Βρούτσης: Γιατί η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου

Για «συνειδητή εξαπάτηση των πολιτών» από την κυβέρνηση για τις συντάξεις κάνει λόγο ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ν.Δ. για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αμετανόητη και εθισμένη στο ψέμα, συνεχίζει -όπως και το 2014 που έταζε τα πάντα στους πάντες- να εξαπατά συνειδητά κοινωνία και πολίτες. Στην προσπάθειά της, λοιπόν, να αποκρύψει τις επώδυνες επιπτώσεις που έχουν –σε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους- οι τραγικές επιλογές της, επιστρατεύει ψέματα και λαϊκισμό

προκειμένου να αλλοιώσει την αλήθεια και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Όπως επισημαίνει, «ο νόμος “Κατρούγκαλου” έχει μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα, με φιλοσοφία και δομή που ακολουθούν την κοντόφθαλμη ιδεοληπτική της αντίληψη. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές, λειτουργώντας περισσότερο ως προνοιακό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της Ν.Δ. πρόκειται για ένα σύστημα «που αυτοϋπονομεύεται, καθώς δημιουργεί αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό μετά το 20ο και 25ο έτος, ενώ ταυτόχρονα εξοντώνει κάθε τι δημιουργικό», αλλά και ένα «σύστημα που συνολικά αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη ανάπτυξη, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση».

«Ο νόμος “Κατρούγκαλου” και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησαν σε 21 βίαιες, άδικες και αχρείαστες μειώσεις στις συντάξεις –μετά το 2015- αφού πρώτα ενσωμάτωσαν όλες τις προηγούμενες. Συντάξεις, που όμως ήδη έχουν περικοπεί για όλους τους νέους συνταξιούχους –από το Μάιο του 2016 και μετά- κατά 35% οι κύριες και 44% οι επικουρικές σε σχέση με το 2014» συνεχίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. θυμίζοντας ότι «εκκρεμεί ακόμη η προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων -για 1,9 εκατ. συνταξιούχους- που σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου η απώλεια θα είναι μια έως τρεις κύριες συντάξεις και μια επικουρική σύνταξη για όλους».

Ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, όπως σημειώνει, «ήδη εφαρμόζονται οι μειώσεις τις προσωπικής διαφοράς –μέσω του επανυπολογισμού- γι’ αυτό και είναι μικρότερες κατά 45% σε σχέση με το 2014».

Σε ό,τι αφορά τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Βρούτσης υποστηρίζει παράλληλα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου «επέβαλλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, “γονατίζοντας” και αποθαρρύνοντας κυριολεκτικά το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνει επίσης πως «το νέο λοιπόν ασφαλιστικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ … υπονομεύει ευθέως την απασχόληση και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας» καθώς «στερεί πόρους από τα παραγωγικά στρώματα του πληθυσμού, εμποδίζει την απασχόληση, αποθαρρύνει επενδύσεις στην εργασία και αποτελεί αφορμή για την εισφοροαποφυγή και για τη διόγκωση της "μαύρης" οικονομίας».

Ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι «επιβάλλεται άμεσα η ανάγκη για αλλαγές» και ότι «η Ν.Δ. διαχρονικά πιστεύει, στηρίζει και ενισχύει το δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης».

Όπως εξηγεί, οι παρεμβάσεις της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις:

«Πρώτον, στην αλλαγή του νόμου “Κατρούγκαλου”, όπου θα μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα.
Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση, που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστικού εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα».

Ο 1ος πυλώνας, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο τομεάρχης της Ν.Δ. «θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ένα γενναία ανταποδοτικό σύστημα», ενώ «ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης».

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ταμεία, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι «θα αποτελέσουν προτεραιότητά μας», ενώ όπως σημειώνει, «ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση -όπως ισχύει και σήμερα- ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα