Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης σε κρατουμένους

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή δίνει σε κρατούμενους των αγροτικών φυλακών της χώρας το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αντεγκλιματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η αρχή έγινε σήμερα από τις αγροτικές φυλακές στην Αγιά Χανίων και σύντομα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τρεις αγροτικές φυλακές της χώρας, στην Τίρυνθα, στην Κασσάνδρα και στην Κασσαβέτεια Μαγνησίας.

Όπως τονίστηκε

κατά την παρουσίασή που έγινε στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στα Χανιά, στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική επανένταξη των έγκλειστων μέσω της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου και Φωτεινή Αραμπατζή, η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις, βάζει στο επίκεντρο την εκπαίδευση ως τρόπο επανένταξης και αναδεικνύει το ρόλο της ως μέσο ομαλής κοινωνικοποίησης ενισχύοντας τη σημασία του αγροτικού τομέα ως βασικού πυλώνα κοινωνικής συνοχής», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Γιάννης Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι «αντικείμενο της συνεργασίας μας είναι η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων και πολιτικού προσωπικού και στις 4 αγροτικές φυλακές της Ελλάδας, με στόχο την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων».

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι αλλά και το λοιπό προσωπικό του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων θα «λάβουν κατάρτιση συνολικής διάρκειας 8 ωρών από το προσωπικό του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου για τις νέες τάσεις στην ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα αρωματικά φυτά, ενώ από Σεπτέμβρη θα ακολουθήσει και το δεύτερο σκέλος που θα σχετίζεται αποκλειστικά με την κατάρτιση 5 κρατουμένων, τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά στους αγρούς του Ινστιτούτου».

Για μια «πρωτότυπη, υποδειγματική συνέργεια που δικαιώνει αφενός τον δικαιοπολιτικό χαρακτήρα του σωφρονιστικού μας συστήματος, αφετέρου την πολυποίκιλη διάσταση της γεωργίας» μίλησε η Φωτεινή Αραμπατζή. Σύμφωνα με την ίδια «η κοινωνική επανένταξη είναι δικαίωμα των κρατουμένων και πρέπει να αποτελεί στόχο της πολιτείας και του δικαστικού μας συστήματος ώστε να μειωθεί η νέα εμπλοκή των κρατουμένων με το έγκλημα».

Παράλληλα η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των πρώην κρατουμένων κατά την αποφυλάκισή τους «έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα ανεργία που και αυτό δυστυχώς δημιουργεί πολλές φορές τις συνθήκες εξακολούθησης της παραβατικής συμπεριφοράς που οδηγεί πάλι στη φυλακή».

«Το κλειδί για την κοινωνική επανένταξη» είπε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «είναι η επιμόρφωση και η επαγγελματική τους αποκατάσταση, στόχοι που φιλοδοξεί να εκπληρώσει η συγκεκριμένη πιλοτική πρωτοβουλία που συναίνει και στην αξιοποίηση των γεωργικών εκτάσεων και κτηρίων της δημόσιας περιουσίας».

Από τη μεριά της η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κατά τον χαιρετισμό της δήλωσε ότι «ξεκινάει μια σπουδαία συνεργασία» σημειώνοντας «θέλουμε κρατούμενους που πραγματικά σωφρονίζονται και επανέρχονται στη κοινωνία ως κανονικοί πολίτες». Η υλοποίηση του προγράμματος όπως ανέφερε η κ. Νικολάου θα επεκταθεί «σε όλα τα αγροτικά καταστήματα της χώρας, δηλαδή Κασσάνδρα, Τείρινθα και Βόλο» και επισήμανε ότι από πλευράς ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παραχωρούνται 160 στρέμματα κοντά στη φυλακή Αγιάς «προκειμένου να καλλιεργηθούν από τους κρατούμενους» για τις ανάγκες του προγράμματος.

«Οι κρατούμενοι θα απασχολούνται στα αγροκτήματα του ΕΛΓΟ, όπου βιωματικά θα εκπαιδευτούν, όπου στο τέλος θα πάρουν ένα πιστοποιητικό με αυτά που έχουν μάθει» είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Μιλώντας για το επόμενο «βήμα» του προγράμματος ο κ. Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι στόχος είναι, εκτός του πιστοποιητικού που θα λάβουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους μέσα στις φυλακές, να μπορέσουν να τους βοηθήσουν να κάνουν και μια «καλή αρχή» στη ζωή τους.

Τόνισε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τη συνεργασία εταιριών συμβολαιακής γεωργίας θα στηρίξει την προσπάθεια των κρατουμένων, όταν αυτοί αποφυλακιστούν, είτε αυτοί έχουν δικά τους αγροκτήματα, είτε όχι.

Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν και εφόσον «ανάψει το πράσινο φως» το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει «να βρούμε κάποια αγροκτήματα του ΕΛΓΟ ή του δημοσίου τα οποία να τα δώσουμε έναντι ενός συμβολικού ενοικίου το πρώτο διάστημα για να κάνουν μια καινούργια αρχή».

Υπογράμμισε επίσης ότι «έχουμε βρει ήδη 8 μεγάλες εταιρίες-χορηγούς που είτε θα προσλάβουν τους ανθρώπους, είτε θα συμβολαιοποιήσουν αγροκτήματα τα οποία μπορεί να έχουν οικογενειακά για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους».

«Για εμάς κάθε άνθρωπος που κάνει ένα παράπτωμα και μπαίνει στη φυλακή έχει δικαίωμα στην ελπίδα μιας άλλης ημέρας» είπε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό της η Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτοντας:

«Αυτό το προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο το σημερινό πρόγραμμα».Το πρόγραμμαΣτόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων στα Αγροτικά καταστήματα κράτησης της χώρας καθώς και η απόκτηση δεξιοτήτων.

Μετά την ολοκλήρωσή του οι συμμετέχοντες θα πιστοποιηθούν με σχετική Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης, με τη οποία μετά την αποφυλάκισή τους θα μπορούν να απασχοληθούν στη συνέχεια στον πρωτογενή τομέα.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 5 κρατούμενοι των αγροτικών φυλακών Αγιάς και 12 γεωτεχνικοί-σωφρονιστικοί οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε κοντινές γεωργικές εκτάσεις 160 στρεμμάτων που παραχώρησε του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο αγροτικό σωφρονιστικό κατάστημα Αγιάς Χανίων, για την υλοποίηση της δράσης.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς, τα εσπεριδοειδή, τα υποτροπικά είδη και τα αρωματικά φυτά στους αγρούς του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς.

Από τη συνολική ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, το 50% αυτών θα διατεθεί για τις ανάγκες των κρατουμένων και το υπόλοιπο 50% για τις ανάγκες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.Τέλος, θα παρασχεθεί εκπαιδευτικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι κρατούμενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκίνησε,xekinise