900.000 οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις

Τις 900.000 αγγίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και αγρότες, που έχουν έως 50.000 ευρώ χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και δυνητικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις έως 120 δόσεις.

Από αυτούς, χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ έχουν περίπου 160.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχει διακοπή δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, από το

υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι είναι δυνατή η επανέναρξη με τον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Τα στοιχεία των εν δυνάμει ωφελουμένων παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση του πρώην υφυπουργού και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Κεγκέρογλου στην ερώτησή του αναφερόταν στις περιπτώσεις οφειλετών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, όπως είναι όσοι δημιούργησαν οφειλές ως επαγγελματίες αλλά τώρα έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, όσοι δικαιούνται σύνταξη αλλά δεν μπορούν να την πάρουν γιατί οφείλουν ποσά μεγαλύτερα από τα όρια που θέτουν τα Ταμεία (4.000 ευρώ για τον τέως ΟΓΑ και 20.000 ευρώ για τον τέως ΟΑΕΕ). Παράλληλα, επισήμανε ότι μέσω της απόφασης δίνεται η ευκαιρία στις Αρχές να κρίνουν κατ’ εξαίρεση, με βάση δικές τους εσωτερικές διαδικασίες, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων σε ένα άτυπο σύστημα, το οποίο είναι ανοικτό σε πελατειακές σχέσεις.

Σχετικά με τη ρύθμιση για οφειλές 20.000 - 50.000 ευρώ, ζήτησε τη διόρθωση ως προς το κριτήριο ένταξης που έχει τεθεί και ορίζει, ότι η οφειλή προς έναν φορέα πρέπει να είναι έως το 85% των συνολικών οφειλών, ώστε να ενταχθούν και εκείνοι που οφείλουν μόνο σε ασφαλιστικό φορέα.

Απαντώντας ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση είναι αντικειμενικές και δεν επιδέχονται καμία παρέμβαση από οποιονδήποτε θα ήθελε να ωφεληθεί χωρίς να το δικαιούται.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων που σημειωτέον θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και αφορά χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31/12/2016 θα ξεκινήσει τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα και να μην υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, 900.000 οφειλέτες, το 83% δηλαδή όλων των οφειλετών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, έχουν ποσό οφειλής μέχρι 50.000 ευρώ. Οσον αφορά τα χρέη από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ, αυτά αφορούν περίπου 160.000 οφειλέτες.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης εκτίμησε ότι οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ είναι κυρίως εργοδότες που χρωστούν εισφορές των εργαζομένων και κατά κανόνα έχουν οφειλές και προς την εφορία και προς τις τράπεζες και κατά συνέπεια εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων του υπουργείου Εργασίας, τόνισε, εντάσσονται και οι αγρότες, ενώ για την περίπτωση των επαγγελματιών που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, είπε ότι μπορούν να την επανεκκινήσουν διότι έχουν το ίδιο ΑΦΜ. Βέβαια, για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει, όπως και οι υπόλοιποι, να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση.

Πηγή: Η Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα