8 συμπτώματα του στόματος που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στόματος και γλώσσας στους δυτικούς πολιτισμούς, με συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση και στις νέες ηλικίες.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται 1500 καινούργια περιστατικά , ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το National Cancer Institute, πάνω από 49.000. Στην Αμερική ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 9.750 ασθενείς, δηλαδή περίπου 1 άτομο την ώρα.

«Από τα νεοδιαγνωσθέντα άτομα, μόνο 57% θα ζουν σε 5 χρόνια.

Το ποσοστό επιβίωσης στην 5ετία ήταν για πολλές δεκαετίες κάτω του 50%, οπότε το 57% αποτελεί βελτίωση τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση των καρκίνων που προκαλούνται από ιό HPV16, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι σε υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους, όσο και στην πιο εξειδικευμένη ριζική χειρουργική προσέγγιση» αναφέρει ο Γεώργιος Λαγογιάννης, διευθυντής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν, με εξειδίκευση στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα του στοματικού καρκίνου, που πρέπει άμεσα να οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό, είναι:

Πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται,

Διόγκωση ή πάχυνση στην παρειά ή στα χείλη

Λευκή ή κόκκινη κηλίδα στα ούλα, στη γλώσσα, ή στο βλεννογόνο του στόματος

Πόνος ή αίσθημα ότι κάτι έχει σφηνωθεί στο φάρυγγα,

Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση,

Δυσκολία στην κίνηση της κάτω γνάθου ή της γλώσσας,

Μούδιασμα της γλώσσας ή άλλης περιοχής του στόματος,

Διόγκωση στη γνάθο η οποία εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.

Πώς αντιμετωπίζεται ο στοματικός καρκίνος

Η εξειδικευμένη ριζική χειρουργική αντιμετώπιση και η τρισδιάστατη απεικόνιση έχουν συμβάλει στη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο της γλώσσας και της στοματικής κοιλότητας την τελευταία δεκαετία.

Η δημιουργία νέας λειτουργικής γλώσσας , αλλά και η αποκατάστη μέρους της, μετά την αφαίρεση του καρκινικού όγκου, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ασθενή, αλλά και στην ποιότητα ζωής του.

Μια τέτοια περίπτωση αντιμετώπισαν πρόσφατα οι επιστημονικές ομάδες των τμημάτων Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και Πλαστικής και Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, με επικεφαλής τους Γεώργιο Λαγογιάννη και Ανδρέα Γραββάνη.

Σε σύνθετους όγκους της στοματικής κοιλότητας, είναι απαραίτητη η συνεργασία δύο ομάδων: Η ομάδα των ογκολόγων χειρουργών κεφαλής και τραχήλου είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση του όγκου και τον καθαρισμό των τραχηλικών λεμφαδένων και η ομάδα των πλαστικών επανορθωτικών χειρουργών είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση του ελλείμματος της εκτομής.

«Η συνεργασία των δυο ομάδων είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλισθεί η μικρότερη δυνατή διάρκεια χειρουργικής επέμβασης με τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές και κατά συνέπεια ταχύτερη αποθεραπεία του ασθενούς», αναφέρει ο διευθυντής της Πλαστικής και Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής του νοσοκομείου Μετροπόλιταν Ανδρέας Γραββάνης.

Ο ίδιος εξηγεί: « Έχοντας ως οδηγό την τρισδιάστατη εκτύπωση της γλώσσας γίνεται πιο σαφής η εντόπιση και έκταση της γλωσσεκτομής, αλλά και το είδος του ιστού που πρέπει να μεταμοσχεύσουμε για να πετύχουμε την πιο λειτουργική αποκατάσταση».

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα