Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - ΝΔ και ΔΗΣΥ θα καταψηφίσουν

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα να καλεί τα κόμματα "ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας" και τους εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η συζήτηση του «Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Με ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται

να ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι εισηγητές των κομμάτων μέχρι στιγμής εξέφρασαν τις προθέσεις τους. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας υποστήριξε την κύρωση της Συμφωνίας λέγοντας πως δεν η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων και μελλοντικά θα αποφέρει γεωπολιτικά οφέλη στην χώρα μας.

Από τη ΝΔ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος επανέλαβε πως πρόκειται για μια εθνικά επιζήμια Συμφωνία τονίζοντας πως θα καταψηφίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. «Η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ είναι το πρώτο χειροπιαστό θετικό αποτέλεσμα για τους Σκοπιανούς από την Συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά κι έθεσε το ερώτημα στην κυβέρνηση ποιο είναι για την Ελλάδα το θετικό αποτέλεσμα από αυτή την Συμφωνία;

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο λέγοντας η πλευρά των Σκοπίων δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς μέχρι τώρα. «Ας φέρουμε την Ευρώπη στην Μακεδονία» είπε ο Ζόραν Ζάεφ για την ένταξη κι εσείς δεν κάνετε τίποτα” ανέφερε ο Α. Λοβέρδος. “Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είπαμε όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και λέμε όχι και στην ένταξη” κατέληξε.

Από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε πως η ένταξη των Σκοπίων ήταν ο βασικός στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών. “Ενισχύεται την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια αποδυναμώνοντας άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα εντείνει τον ανταγωνισμό και τα στρατιωτικά ερείσματα στην περιοχή των Βαλκανίων” ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης.

Από τους ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως καταψηφίζει την ένταξη λέγοντας πως προέρχεται από την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών. «Με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ ιδρύεται η μεγαλύτερη Νατοική βάση στα Σκόπια» συμπλήρωσε. Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι η διαφωνία του στην παράδοση του ονόματος Μακεδονίας του κόστισε πολιτικά. «Κινδυνεύουμε με μεθοδεύσεις του Προέδρου της Βουλής ακόμα και με διάλυση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας» είπε. Επίσης επιτέθηκε προσωπικά στον Γ. Κουμουτσάκο χαρακτηρίζοντας τον «πύραυλο διπλωμάτη». «Είναι κρίμα και κατάντια να πέφτει ένας πολιτικός τόσο χαμηλά» του απάντησε με δεικτικό τρόπο ο βουλευτής της ΝΔ.

Τέλος από την Ένωση Κεντρώων, ο Γιάννης Σαρίδης δήλωσε πως θα καταψηφίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί με αυτό το πρωτόκολλο η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα της σε αναξιόπιστους συμμάχους.

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δημήτρης Σταμάτης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. «Σήμερα εσείς,η πλειοψηφία τους ΣΥΡΙΖΑ ,ψηφίζετε ουσιαστικά τον αφοπλισμό της χώρας μας από ένα αποφασιστικό όπλο που είχε στα χέρια της, για να αποκρούει μελλοντικές προκλήσεις ή απειλές. Εσείς, που αυτές τις ημέρες παρουσιάζεστε Νατοϊκοτεροι των Νατοϊκών ,είστε ίδιοι που εδώ και χρόνια φάγατε τις σόλες των παπουτσιών σε πορείες έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ ως φονικό μηχανισμό των λαών. Κι έρχεστε σήμερα να μας κάνετε φίλονατοϊκά μαθήματα χωρίς να ντρέπεστε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε πως «πλέον έχει αποκαλυφθεί ότι ουσιαστικά την Συμφωνία των Πρεσπών την είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας από το 2015. Και δεν είναι μόνον ο επίτροπος Χαν που το λέει αυτό. Η έγκυρη επιθεώρηση Politico περιγράφει με ακρίβεια πως κλείστηκε τότε, επ ανταλλάγματι, εκείνη η Συμφωνία. Σας είχα πει στην Βουλή πριν από καιρό, έναν από τους λόγους που οι δανειστές τράβηξαν το χαλί από την κυβέρνηση Σαμάρα. Ήταν η άρνηση μας να δεχτούμε το Υπερταμείο. Σήμερα σας αποκαλύπτω πως ένας δεύτερος λόγος ήταν η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά σε μια συμφωνία ,παρόμοια με αυτή των Πρεσπών. Η κ. Μέρκελ πριν από λίγες ημέρες εδώ στην Αθήνα ήταν αποκαλυπτική, ήταν ευγνωμονούσα απέναντι στον κ. Τσίπρα. Γιατί άραγε; Ποτέ δεν απαντήσατε...»

Keywords
Τυχαία Θέματα