Βρέθηκε το φάρμακο για τον αλκοολισμό;

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μια εφάπαξ δόση μιας ισχυρής ψυχοδραστικής ουσίας θα μπορούσε να βοηθήσει τους πότες να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ

Μια ισχυρή ψυχοτρόπος ουσία που χρησιμοποιούν παραδοσιακά ομάδες ιθαγενών στον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια τελετών δοκιμάζεται τώρα ως μια πρωτοποριακή προσέγγιση για τη μείωση του εθισμού στο αλκοόλ.

Η διμεθυλτρυπταμίνη (DMT) είναι το ενεργό συστατικό του ayahuasca, ενός παραισθησιογόνου παρασκευάσματος που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από σαμάνους στη Νότια Αμερική. Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου δοκιμάζουν

τώρα εάν η χορήγησης μιας εφάπαξ δόσης του παρασκευάσματος σε πότες που θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ, θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

«Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι δύσκολο να ξεπεραστεί και υπάρχουν λίγες διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες, οι οποίες δεν λειτουργούν σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Το 50% των εθισμένων στο αλκοόλ ατόμων υποτροπιάζει μέσα σε τρεις μήνες και περίπου το 60-70% μέσα σε τρία χρόνια», λέει στον Guardian ο καθηγητής Ravi Das, ο οποίος ηγείται της δοκιμής στο University College του Λονδίνου μαζί με τον καθηγητή Jeremy Skipper. «Η θεραπεία δεν έχει αλλάξει ριζικά εδώ και 70 χρόνια, επομένως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέα φάρμακα και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Στο βαθμό που η διμεθυλτρυπταμίνη (DMT) μπορεί να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, αξίζει να το διερευνήσουμε»

Στην καθαρή της μορφή, η DMT είναι μια από τις πιο ισχυρές ψυχοδραστικές ουσίες που υπάρχουν στη φύση, λένε οι ερευνητές. Η δόση που επέλεξαν προκαλεί ισχυρές εξωσωματικές εμπειρίες, πλήρως καθηλωτικές παραισθήσεις και είσοδο σε πολύχρωμα γεωμετρικά τοπία.

Μερικοί εθελοντές έχουν ήδη ξεκινήσει τη δοκιμή, η οποία θα περιλάβει 120 συμμετέχοντες, καθιστώντας τη μεγαλύτερη μελέτη ψυχεδελικής απεικόνισης εγκεφάλου μέχρι σήμερα.
Στους εθελοντές χορηγείται μια ενδοφλέβια δόση της ουσίας, η οποία, σε αντίθεση με άλλα ψυχεδελικά φάρμακα, διαρκεί μόνο 15 λεπτά, παράλληλα με μια σύντομη ψυχολογική παρέμβαση. Τα άτομα, υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ενώ παρακολουθούν αποσπάσματα ταινιών που δείχνουν αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των “Withnail and I” και “The Trip”, και στη συνέχεια παρακολουθούνται για έως και εννέα μήνες για να εκτιμηθεί εάν και πώς λειτουργεί το φάρμακο. Μια θεωρία είναι ότι μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο πιο επιρρεπή στην επανακαλωδίωση σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά η εμπειρία μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

Η DMT έχει επιλεγεί καθώς είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια και επειδή μπορεί να επηρεάσει τη νευροπλαστικότητα, τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επανασυνδέεται. Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις ότι η εφάπαξ χρήση της σε κλινικές συνθήκες μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της κατάθλιψης ή στη μείωση της εξάρτησης από το κάπνισμα ή τα οπιοειδή.

Στη δοκιμή του UCL, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια ειδικά αναπτυγμένη διαδικασία για να επανενεργοποιήσουν τις αναμνήσεις ανταμοιβής των συμμετεχόντων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Αξιολογούν εάν τα φάρμακα της μελέτης μπορούν στη συνέχεια να επηρεάσουν αυτές τις αναμνήσεις για να μειώσουν την κατανάλωσή του. Ωστόσο, οι ακριβείς λεπτομέρειες της μελέτης δεν αποκαλύπτονται.

Η ομάδα του Das έδειξε σε προηγούμενη μελέτη ότι μια εφάπαξ δόση κεταμίνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση επιβλαβών προτύπων συμπεριφοράς. Η DMT θεωρείται ασφαλέστερη και έχει βραχύτερη δράση, που σημαίνει ότι είναι πιο πρακτική στη χορήγηση. Ωστόσο, η ομάδα τόνισε την ανάγκη να χορηγείται το φάρμακο αυστηρά υπό ιατρική επίβλεψη.

«Μην επιχειρήσετε να κάνετε αυτοθεραπεία με ψυχεδελικά στο σπίτι. Για τη DMT, και σε όλη την έρευνα για τα ψυχεδελικά που προκύπτει, αναφερόμαστε δόσεις σε χιλιοστόγραμμα και τα αποτελέσματα εκτός κλινικού περιβάλλοντος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η ομάδα ελπίζει ότι η μελέτη, εάν είναι επιτυχής, θα ανοίξει το δρόμο για μια κλινική δοκιμή φάσης 3. «Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι οι Gen-Zers πίνουν λιγότερο και ότι τα προβλήματα με το αλκοόλ μειώνονται, αλλά παγκοσμίως, η προβληματική κατανάλωσή του συνεχίζει να αυξάνεται», καταλήγει ο Das.

Η μελέτη αυτή τη στιγμή στρατολογεί εθελοντές, οι οποίοι πρέπει να είναι τακτικοί πότες ηλικίας 21 έως 65 ετών και να μην έχουν διαγνωστεί επίσημα με διαταραχή αλκοόλ.

#ΦΑΡΜΑΚΟ #ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα