Υπ. Πολιτισμού: «Ο Έλγιν δεν είχε καμία νομιμοποίηση απομάκρυνσης των γλυπτών»

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από τις τοποθετήσεις στην ολοήμερη διεθνή ημερίδα για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, συνόψισε σήμερα η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζακη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η ελληνική διεκδίκηση, επισήμανε η κ. Βλαζάκη, είναι «ένα επίκαιρο και επιτακτικό αίτημα, που κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές τόσο στο επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών όσο και στους διεθνείς οργανισμούς. Τούτο επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, τόσο στην ολομέλεια του ΟΗΕ,

όσο και στη διακυβερνητική επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και από τη συμμετοχή στην ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, αναφερόμενη στα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς, υπογράμμισε ότι έχουν ένα προς ένα καταρριφθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η κ. Βλαζακη επισήμανε:

* Ο Έλγιν δεν είχε καμία νομιμοποίηση απομάκρυνσης των γλυπτών, όπως έχει καταδείξει η σύγχρονη αρχειακή έρευνα.

* Λειτουργεί ένα σύγχρονο Μουσείο σε άμεση οπτική επαφή με τον Ιερό Βράχο και τον Παρθενώνα.

* Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις για τους επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου μέσω της δημιουργίας τρισδιάστατων ψηφιακών αντιγράφων μεγίστης ακρίβειας.

* Η ελληνική πλευρά δηλώνει συνεχώς την πρόθεση να συνεργαστεί δημιουργικά με το Βρετανικό Μουσείο, όπως έχει πράξει και με άλλα μουσεία, για την παρουσίαση περιοδικών εκθέσεων και την εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τη γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπάρχει η δέσμευση, η αρμόδια υπηρεσία, η διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, να αναλάβει να πραγματοποιήσει στις 15 Απριλίου 2020 μια δράση ευαισθητοποίησης του κοινού «και καλούμε σε αντίστοιχη δραστηριοποίηση την ίδια μέρα, σε ένα χρόνο από σήμερα, τις απανταχού εθνικές επιτροπές. Προτείνουμε να συζητήσουν οι Επιτροπές το θέμα στη συνεδρίασή τους» συμπλήρωσε.

Συμπυκνώνοντας το αποτέλεσμα της ημερίδας, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ είπε ότι «αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Σε μια ταραγμένη περίοδο, που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, η επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο θα αποτελέσει χειρονομία ενότητας και πίστης στα ιδεώδη και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Καθώς ανάμεσά μας βρίσκονται σημαντικοί θεσμικοί εκπρόσωποι της Ιταλίας, το πρώτο βήμα, εφόσον συναινέσει η ιταλική κυβέρνηση, θα ήταν η μόνιμη επιστροφή του θραύσματος από την Πειθώ που βρίσκεται στο Παλέρμο της Ιταλίας, και αυτού που βρίσκεται στο μουσείο του Βατικανού, με τη συναίνεση της Αγίας Έδρας. Και τέλος, μια μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια να επιστραφούν τα τμήματα από το Λούβρο. Ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν καθοριστικό προηγούμενο για τις επόμενες κινήσεις της Βρετανίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτισμού, Ο Έλγιν,politismou, o elgin