Υπουργείο Εξωτερικών: Βασικό μέλημα η ομογένεια και ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης

«Βασικό μέλημα της Ελλάδα η προστασία της ομογένειας στην Ουκρανία» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ότι το βασικό μέλημα του υπουργείο Εξωτερικών στην Ουκρανία «είναι η προστασία της ομογένεια, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ενεργεί και για την ασφάλεια του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη,

ο οποίος είναι και ο μόνος υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ουκρανία.

Με σαφήνεια, προέταξε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία την ανάγκη προστασίας του αμάχου πληθυσμού, την εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να φύγουν από τις εστίες και έκανε ειδική αναφορά στις 5 επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών, συγγενών και αλλοδαπών σε ελληνόκτητα πλοία από την Οδησσό, το Κίεβο και τη Μαριούπολη.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξήρε τον ρόλο του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ο μόνος υπάλληλος του ΥΠΕΞ στην Ουκρανία και βρίσκεται στο κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη, του γενικού προξένου στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση, της επιτετραμμένης της Κύπρου στο Κίεβο, της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος έχει τον γενικό συντονισμό. «Έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, έχουμε καταφέρει να βγάλουμε αρκετό κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ όσο και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου διαμήνυσε πως η Ελλάδα συντονίζεται και συναποφασίζει με τους εταίρους της, κυρίως την ΕΕ, εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις που λαμβάνει με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων και των περιοριστικών μέτρων, και εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς τους εταίρους της στην ΕΕ, ιδίως σε αυτούς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προσφυγικά κύματα και ζητά από άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτές οι οποίες είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ, να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Τόνισε ότι τουλάχιστον 5 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογράμμισαν αυτή την εναρμόνιση, με μία εξαίρεση: «τη μεγαλύτερη χώρα, τουλάχιστον ευρωπαϊκή χώρα του ΝΑΤΟ», όπως είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα