400 παιδιά ενημερώθηκαν στο Πανόραμα για τον κίνδυνο εθισμού στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό μπούλινγκ

Ενημέρωση κόντρα στο ηλεκτρονικό μπούλινγκ και στην κατάχρηση του ιντερνέτ. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ. Η όλη εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του Hellenic International Scientific Institute – Amfiktionies (www.amfiktionies.org ) στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς.

Πάνω

από 400 μαθητές και μαθήτριες του Δήμου, που βρέθηκαν στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του δημαρχείου Πανοράματος, ενημερώθηκαν από ειδικούς παιδοψυχίατρους για το φαινόμενο του ηλεκτρονικού μπούλινγκ, αλλά και τις συμπεριφορές εθισμού των νέων στο διαδίκτυο σε μια εκδήλωση με τον τίτλο «Ψυχοπαιδαγωγικοί Προβληματισμοί: Σύγχρονες Πρακτικές Παρεμβάσεων».

Ο πρώτος κύκλος, τον οποίο συντόνιζε ο Πρόεδρος του “Hellenic International Scientific Institute – Amfiktionies”, καθηγητής Ψυχιατρικής Αθανάσιος Βιδάλης, είχε θέμα την Ψηφιακή σύγχρονη τεχνολογία & συμπεριφορές εθισμού. Την εισήγηση έκανε ο Παιδοψυχίατρος και Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Βάϊος Νταφούλης.

Στον δεύτερο κύκλο οι εισηγητές Σοφία Σφελινιώτη (παιδοψυχίατρος) και Πέτρος Σταγιόπουλος (Σχολικός Σύμβουλος) μίλησαν για το Φαινόμενο του εκφοβισμού, Cyberbulling και ανέπτυξαν τις προτάσεις αντιμετώπισής του. Όπως τονίστηκε στο κρίσιμο θέμα του εθισμού στο διαδίκτυο, η χρήση του ίντερνετ μπορεί να οδηγήσει στην περίπτωση κατάχρησης διαδικτυακών παιχνιδιών, αλλά και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο έφηβος/η να σκέφτεται συνέχεια τη χρήση του Ιντερνέτ, να μην αφιερώνει χρόνο σε άλλες δραστηριότητες, να απομονώνεται από τις οικογενειακές και φιλικές του σχέσεις, να είναι εκνευρισμένος ή να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση.

Από την άλλη πλευρά οι εισηγητές σημείωσαν ότι στην κρίσιμη σχολική ηλικία των 7 με 12 χρονών παρατηρούνται κάποια φαινόμενα εκφοβισμού, επιθετικής και τρομοκρατικής συμπεριφοράς μέσω του διαδικτύου προς ασθενέστερους συνομηλίκους των, γεγονός το οποίο δημιουργεί αρνητική ατμόσφαιρα στη σχολική και κοινωνική ζωή των εφήβων. Σε αυτήν την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούν οι έφηβοι να έρχονται ο καθένας στη θέση του άλλου, να αποδοκιμάζουν τις εκφοβιστικές συμπεριφορές και να ενημερώνουν τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους αναζητώντας από αυτούς συμβουλές και βοήθεια. Να γίνεται δηλαδή μια συνολική προσπάθεια γονέων εκπαιδευτικών και συμμαθητών για την κοινωνική ενσωμάτωση όλων των παιδιών στο σχολείο.

Ο Σχολικός Σύμβουλος Πέτρος Σταγιόπουλος ενημέρωσε για τη θέση του Υπουργείου Παιδείας για αυτά τα θέματα και παρέθεσε μια σειρά από Ιστότοπους όπου ο καθένας μπορεί να βρει συμβουλές αλλά και οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

Παρών στην ημερίδα και ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καιτεζίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και εμπνευστές της ημερίδας και τo “Hellenic International Scientific Institute – Amfiktionies” «για την εξαιρετική πρωτοβουλία να θίξει δύο τέτοια μεγάλα σύγχρονα θέματα που μπορεί να αγγίζουν κάθε ελληνική οικογένεια». Επιπλέον με αφορμή την Τρίτη 6 Μαρτίου που έχει οριστεί ως «Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας» ο κ. Καϊτεζίδης σημείωσε: «Το μπούλινγκ στη φυσική ή την ηλεκτρονική του μορφή είναι μέρος της σχολικής καθημερινότητας και έχει και αυτό τους δικούς του κανόνες σιωπής. Όσο συχνότερα το συζητάμε τόσο περισσότερο αυξάνουμε τις πιθανότητες να σώσουμε ζωές παιδιών. Το μπούλινγκ τραυματίζει παιδικές ψυχές. Πρέπει να το σταματήσουμε με κάθε κόστος. Μπορούμε να το προλάβουμε. Να είμαστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους που είναι γύρω μας. Και να είμαστε κάθε στιγμή κοντά στα παιδιά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα