε «η αντιλαϊκή στοχοθεσία να υλοποιείται απαρέγκλιτα». «Με το στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων διατηρείτε την ελπίδα ότι θα προχωρήσετε σε στελέχωση υπηρεσιών την ίδια ώρα που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των προσλήψεων με βάση το Μεσοπρόθεσμο. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και μακριά από τις ανάγκες. To νομοσχέδιο υπηρετεί τις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Θα αποτελούσε σύγχρονη ουτοπία αν πιστεύαμε ότι η λειτουργία του κράτους και της διοίκησης θα μπορούσε να στηρίζει τη βιωσιμότητα και την εξέλιξή της μόνο στην τεχνολογική της ανάπτυξη. Κινητήρια δύναμη αποτελούν οι άνθρωποι της. Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και ανανέωση της αντίληψης για τη δημόσια διοίκηση», είπε ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Κατσίκης, σημειώνοντας ότι το ανθρώπινο δυναμικό έχει συρρικνωθεί λόγω κρίσης και από το 2009 έως το 2018 το ελληνικό δημόσιο αριθμεί 127.000 λιγότερους υπαλλήλους. «Επί της αρχής, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψηφίζουν το παρόν νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμεθα να εξετάσουμε αναλυτικότερα το περιεχόμενο του παρόντος στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν», είπε ο κ. Κατσίκης.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Είναι διαχρονικό ζητούμενο η διοικητική ανασυγκρότηση. Το πρόβλημα είναι η αποδυνάμωση των δημοσίων υπηρεσιών λόγω κρίσης. Πρέπει να υπάρχει αποτύπωση των αναγκών και στάθμισή τους με τα αποτελέσματα. Είναι απαραίτητο να έχουμε μελέτες για τα κενά και τις ανάγκες»,, είπε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Δημήτρης Καρράς. Ειδικά για το στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων, είπε ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις. «Παρακολουθούμε το νομοσχέδιο και επιφυλασσόμεθα να ακούσουμε προηγουμένως τους φορείς και θα ήμασταν ευτυχείς να υπήρχε μια μελέτη συνολικά για τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Ένωση Κεντρώων

«Η ανεξαρτησία, η αξιοκρατία, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η αποτελεσματικότητα είναι ζητούμενα στη δημόσια διοίκηση. Το νομοσχέδιο δείχνει να δίνει λύσεις. Έχει όμως και ορισμένες ασάφειες», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης, και πρόσθεσε: «Η Ένωση Κεντρώων λέμε "ναι" στο προγραμματισμό των προσλήψεων, λέμε "ναι" στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών του δημοσίου, "ναι" στην κινητικότητα και "ναι" στην αξιολόγηση αλλά δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Τηρούμε, όμως, επιφύλαξη επί της αρχής μέχρι να ακούσουμε τους φορείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα