Eύοσμος: Συνεχίζεται ο φιλοσοφικός κύκλος "Δεύτερη σκέψη"

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή δημοτών η οποία ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη συνεχίζεται ο Φιλοσοφικός κύκλος «Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ».

Η τέταρτη διάλεξη Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7/2/2020 στις 19:30 στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μ. Αλεξάνδρου 57 2ος όροφος .

Η Δρ. Φιλοσοφίας ΑΠΘ κ. Νίκος Τσαμπάζης θα αναπτύξει το θέμα «Η ηθική θεμελίωση του πολιτικού φιλελευθερισμού και του καπιταλισμού » και η καθοριστική

συμβολή του Τζον Λοκ.

Πώς ο Λοκ νομιμοποιεί την απεριόριστη ατομική ιδιοκτησία ερμηνεύοντας προτεσταντικά τη Βίβλο που κάνει λόγο για αρχική εκ Θεού κοινοκτημοσύνη; Πώς ο άνθρωπος, ως ιδιοκτησία του εαυτού του, αποκτά δικαιώματα και γίνεται νόμιμο εργαλείο;

Ο Τζoν Λοκ ήταν Άγγλος φιλόσοφος και ιατρός, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον σημαίνοντες στοχαστές του Διαφωτισμού και είναι ευρύτερα γνωστός ως ο Πατέρας του Κλασικού Φιλελευθερισμού. Ο Λοκ αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο του αγγλικού κινήματος του εμπειρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η «Δεύτερη Σκέψη» είναι μια νέα σειρά Διαλέξεων τις οποίες οργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης, την Διεύθυνση Παιδείας & Κοινωνικής Προστασίας και το Τμήμα Βιβλιοθήκης Ευόσμου.

Στόχος των οργανωτών της « Δεύτερης Σκέψης» είναι να φέρουν τους συμμετέχοντες σε επαφή με τη φιλοσοφική σκέψη.

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όλους αποτελούνται από σχετικά απλές και σύντομες ομιλίες πάνω σε κρίσιμα φιλοσοφικά, κοινωνικά και παιδευτικά ζητήματα με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση αυτού που συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας. Ακολουθεί ελεύθερος διάλογος με το ακροατήριο.

Ο Νίκος Τσαμπάζης σπούδασε Παιδαγωγική και Φιλοσοφία. Είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Επιδίδεται στη συγγραφή, ενώ συμμετέχει με εισηγήσεις σε φιλοσοφικά συνέδρια και σε εκδηλώσεις παιδαγωγικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα. Εφαρμόζει το πρόγραμμα «Φιλοσοφία για Παιδιά» στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου και εργάζεται ως δάσκαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα