Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα «πόρτα πόρτα» στην Ουκρανία: Πώς θα «επιλέξουν» Ντονμπάς και Χερσώνα, γιατί τώρα

Οι κάτοικοι των αυτοανακηρυχθεισών λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR), καθώς και των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορόζια, ψηφίζουν - μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου - σε δημοψηφίσματα για την προσχώρησή τους στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα προσάρτησης - μια διαδικασία την οποία το Κίεβο και η Δύση

έχουν καταγγείλει ως παράνομη.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Όπως σημειώνεται στο ρωσικό πρακτορείο Τass, το ζήτημα της άμεσης διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων τέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τα δημόσια επιμελητήρια της DPR και της LPR, ενώ τη Δευτέρα κατέθεσαν και τα επίσημα αιτήματα.

Την Τρίτη οι κάτοικοι των περιοχών Ζαπορόζια και Χερσώνα προσχώρησαν στην πρωτοβουλία, καθώς τοπικές Αρχές κατέθεσαν παρόμοια αιτήματα στις αρχές τους.

Υπενθυμίζεται πως σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του το πρωί της Τετάρτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει την απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων.

Πόρτα - πόρτα η ψηφοφορία για λόγους... ασφαλείας

Σύμφωνα πάντα με το Tass, «λόγω χρονικών περιορισμών και τεχνικών ζητημάτων» αποφασίστηκε η χρήση παραδοσιακών χάρτινων ψηφοδελτίων και η αποχή από την ψηφιακή ψηφοφορία.

Η αυτοπρόσωπη ψηφοφορία θα διεξαχθεί αποκλειστικά στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε κοινότητες και με τη μέθοδο πόρτα-πόρτα για λόγους ασφαλείας.

Οι κάτοικοι της DPR και της LPR θα ερωτηθούν αν «υποστηρίζουν την προσχώρηση της δημοκρατίας τους στη Ρωσία ως μέλος της Ομοσπονδίας».

Οι κάτοικοι της Ζαπορόζια και της Χερσώνας θα ερωτηθούν αν «τάσσονται υπέρ της απόσχισης της περιοχής από την Ουκρανία, της δημιουργίας ανεξάρτητης οντότητας και της επακόλουθης προσχώρησης στη Ρωσία ως μέλος της Ομοσπονδίας».

Στη ΛΔΜ και την ΛΔΜ - όπου η ρωσική είναι η μόνη επίσημη κρατική γλώσσα - τα ψηφοδέλτια θα τυπωθούν στα ρωσικά, ενώ σε Ζαπορόζια και Χερσώνα, το ερώτημα θα τεθεί τόσο στην ουκρανική όσο και στη ρωσική γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Κριμαία το 2014 - που επικρίθηκε διεθνώς ως στημένη - είχε αποτέλεσμα 97% υπέρ της επίσημης προσάρτησης.

Τι προσδοκά να πετύχει η Μόσχα με τα δημοψηφίσματα

Με την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία, η Μόσχα θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση ως αναγκαίο βήμα για την υπεράσπιση της επικράτειάς της.

Αυτό εννόησε, άλλωστε, την Τετάρτη ο Πούτιν δηλώνοντας πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να προστατευτεί, επαναλαμβάνοντας το σενάριο προσφυγής σε πυρηνικό οπλισμό.

«Η εισβολή στο ρωσικό έδαφος είναι ένα έγκλημα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις αυτοάμυνας», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Προβλήματα νομικής ισχύος και φόβοι για τρομοκράτηση πολιτών

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχουν κάνει λόγο για «εικονικά δημοψηφίσματα», που είναι «παράνομα και αθέμιτα».

Ο ΟΑΣΕ, συγκεκριμένα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ επειδή δεν συμμορφώνονται με το δίκαιο της Ουκρανίας ή τα διεθνή πρότυπα, ενώ οι περιοχές δεν είναι ασφαλείς.

Παράλληλα, δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού - που διέμενε στην περιοχή πριν τον πόλεμο - έχει τραπεί σε φύγη.

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ #ΡΩΣΙΑ #ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ #ΠΟΥΤΙΝ #ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ #ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ #ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ #ΧΕΡΣΩΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα