B. Κικίλιας: Πώς θα μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση

Το clawback ως αρχική ιδέα, ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης. Ωστόσο δεν πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο. Αυτό επεσήμανε σε ημερίδα για την φαρμακευτική δαπάνη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έρχεται να προβλέψει και να μαζέψει την κατανάλωση, την ποσότητα και την τιμή, ώστε να μπορέσει με δείκτες και με τελευταία τεχνολογία και με φίλτρα να αποτυπώσει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν.

Σημείωσε

πως η κυβέρνηση έδωσε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό clawback. «Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή» είπε, προσθέτοντας πως «αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο τον οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με όλους. Είναι ένα μικρό δείγμα του πού στρέφεται το πράγμα. Είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με λαϊκό πρόσημο».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το 2020 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα έχουμε μειώσεις έως και 7%. «Πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, πρέπει πράγματι να δουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι μείωση στη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων που έχουν ανάγκη» σημείωσε.

Για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση

Ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα οι οποίες χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορούμε να δούμε πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση, είπε ο κ. Κικίλιας. «Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους» τόνισε.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία κυρίων η οποία θα έχει η κυβέρνηση, θα είναι η μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από το μέσο όρο, μέχρι το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαπραγματεύσεις

«Θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις για μεγάλες κατηγορίες στο σύνολό τους. Αυτή η προσπάθεια είναι αμφίδρομη. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος της ημέρας όλοι θα το καταλάβουν. Προφανώς είμαστε μία κυβέρνηση η οποία αποποινικοποιεί το κέρδος. Βεβαίως να υπάρχει κέρδος, να δημιουργούνται όμως θέσεις εργασίας, να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φορολογικές εισφορές και να μεγαλώνει το ΑΕΠ της χώρας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς ξέρουμε ότι μπορεί να ευημερήσει η μέση ελληνική οικογένεια» σημείωσε.

«Θέλουμε να ευημερεί ο ιδιωτικός τομέας. Είναι κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας μέσα στην κρίση. Δεν είμαστε μια μεγάλη οικονομία, είμαστε μόλις στο 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Προφανώς και αυτή η οικονομία μπορεί να «στρίψει» με καινούργιες επενδύσεις, με αναπτυξιακό πρόσημο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το θέμα είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες.Όμως, το κράτος δεν μπορεί να είναι ανίσχυρο. Πρέπει να είναι ισχυρό και να μπορεί να διαπραγματεύεται. Για να είναι ισχυρό πρέπει να είναι ακέραιο. Και σε ό,τι μας αφορά αυτή είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα