H παλιά και η νέα Τούμπα

Τα χρόνια περνούν, το σπίτι του ΠΑΟΚ “μεγαλώνει” και μαζί και οι απαιτήσεις ομάδας και φιλάθλων του Δικεφάλου, που “διψούν” για κάτι νέο και σύγχρονο.

Από τη πρώτη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε στη καθημερινότητα του ΠΑΟΚ, το θέμα του γηπέδου επέστρεψε στο προσκήνιο, και συζητήθηκε αρκετά, χωρίς… χειροπιαστά βήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο “Μακεδονία Παλάς”, ο Ιβάν Σαββίδης παρουσίασε ένα πρότζεκτ που αφορούσε την ολική

ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας, που προέβλεπε μια μικρή αύξηση της χωρητικότητα αυτής. Η συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν το αποτέλεσμα της κίνησης της ΠΑΕ να ζητήσει από τον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ να δοθούν σε εταιρία όλοι οι φάκελοι που υπήρχαν στα συρτάρια, προκειμένου να προκύψει ένα πλάνο - βάση για το μέλλον του γηπέδου.

Οι κερκίδες θα ήταν σε θέση να φιλοξενήσουν 35.000 θεατές, σε ένα γήπεδο που, στον σχεδιασμό του, θα ήταν εξ΄ ολοκλήρου σκεπαστό, ενώ οι εργασίες αφορούσαν και τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου σε ένα έργο που είχε κοστολογηθεί στα 40 εκ. ευρώ. Η ασπρόμαυρη ΠΑΕ είχε παρουσιάσει ένα βίντεο στο οποίο έδειχνε τα σχέδια που είχαν γίνει. Όλα αυτά αφορούσαν την παραμονή του ΠΑΟΚ στο χώρο στον οποίο βρίσκεται τώρα, στην Τούμπα.

Στην εκδήλωση είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, όταν και είχαν διαφανεί οι πρώτες… αντιδράσεις της πολιτικής σκηνής της χώρας. Ήταν άλλωστε το διάστημα στο οποίο ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου είχε αρχίσει να… παρακαλάει για να πληρώσει τα χρέη του ΠΑΟΚ, αλλά κανείς δεν άκουγε την πρόταση που είχε καταθέσει προκειμένου και ο ΠΑΟΚ να απελευθερωθεί από έναν βραχνά ετών, αλλά και το κράτος να βάλει στα ταμεία του χρήματα τα οποία ουσιαστικά είχαν ξεχαστεί.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ “ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ”

Ένα από τα σημεία της Θεσσαλονίκης για τα οποία έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, που αφορά την “μετακόμιση” του ΠΑΟΚ, έχει να κάνει με την εκμετάλλευση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου. Ένας χώρος στον οποίο με βάση τις πρώτες μελέτες προέβλεπε την κατασκευή γηπέδου χωρητικότητας 35.000 θεατών, με αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου που δημιουργηθεί, με όλες τις “ανέσεις” που δεν έχει η Τούμπα, αλλά για κάθε σύγχρονο γήπεδο δεν είναι άνεση αλλά “υποχρέωση” όπως οι χώροι παρκινγκ. Παράλληλα, ο χώρος του πρώην γηπέδου Καρατάσου δίνει την δυνατότητα για την “συστέγαση” και του πρότζεκτ του νέου προπονητικού κέντρου του ΠΑΟΚ, με δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά και την ύπαρξη ξενοδοχειακής μονάδας. Η συζήτηση για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου δεν είναι καθόλου απλή, καθώς από τη πρώτη στιγμή που το στρατόπεδο έφυγε, έχουν γίνει αρκετές επιτροπές που ζητούν την παραχώρηση του χώρου στον δήμο, προκειμένου οι χώροι να αξιοποιηθούν για τους πολίτες της περιοχής.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Η καρδιά τους είναι στη Τούμπα

Όποτε το θέμα του γηπέδου έρχεται στο προσκήνιο, οι συζητήσεις στις τάξεις των φιλάθλων “φουντώνουν”, οι απόψεις είναι πολλές αλλά η κύρια τάση είναι μια.

Είναι αρκετές οι φορές που οι οργανωμένοι φίλαθλοι του Δικεφάλου, έχουν τοποθετηθεί για το γήπεδο. Και η αλήθεια είναι πως οι φωνές τους έχουν ένα και μόνο τόνο. Την παραμονή του ΠΑΟΚ στη Τούμπα. Άπαντες νιώθουν πως αυτό είναι το σπίτι του, αυτή είναι η φωλιά του Δικέφαλου αετού και ζουν και αναπνέουν για να δουν τον ΠΑΟΚ να παραμένει εκεί, σε ένα νέο, καλύτερο σύγχρονο σπίτι. Ως ένα βαθμό, είναι λογικό οι οπαδοί να απαιτούν την παραμονή του ΠΑΟΚ “ό,τι και αν γίνει” και ευελπιστούν πως ο Δικέφαλος θα μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα προκύψουν, να λυθούν, έτσι ώστε το “θέλω” τους, το όνειρό τους, να γίνει πράξη, και να δουν τον ΠΑΟΚ σε ένα “σπίτι” που του αξίζει.

Τα τελευταία σχέδια ανακατασκευής

Πριν από περίπου εννιά μήνες, το θέμα της “νέας” Τούμπας αναζωπυρώθηκε, όμως στις τότε συζητήσεις μπήκε γρήγορα φρένο από όλες τις πλευρές.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν η τελευταία φορά που το θέμα του γηπέδου βρέθηκα στο προσκήνιο λόγω της δημοσίευσης των σχεδίων που είχε κάνει η εταιρία “aeter architects”. Ο… καπνός για το συγκεκριμένο θέμα είχε προκύψει από μια σειρά φωτογραφιών που είχαν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρίας, η οποία φαίνεται πως είχε προχωρήσει σε μελέτη και πρόταση ανακατασκευής του γηπέδου της Τούμπας στον χώρο τον οποίο βρίσκεται αυτό.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έδειχναν πως πρόθεση της εταιρίας ήταν να αλλάξει ριζικά την εξωτερική εικόνα του γηπέδου. Ένα μεγάλο κέλυφος ήταν αυτό που κάλυπτε σχεδόν όλες τις κερκίδες στο εξωτερικό τους. Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, με την εταιρία να αποσύρει τις φωτογραφίες - μακέτες που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε από το αθλητικό Τύπο, που έψαξε να βρει κάθε… διαθέσιμη πληροφορία.

Αυτό που έμεινε από την συγκεκριμένη μελέτη της εταιρία - που έχει “προϋπηρεσία” στην μελέτη και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων - δεν ήταν άλλη από την πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη να εξαντλήσει τις πιθανότητες ανακατασκευής του γηπέδου της Τούμπας, και κατ’ επέκταση την παραμονή του στο χώρο στον οποίο ο Δικέφαλος “μεγάλωσε” και έχτισε το μύθο του.

ΘΕΜΑ… ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο χώρος πέριξ της Τούμπας

Με αφορμή τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που είχαν γίνει στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος το 2016, ο Ιβάν Σαββίδης έθεσε στο τραπέζι το θέμα του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου της Τούμπας. Οι ιθύνοντες της ΠΑΕ έκαναν κινήσεις προκειμένου να γίνουν επαφές με το ταμείο εθνικής άμυνας, στο οποίο ανήκουν οι χώροι πέριξ του γηπέδου. Στόχος του Ιβάν Σαββίδη δεν ήταν άλλος από την συμφωνία για αποκλειστική εκμετάλλευση του χώρου από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μέσω συμφωνίας που θα περιελάμβανε μισθώματος στο ταμείο εθνικής άμυνας.

Οι “γηπεδικές” τοποθετήσεις Σαββίδη μέσα στην πενταετία

Από τον Οκτώβριο του 2012, όταν και είχε παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΠΑΟΚ, μέχρι και την τελευταία του επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, εκεί που απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους φίλους των ασπρόμαυρων, ο Ιβάν Σαββίδης έχει δείξει πως έχει σκεφτεί αρκετά το θέμα του γηπέδου, που είναι σύνθετο και όχι μόνο οικονομικό, κάτι που έχει αποδειχθεί με χαρακτηριστικά παραδείγματα ανά την Ελληνική επικράτεια.

Τον Οκτώβριο του 2012, την πρώτη φορά που δέχθηκε ερώτηση η οποία αφορούσε το γήπεδο της Τούμπας είχε πει: “Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι συνώνυμα. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, μήπως θα παραβιάσουμε μία ενεργειακή ισορροπία; Όταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πως θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά. Με το ελικόπτερο πετάω πάνω από τη Θεσσαλονίκη, κοιτάω διάφορους χώρους”.

Τον Μάρτιο του 2017 ήταν η τελευταία φορά που έδωσε το στίγμα των σκέψεών του, σημειώνοντας: “Οταν ήρθα στην ομάδα, έκανα τον γύρο της Τούμπας και είπα ότι εμείς θα φύγουμε από εδώ. Αλλά μετά έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΟΚ. Μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο γήπεδο. Αλλά μπορούμε να έχουμε νέα Τούμπα; Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ομάδας, εκεί που το σώμα μου αισθάνεται την ενέργεια; Σήμερα, λοιπόν, είμαι μπροστά σε ένα δίλημμα: Είτε πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη ανακαίνιση της Τούμπας, είτε πρέπει να… εμφανιστεί μια Τούμπα σε άλλο μέρος”.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δείξει πως θέλει να χειριστεί το θέμα του γηπέδου χωρίς “τυμπανοκρουσίες”, καθώς αποδεδειγμένα, στην Ελλάδα, τέτοια θέματα χρειάζονται πολλή “αθόρυβη” δουλειά προκειμένου κάποιος να πετύχει αυτό που θέλει. Η αρχική παρουσίαση των σχεδίων του είχε γίνει ως μια κίνηση απόδειξης των προθέσεών του όσον αφορά την παραμονή του στην Ελλάδα, σε ένα διάστημα (το πρώτο καιρό ενασχόλησής του με τον ΠΑΟΚ) που δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έψαχνα τρόπο να ρίξουν βέλη και λάσπη επάνω του. Όσο για το… τελευταίο, είναι κάτι που δεν έχει σταματήσει, και ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ έχει απαντήσει μέσω των επενδύσεών του για το τρόπο με τον οποίο δρα. Το θέμα του γηπέδου είναι ένα θέμα σύνθετο και ο Ιβάν Σαββίδης όχι μόνο καταλάβει αλλά έχει ζητήσει την γνώμη αλλά και την συμπαράσταση ολόκληρης της οικογένειας του ΠΑΟΚ.

Πηγή : Εφημερίδα "FORZA"

Keywords
Τυχαία Θέματα