ΥΠΟΙΚ για συντάξεις δικαστών: «Αφορά μόνο όσους έκαναν προσφυγή, ο προϋπολογισμός θα τηρηθεί»

Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να αποφάσισε νωρίτερα να επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστών σε προ μνημονίων επίπεδα, αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών σχολιάζουν ότι αυτό αφορά μόνο όσους έκαναν προσφυγή και προσθέτουν ότι ο προϋπολογισμός θα τηρηθεί.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επανέφερε στα επίπεδα προ του 2012 τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, μια απόφαση που έφερε αρκετές συζητήσεις, για τα χρήματα που θα πρέπει να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όμως,

όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός θα τηρηθεί κατά γράμμα και στο ακέραιο.

«Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης, επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης».

Τέλος, τονίζουν πως «σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δικαίωση για τους συνταξιούχους δικαστές, οι συντάξεις «επιστρέφουν» στα προ μνημονίων επίπεδα

Σημαντική δικαστική κρίση, που ανατρέπει τα δεδομένα για εκατοντάδες συνταξιούχους Δικαστές, είχε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά με τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών.

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (28-3) το Ελεγκτικό Συνέδριο, συντασσόμενο με το Μισθοδικείο, αποφάσισε την επάνοδο των συντάξιμων αποδοχών των Δικαστών στα επίπεδα προ του 2012, οπότε και εφαρμόστηκαν οι μνημονιακές περικοπές.

Με την απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο, δικαιώνει τους προσφεύγοντες συνταξιούχους δικαστές, καθώς προβλέπει ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρουγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και από Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή αφορά μόνο στους συνταξιούχους που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να υπάρξει σχετική κυβερνητική απόφαση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι μειοψηφούντες δικαστές έκριναν ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην κυβέρνηση για την προσαρμογή σε μια τέτοια απόφαση.

Όπως επισημαίνει στο Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».

«Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρεται ακόμη.

#ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ #ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ #ΔΙΚΑΣΤΕΣ #ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ_ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΟΙΚ, Αφορά, ϋπολογισμός,ypoik, afora, ypologismos