7 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ με τους φακούς επαφής

H φροντίδα των φακών επαφής είναι συχνά κάτι που δεν λαμβάνει την προσοχή που πρέπει. Για να καταλάβετε τι εννοούμε θα σας πούμε το εξής: πρέπει να τους φροντίζετε με την ίδια ευλάβεια που κάνετε τις φορολογικές σας δηλώσεις!

Κάθε φορά που δεν φροντίζετε τους φακούς σας είναι σαν να παίζετε στα ζάρια την υγεία των ματιών σας. Αυτό λένε οι οφθαλμίατροι – και τους πιστεύουμε. Δείτε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όλοι με τους φακούς επαφής και κάντε ό,τι μπορείτε για να τα αποφύγετε.

Αφήνετε το νερό να έρθει σε επαφή με τους φακούς ή με τη θήκη

Το νερό είναι

πολύ κακή ιδέα και πρέπει να μένει μακριά από τους ίδιους τους φακούς αλλά και τη θήκη τους. Όσο περίεργο και να σας φαίνεται περιέχει μικρόβια που κολλάνε στους φακούς και μπορεί να μολύνουν τα μάτια σας – και η μόλυνση αυτή δεν φεύγει εύκολα.

Φοράτε τους φακούς σας στο ντους ή στην πισίνα

Αν δεν κολυμπάτε σε πισίνα που είναι γεμάτη με… διάλυμα φακών επαφής, τότε διατρέχετε σημαντικούς κινδύνους. Ποιοι είναι αυτοί; Η μόλυνση! Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που πηγαίνετε στην παραλία πρέπει να φοράτε γυαλιά. Φτιάξτε γυαλιά ηλίου με διόρθωση όρασης ή βάλτε κολυμβητικά γυαλιά αν θελήσετε να κάνετε μια βουτιά!

Βγάζετε και βάζετε τους φακούς χωρίς να πλύνετε πρώτα τα χέρια σας

Ναι, μπορεί να είναι ένας μικρός μπελάς να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που βγάζετε ή βάζετε τους φακούς, αλλά τα δάχτυλά σας είναι σημεία που… δεν θέλετε να ξέρετε τι μικρόβια έχουν. Δεν είναι όλα τα μικρόβια εξίσου επικίνδυνα, αν όμως είστε άτυχοι μπορεί να πάθετε μέχρι και κερατίτιδα (είναι λοίμωξη και πονάει!). Επίσης μην ξεχνάτε να στεγνώνετε τα χέρια σας πριν κάνετε οτιδήποτε γιατί αλλιώς θα μεταφέρετε στα μάτια σας νερό.

Κοιμάστε με τους φακούς

Θα σας πούμε ένα μυστικό: ακόμα και αν οι φακοί σας προορίζονται για να τους φοράτε και κατά τη διάρκεια του ύπνου, η πρακτική αυτή είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε. Οι φακοί επαφής χρειάζονται οξυγόνο για να παραμένουν ενυδατωμένοι. Όταν κοιμάστε το οξυγόνο στο μάτι μειώνεται κατά πολύ και τα συμπτώματα είναι ξηροφθαλμία, κοκκινίλα, τσιμπήματα, κάψιμο, ευαισθησία στο φως κ.α. Επειδή όμως είμαστε και άνθρωποι, αν τύχει και κοιμηθείτε με τους φακούς βγάλτε τους αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Αν δεν βγαίνουν ξεπλύντε τα μάτια σας με το ειδικό διάλυμα, κλείστε τα, τρίψτε τα ελαφρά και ξαναπροσπαθήστε.
Δεν αντικαθιστάτε τους φακούς αρκετά συχνά Ο κάθε φακός είναι διαφορετικός, αλλά πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις προτεινόμενες οδηγίες. Το καταλαβαίνουμε, δεν είναι φθηνοί, και ίσως θέλετε να τους κρατήσετε λίγο παραπάνω. Αν όμως κρατάτε τους μηνιαίους σας φακούς για τρεις μήνες τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι γεμάτοι μικροοργανισμούς και δεν οξυγονώνονται επαρκώς. Και κάτι άλλο: πρέπει να τους αντικαθιστάτε στην ώρα τους άσχετα από τη χρήση που κάνατε. Ακόμα και αν τους φορέσατε 10 φορές μέσα στον μήνα θα πρέπει να αλλαχτούν.

Συμπληρώνετε υγρό στη θήκη πάνω από το παλιό

Όταν βάζετε τους φακούς σε καθαρό υγρό ξεπλένονται και τα υπολείμματα φεύγουν από τους φακούς και μένουν στο υγρό. Αν δεν το πετάξετε τότε το μόνο που καταφέρνετε είναι να κολλήσουν οι μικροοργανισμοί πάλι στους φακούς σας.

Δεν καθαρίζετε τη θήκη μετά από κάθε χρήση και δεν την αλλάζετε κάθε τρεις μήνες

Τα υπολείμματα που λέγαμε παραπάνω δεν θα φύγουν αν δεν ξεπλύνετε και τη θήκη σας. Όσο καλά όμως και να την ξεπλένετε πάντα κάτι μένει και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να την αλλάζετε κάθε τρεις μήνες.

Και μην ξεχνάτε το σημαντικότερο: αν νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση στα μάτια σας μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο. Αυτός θα σας πει αν πρέπει απλώς να αντικαταστήσετε τους φακούς σας, αν έχετε πάθει κάποια μικρή μόλυνση που χρειάζεται θεραπεία ή αν έχετε κάποιο πρόβλημα που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής.

Πηγή: spirossoulis.com

Keywords
Τυχαία Θέματα