Ζαούτης: «Αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά ο κορονοϊός θα επιστρέψει όπως η ιλαρά»

Προειδοποίηση για επιστροφή του κορονοϊού εάν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά έκανε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης.

Προειδοποίηση για επιστροφή του κορονοϊού εάν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά έκανε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτης υπογράμμισε πως «υπάρχουν 2.000.000 παιδιά

στην Ελλάδα, αν δεν εμβολιαστεί κανένα, θα αφήσουμε μεγάλη τρύπα στο τείχος ανοσίας και θα δούμε τον κορονοϊό να επιστρέφει, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, με την ιλαρά για παράδειγμα.»

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, ο κ. Ζαούτης εξήγησε ότι «στην Αμερική, όπου το πράσινο φως έχει ανάψει για χρήση εμβολίων στα παιδιά, η σύσταση είναι όλοι οι έφηβοι 12-17 να εμβολιαστούν και στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, δηλαδή να προστατέψουν παππούδες και γιαγιάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και επειδή νοσούν λίγο περισσότερο με τα μικρότερα παιδιά, γιατί όσο μεγαλώνουν μοιάζουν περισσότερο με τους ενήλικες. Για τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών αναμένονται τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες, το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο. Περιμένουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις, αν θα είναι οριζόντια η σύσταση ή σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και εφήβων.»

Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα

Αυτή την στιγμή τα δεδομένα, όπως τα περιγράφει ο καθηγητής, είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται 40%-60% πιο εύκολα από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, η αύξηση λοιπόν στα κρούσματα αποδίδεται σε αυτή την μεταδοτικότητα. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως υπάρχει πιθανότητα, να νοσούν πιο σοβαρά οι ασθενείς με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. Υπάρχει μάλιστα, μια διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις, καθώς με την Δέλτα τα συμπτώματα προσομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα, και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πονόλαιμο, λίγη καταρροή. Το αισιόδοξο είναι ότι φαίνεται πως τα εμβόλια καλύπτουν την συγκεκριμένη μετάλλαξη ως προς το να νοσήσει κάποιος σοβαρά ή να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Αν εμβολιαστούμε δηλαδή, μπορούμε να το περάσουμε πιο ήπια. Αυτή την στιγμή ελάχιστοι ως κανένας εμβολιασμένος δεν νοσεί πολύ βαριά.

Η συζήτηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα γίνεται συνέχεια, σημειώνει ο κ. Ζαούτης. Αναφερόμενος στα επιστημονικά δεδομένα, τονίζει πως «σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, χωρίς μάσκα, αλλά είναι μια πανδημία δυναμική, κάθε μέρα έχουμε καινούρια δεδομένα και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα».

Σε σχέση με τον φόβο που εκφράζεται από μερίδα του κόσμου για την ασφάλεια των εμβολίων, ο κ. Ζαούτης επισημαίνει πως «όταν χρησιμοποιούμε την λέξη νέα εμβόλια, εννοούμε ότι δεν έχουν δοκιμαστεί σε πολλά άτομα. Ας σκεφτούμε όμως συγκριτικά, ότι υπάρχουν εμβόλια που θεωρούνται παλιά γιατί κυκλοφορούν 10-15 χρόνια μεν, αλλά με τα εμβόλια του κορονοϊού έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια κόσμου».

«Φοβόμαστε πολύ τις παρενέργειες των εμβολίων, όμως αν ανοίξουμε τα κουτιά των φαρμάκων που έχουμε στο ντουλάπι μας και διαβάσουμε τις παρενέργειες δεν θα πάρουμε κανένα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα