«Ζεστό» χρήμα σε εστίαση και τουρισμό για προσλήψεις, στήριξη με επιστρεπτέα και φοροελαφρύνσεις

«Ενέσεις» ρευστότητας ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού. Οι δύο κλάδοι συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία και ως εκ τούτου η κυβέρνηση σχεδιάζει ειδική χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ύψους 600 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις έως την επαναλειτουργία τους.

Το σχέδιο είναι στη φάση της ολοκλήρωσης προκειμένου οι ανακοινώσεις να γίνουν προς το τέλος Απριλίου ώστε να ενταχθούν στο τελευταίο (αν όλα πάνε καλά) πακέτο μέτρων πριν επανέλθει η ομαλότητα στη

λειτουργία της αγοράς. Έως τότε όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των πτωχεύσεων και της απώλειας θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο προσπάθειας ανάσχεσης, προκειμένου τέτοια φαινόμενα να μην πάρουν μαζικό χαρακτήρα, το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει:

- Ειδικές δράσεις χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 600 εκ. ευρώ για την επαναλειτουργία της εστίασης και του τουρισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατανομή των κονδυλίων στους δύο κλάδους θα είναι περίπου ισόποση δηλαδή 300 εκατ. ευρώ για την εστίαση και άλλα 300 εκ. ευρώ για το τουρισμό. Η ενίσχυση θα γίνει με την παροχή ρευστότητας ανάλογα με τον τζίρο που πραγματοποιούσε κάθε επιχείρηση πριν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

- Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, προκειμένου να αυξηθούν οι προσλήψεις. Παράλληλα, θα «τρέξουν» προγράμματα κατάρτισης μέσω της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και τα εγγυοδοτικά ταμεία.

- Επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων με εργαζόμενους. Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ, αλλά δεν θα αφορά παροχή ρευστότητας. Θα γίνεται μέσω πιστωτικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της επιχείρησης. Τα πιστωτικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021 και η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60% ενώ θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019 και το ανώτατο ποσό ανά επιχείρηση θα είναι 1,5 εκατ. ευρώ.

- Μείωση της προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020. Η μείωση δεν θα αγορά το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει στοχευμένα σε επιχειρήσεις που το 2020 είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

- Προσωρινή αναστολή πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος μόνο για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.

- Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών (έως 30 Σεπτεμβρίου 2021) και στο τουριστικό πακέτο (έως 31 Δεκεμβρίου 2021).

- Νέο κύκλο φθηνών δανείων με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8. Το ύψος των κεφαλαίων και ο χρόνος που θα καταβληθεί θα εξαρτηθεί από τις ταμειακές αντοχές του δημοσίου και την γενικότερη πορεία της οικονομίας.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα