Ξεκινά η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ξεκινά το επόμενο χρονικό διάστημα η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό σε ενημέρωση της Περιφέρειας από τον ανάδοχο που έχει αναλάβει το έργο, θα γίνει συλλογή στοιχείων για τα περιστατικά ατμοσφαιρικής ρύπανσης την τελευταία πενταετία, προκειμένου να εντοπιστούν οι περισσότερο επιβαρυμένες περιοχές.

Παράλληλα με τη συλλογή των στοιχείων που θα

τροφοδοτήσουν μια βάση δεδομένων, προωθείται η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα προκειμένου οι πολίτες να μπορούν σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνουν το πληροφοριακό σύστημα της Περιφέρειας για ενδεχόμενο περιστατικό ρύπανσης.

"Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί, για παράδειγμα, ο πολίτης να ενημερώνει άμεσα τις υπηρεσίες μας αν διαπιστώσει ότι σε κάποιο σημείο καίγονται λάστιχα, ή υπάρχει έντονη όχληση από τον καπνό των τζακιών", εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι αναφορές των πολιτών θα διασταυρώνονται με στοιχεία που καταγράφονται από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

"Είμαστε η πρώτη περιφέρεια που υπέγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση", τονίζει ο κ. Γιουτίκας. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιγράφονται με ακρίβεια οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε περιπτώσεις επεισοδίων ρύπανσης και θα προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής του έργου συντήρησης και λειτουργίας του εθνικού δικτύου μέτρησης αέριας ρύπανσης στα όρια της Περιφέρειας. "Πρόκειται για τις συντηρήσεις που γίνονται κάθε ένα ή δύο χρόνια στα όργανα όλων των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης", σχολιάζει ο αντιπεριφερειάρχης και υπογραμμίζει ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να αντικατασταθεί πλήρως ο εξοπλισμός σε όλους τους σταθμούς.

"Τα μηχανήματα είναι παλιά και σε πολλές περιπτώσεις προβληματικά. Για την αντικατάστασή τους στους σταθμούς Αγίας Σοφίας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Κορδελιού θα βγει η σχετική πρόσκληση μέσα από το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Από το ίδιο πρόγραμμα θα επιδιωχθεί και η δημιουργία δύο νέων σταθμών, πιθανόν στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, κοντά στο λιμάνι, αλλά και στην οδό Λαγκαδά που δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο", σημειώνει.

Ειδικά για τον σταθμό του Κορδελιού, ο οποίος εξοπλίζεται με νέα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα με χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Πράσινο Ταμείο, ο κ. Γιουτίκας αναφέρει ότι ολοκληρώνεται το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού και προσθέτει: "το επόμενο τρίμηνο θα έχουν αντικατασταθεί πλήρως όλα τα μηχανήματα του σταθμού".

Keywords
Τυχαία Θέματα