«Ύμνοι» Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια. Ξεκίνησε η διαδικασία για το χρέος
«Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια»: την κατηγορηματική αυτή δήλωση κάνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα, ενώ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει.
Αναλυτικά, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ λέει για την ελληνική κρίση, «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε
Υπογραμμίζει δε, την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» και στέλνει το προσωπικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, μέσα από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, «τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».
Μιλά επίσης, στο Πρακτορείο για την «πολύ καλή» συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, με τη χαρακτηριστική φράση, «πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί».
Παραλλήλως, ο Επίτροπος Οικονομικών μιλά και για το «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την κατεύθυνση» που αυτή θα πάρει. Και προτείνει τη λήψη «φιλόδοξων αποφάσεων» για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, αλλά και δικαιότερης ευρωζώνης. Σημειώνει πάντως, «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει», ενώ δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητη η διαπίστωση του Επιτρόπου ότι, «τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, Πιερ Μοσκοβισί στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ας ξεκινήσουμε από το κοινό μας «σπίτι», την Ευρώπη: δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, πολιτικά και οικονομικά. Η στρατηγική Τραμπ βλέπουμε πως βρίσκει μιμητές και στην ήπειρό μας. Την ίδια στιγμή, διατυπώνεται το αίτημα για μια νέα ισορροπία, μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης. Ποια η θέση σας;
Η Ευρώπη βρίσκεται πράγματι σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξουμε πολύ προσεκτικά την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα.
Από οικονομική άποψη, μπορούμε επιτέλους να πούμε με βεβαιότητα: η ανάπτυξη έχει επιστρέψει! Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται με ρυθμό που έχουμε να δούμε από την περίοδο πριν την οικονομική κρίση. Η ανεργία και τα ελλείμματα συνεχίζουν να μειώνονται και οι επενδύσεις, επιτέλους, αυξάνονται με ουσιαστικό τρόπο.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι επίσης πιο ισορροπημένη απ' ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία, και δεδομένου ότι θα επιδιώξουμε έξυπνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, μπορεί να είναι επίσης και βιώσιμη.
Από πολιτική άποψη, οι λαϊκιστές έχασαν τη μεγαλύτερη μάχη του 2017: τις γαλλικές εκλογές, όπου η Μαρίν Λεπέν υπέστη ηχηρή ήττα. Ωστόσο στη Γερμανία, το AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στην Bundestag από τη δεκαετία του 1950 και στην Αυστρία, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ακροδεξιός λαϊκισμός ζει και βασιλεύει στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Και φυσικά, παρακολουθούμε όλοι στενά τις επικείμενες εκλογές στην Ιταλία. Τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια που είναι η κληρονομιά της κρίσης, και χάρη στις αποκλίσεις που παραμένουν πολύ αισθητές στην ευρωζώνη. Γι' αυτό το λόγο, χρειάζεται να επικεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας στο να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες, και να διασφαλίσουμε ότι η σημερινή ισχυρή οικονομική ανάπτυξη επίσης ωφελεί τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες.
Η ισχυρή οικονομία και το γεωπολιτικό σκηνικό -όπου το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ και οι ΗΠΑ γίνονται πιο εσωστρεφείς- έχουν από κοινού δημιουργήσει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτό το παράθυρο δεν θα μείνει ανοικτό για πολύ. Χρειάζεται να λάβουμε φιλόδοξες αποφάσεις για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, δικαιότερη ευρωζώνη - και χρειάζεται να τις λάβουμε τους επόμενους μήνες!
Ας πάμε και στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Πώς θα περιγράφατε τη διαδρομή του επομένου και τελευταίου 6μήνου όσον αφορά την τήρηση του ελληνικού Μνημονίου;
Το επόμενο εξάμηνο αποτελεί την τελική ευθεία της εποχής των μνημονίων, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια την άνοιξη του 2010. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα υπήρξαν αυτά τα χρόνια για τον ελληνικό λαό. Τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ. Η ταχεία, ομαλή και επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί καλό οιωνό για τα επόμενα βήματα. Από δω και πέρα υπάρχει μόνο μία, τελική αξιολόγηση για να τελειώσει πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί από όλες τις πλευρές το εποικοδομητικό πνεύμα που έχει καθορίσει τη συνεργασία τους τελευταίους μήνες.
Είναι όμως και η εποχή να συζητηθεί το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος, και με νέες ιδέες, όπως η γαλλική πρόταση. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση;
Το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ παραμένει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο. Η προσέγγισή μου, και η προσέγγιση της Κομισιόν, είναι να στηρίζουμε τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη με έναν στόχο - να διευκολύνουμε μια συμφωνία για μια αξιόπιστη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική εργασία αναφορικά με έναν μηχανισμό για ελάφρυνση χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και έτυχε στήριξης από την ανακοίνωση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017.
Κάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων ετών, η συνεργασία σας με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση ποια ήταν;
Έχω συνεργαστεί πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτά τα τελευταία χρόνια. Οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας που είχαμε υπήρξαν κρίσιμης σημασίας για να βοηθήσουν να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία όταν συναντούσαμε κάποιο από τα πολλά εμπόδια που ήταν διασκορπισμένα στη διαδρομή αυτή. Και πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί. Η εμπιστοσύνη είναι κρίσιμης σημασίας σε αυτές τις περιπτώσεις, και γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη σ' εμένα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να στηριχθεί και πάλι στα δικά της πόδια.
Και μετά το Μνημόνιο τι; Ήδη, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος κάνουν λόγο για ένα ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η κατάσταση, αλλά και οι προοπτικές για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο;
Αυτό που επιθυμώ είναι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα να γίνει και πάλι, σε οικονομικούς όρους, μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα υπάρξουν άλλα 'μνημόνια' - και με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάγκη για λιτότητα.
Κλείνοντας, να σας ζητήσουμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στον ελληνικό λαό, μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων.
Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και μετά το ταραχώδες καλοκαίρι του 2015. Τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον ως ένα σταθερά φυσιολογικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης! Μπορείτε πάντα να υπολογίζετε στη στήριξή μου.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΟΚ - Η Βουλγαρία δεν δέχεται τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια.. Αλλάζουν όλα...
- «Έφυγε» 52χρονος στρατιωτικός
- ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Ιδού οι απαραίτητοι τίτλοι σπουδών ανά κατηγορία εκπαίδευσης (ΦΕΚ)
- Έκανε αυτή την εμφάνιση στα μπουζούκια και μας «πέταξε» τα μάτια έξω
- Συντάξεις Μαρτίου 2018: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
- Τροπολογία στέλνει τα αδέσποτα σε δάση και βραχώδεις εκτάσεις
- Εξοικονομώ κατ’ Οίκον II: Τέλη Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων
- «Λευκός μανδύας» κάλυψε το Παρίσι μετά από 31 χρόνια (εικόνες)
- «Αποκάλυψη τώρα» για την… καράφλα του Τραμπ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- «Ύμνοι» Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια. Ξεκίνησε η διαδικασία για το χρέος
- Αβραμόπουλος για Novartis: Πρόκειται για σκευωρία χωρίς προηγούμενο
- ΕΣΑμεΑ: Ποιες αλλαγές έρχονται στον Πίνακα Αξιολόγησης της Αναπηρίας
- Αποκάλυψαν τα «μυστικά» που έκρυβε ο Δίσκος της Φαιστού
- Δύο έως τώρα οι υποψήφιοι για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ
- Εξελίξεις σε πίνακα αξιολόγησης αναπηρίας και μη αναστρέψιμες παθήσεις
- Μπαξεβανάκης: "Πολιτική επιλογή" η αναβάθμιση της ΕΕΚ
- Ολική ανατροπή στα δεδομένα για το θάνατο του Νίκου Χατζηπαύλου
- Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο - Στους 19 βαθμούς θα «σκαρφαλώσει» η θερμοκρασία
- Έρχεται νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το σκάνδαλο με τα φάρμακα και η κυβερνητική σκανδαλολογία
- Διαβάστε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»
- Η ΑΕΚ «έσβησε» τον Ολυμπιακό και στο Κύπελλο και πέρασε στους «4»
- ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 3Κ/2018: Ιδού οι απαραίτητοι τίτλοι σπουδών ανά κατηγορία εκπαίδευσης (ΦΕΚ)
- Έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία Τσιρώνη για τα αδέσποτα
- Μοσκοβισί: «Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια - Χρειάζεται μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα»
- Επιστολή - καταπέλτης του δημάρχου Κυθήρων: Η απαξίωση του στόλου και οι ευθύνες για τη καταστροφική πυρκαγιά
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας