Moody's: Θετικός για το αξιόχρεο ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο αναθεωρημένος νόμος για τα φτωχά νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη), που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή στις 29 Μαρτίου, είναι θετικός για το αξιόχρεο (credit positive) του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s σε έκθεσή του.

Ο οίκος σημειώνει ότι είναι πιο αυστηρή η υπαγωγή δανειοληπτών στον νέο νόμο για την προστασία της κατοικίας τους από κατάσχεση (σε σύγκριση με τον νόμο

Κατσέλη που έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου).

Το ελληνικό Δημόσιο θα ωφεληθεί, σημειώνει ο οίκος, επειδή ο νόμος αίρει μία σημαντική διαφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι οποίοι καθυστέρησαν την εκταμίευση σχεδόν 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) που είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τη συνέχιση της ισχυρής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. «Αν και η Ελλάδα δεν έχει επείγουσα ανάγκη των χρημάτων, η συμφωνία αποτελεί θετικό μήνυμα ότι οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να αισθάνονται υποχρεωμένες από τις δεσμεύσεις τους και μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η "ενισχυμένη εποπτεία" στην οποία έχει τεθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος λειτουργεί ικανοποιητικά», σημειώνει ο Moody΄s.

«Πιστεύουμε ότι οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ στις 5 Απριλίου. Μπορεί, επίσης, να δώσουν το πράσινο φως για να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα μέρος του ανεξόφλητου υπολοίπου των σχετικά ακριβών δανείων της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 9,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα με ότι έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και τα δύο αυτά βήματα θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών», προστίθεται στην έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο νέος νόμος είναι θετικός και για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, επειδή θα ενισχύσει τις προσπάθειές τους να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία ανέρχονταν στο 45,4% των συνολικών δανείων του τραπεζικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2018. «Οι τράπεζες θα ωφεληθούν από τον αναθεωρημένο πτωχευτικό νόμο, επειδή έχει πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, περιορίζοντας την έκταση των στρατηγικών κακοπληρωτών», επισημαίνει ο Moody΄s.

«Αναμένουμε ότι ο νέος νόμος θα αποθαρρύνει τους περισσότερους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να ασκούν πίεση για την αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν δανειολήπτες με ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους. Επιπλέον, στις πραγματικές περιπτώσεις που οι δανειολήπτες έχουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση των δανείων, η κρατική επιδότηση θα βοηθήσει επίσης την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων με βιώσιμο τρόπο. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs τους με στόχο τη μείωση του μέσου ποσοστού NPE για το σύστημα σε περίπου 21,2% στο τέλος του 2021», τονίζει ο οίκος.

Moody΄s: Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τον ELA εν μέσω βελτίωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητάς τους

Οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τα δάνεια που είχαν λάβει μέσω του ELA, εν μέσω βελτίωσης της χρηματοδότησης και της ρευστότητάς τους, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s σε έκθεσή του.

Στις 28 Μαρτίου, σημειώνει ο οίκος, η Alpha Bank ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2018, τα οποία έδειξαν την πλήρη αποπληρωμή τής έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειάς της (Emergency Liquidity Assistance, ELA) τον Φεβρουάριο του 2019. Η Eurobank έκανε μία αντίστοιχη ανακοίνωση πριν από λίγες εβδομάδες. Οι δύο αυτές τράπεζες, αναφέρει ο Moody'΄s, ήταν οι τελευταίες από τα τέσσερα μεγαλύτερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που ανακοίνωσαν την πλήρη εξόφληση της χρηματοδότησης ELA που είχαν πάρει από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Εκτιμούμε ότι το υπόλοιπο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον ELA ήταν μηδενικό στο τέλος Μαρτίου 2019, κάτι που είναι θετικό για το αξιόχρεο (credit positive) επειδή δίνει το σήμα ότι βελτιώθηκε η ρευστότητα και χρηματοδότηση των τραπεζών, που θα μειώσει πιθανόν περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησής τους», τονίζει ο οίκος και προσθέτει: «Η αποπληρωμή του ELA θα ενισχύσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να διαφοροποιήσουν το μείγμα χρηματοδότησής τους. Χωρίς την εξάρτησή τους από τον ELA και με δεδομένη τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές ανασφάλιστων ομολόγων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες επανέκτησαν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ανασφάλιστων κεφαλαίων μετά την πλήρη αποπληρωμή του ELA που είχαν τότε. Η πρόσφατη αποπληρωμή του ELA θα βοηθήσει επίσης στο να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντας στα πιστωτικά ιδρύματα να προελκύσουν περισσότερες καταθέσεις».

Ο Moody΄s σημειώνει ότι από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2019, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 8%, ενισχυμένες από τη σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς, της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν, επίσης, να αποπληρώσουν τον ELA αυξάνοντας τις διατραπεζικές συμφωνίες επαναγοράς (repo), καθώς η διάθεση των διεθνών τραπεζών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκε σταδιακά τα τελευταία λίγα χρόνια. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εκδίδουν καλυμμένα ομόλογα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για να αποπληρώσουν τον ELA, «εν μέσω αυξημένης διάθεσης των διεθνών επενδυτών για ελληνικό τραπεζικό κίνδυνο».

«Αν και οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν πλήρως τον ELA τους, η περαιτέρω βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ τους εξαρτάται από την επιστροφή περισσότερων ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την εισαγωγή τους τον Ιούνιο του 2015 και η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών τον Οκτώβριο του 2018 θα βοηθήσουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα