Υπερ της διάσωσης της ΣΕΚΑΠ η τοπική κοινωνία στην Ξανθη

Τι λένε οι φορείς της πόλης

Ένα πρόστιμο ύψους σήμερα 44 εκατ. ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις που διεπράχθησαν το 2009 από τη ΣΕΚΑΠ, μία απόφαση (της 8ης Δεκεμβρίου του 2017) του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής επικύρωσης του εν λόγω προστίμου και η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σκιαγραφούν τη δυσχερή κατάσταση στην οποία

έχει περιέλθει η ιστορική καπνοβιομηχανία.

Κι ενώ η απομάκρυνση του ενδεχομένου της πτώχευσης και ως εκ τούτου της απώλειας των πολύτιμων για την τοπική κοινωνία και οικονομία της Ξάνθης θέσεων εργασίας, δηλαδή η διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας, αποτελούν κοινό στόχο, η διαφοροποίηση ως προς τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξή του επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας που επικρατεί στην τοπική κοινωνία και απειλεί να πλήξει την τοπική οικονομία.Η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου τονιζει την ανάγκη «να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» και διαβεβαιώνει ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε όποιες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μη χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη τόνισε, από την πλευρά της, ότι «το πρόστιμο πρέπει να καταβληθεί και να μη διαγραφεί». «Θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει διακανονισμός ώστε η εταιρεία να παραμείνει σε λειτουργία και οι εργαζόμενοι να έχουν τη δουλειά τους και η επιχείρηση να μείνει ζωντανή», δήλωσε η κ. Σπυράκη σε τηλεοπτικό σταθμό της Ξάνθης. Οπως είπε η κ. Σπυράκη, «ο αγοραστής έχει την ευθύνη να διερευνήσει την κατάσταση της εταιρείας που αγοράζει και να δει αν υπάρχουν σε εκκρεμότητα πρόστιμα ή όχι». «Η ΝΔ προτείνει να έρθει σε συνεννόηση με τις αρχές η εταιρεία ώστε να καταβάλει τμηματικά το πρόστιμο και όσο η εταιρεία αντέχει, ώστε να παραμείνει ζωντανή, οι εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους», συμπλήρωσε η κ. Σπυράκη, εκτιμώντας πως «αυτό είναι προς το συμφέρον της περιοχής» σε αντίθεση με τη διαγραφή του προστίμου «το οποίο στην πραγματικότητα αφαιρείται συνολικά από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων»

Ο υπεύθυνος (την περίοδο της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας) υπουργός της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. και πρώην βουλευτής Ξάνθης, Αλέξανδρος Κοντός υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι «το πρόστιμο είναι πέρα για πέρα άδικο και η κ. Σπυράκη δεν γνωρίζει το θέμα». Ο κ. Κοντός τόνισε πως «ο Ιβάν Σαββίδης όταν αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ το 2013 δεν γνώριζε για το θέμα του προστίμου όπως και οι άλλες εταιρίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό…», ενώ επιρρίπτει ευθύνες για τη μη έγκαιρη γνωστοποίησή του προστίμου και στο τελωνείο που «θυμήθηκε πέντε χρόνια μετά να επιβάλει το συγκεκριμένο πρόστιμο».

Με τη στάση του κ. Κοντού συντάσσεται ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμας Μιχόγλου, τονίζοντας ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σωτηρια της ιστορικής καπνοβιομηχανίας . «Η εργασία δεν έχει χρώματα, ούτε κόμματα. Πρέπει να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης δήλωσε πως η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ δεν πρέπει να σταματήσει ούτε μία ώρα, παρότρυνε να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν, καθώς «και να τα πάρουν από αυτούς που το δημιούργησαν... το σημαντικό είναι να συνεχιστεί η λειτουργία της καπνοβιομηχανίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα