To "ΑΠΘ στην πόλη" έρχεται για τρίτη χρονιά στην πλατεία Αριστοτέλους

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έρχεται το "ΑΠΘ στην πόλη" με περισσότερες από 25 δράσεις από 14 τμήματα, 7 σχολές και 300 υποστηρικτές, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στην πλατείας Αριστοτέλους.

Το ΑΠΘ στην πόλη, "συστήνεται" και πάλι στο κοινό της Θεσσαλονίκης και μέσα από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Πέμπτης η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου,

ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Καθηγητής Νικόλας ο Βαρσακέλης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Σπύρος Βούγιας, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τσούγκρας και ο πιανίστας Θανάσης ,Μπιλιλής, επισήμαναν πως τις προηγούμενες χρονιές η απήχηση του κοινού ήταν υπερβολικά θετική και φέτος οι συνολικές δράσεις την Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους θα ξεπεράσουν τις 117 ώρες.

«Θεωρήσαμε πριν από δύο χρόνια ότι θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να βγει το Πανεπιστήμιο στην πόλη και να πάει στην εμβληματική πλατεία Αριστοτέλους, για να παρουσιάσουμε εκεί μερικές μόνο από τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο ΑΠΘ, αλλά και για να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να τις γνωρίσουν», υπογράμμισε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου.

«Στην πλατεία Αριστοτέλους, οι επισκέπτες θα συναντήσουν ένα μικρό επιστημονικό πάρκο, που ανοίγει ορίζοντες για τους μικρούς και μεγάλους, καθώς η γνώση εκεί δεν παρουσιάζεται με επιστημονικό τρόπο, αλλά με έναν τρόπο παιδαγωγικό, επιλεγμένο ειδικά ώστε να είναι κατανοητός και εκλαϊκευμένος», εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Σπύρος Βούγιας.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας "Med School", η μαγειρική με σπόρους στους προϊστορικούς χρόνους, τα μαγικά πειράματα Χημείας για όλους, η επίδειξη ψηφιακού σεισμογράφου, η παρουσίαση της εφαρμογής iCry2Talk που μεταφράζει στο γονιό τον πραγματικό χρόνο του κλάματος του μωρού αλλά και ο διαγωνισμός εκτόξευσης πυραύλου κατασκευασμένου από μπουκάλι αναψυκτικού, σόδα και ξίδι, αποτελούν μερικά από τα πολλά που πρόκειται να πραγματοποιήσει το ΑΠΘ, στο "άνοιγμά" του στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο των εκδηλώσεων του «ΑΠΘ στην πόλη» θα χορηγείται δωρεάν WiFi .

Παράλληλα, το ΑΠΘ, στο πλαίσιο της δράσης "Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ", διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο: "Μάνος Χατζιδάκις: Από τον Παρνασσό στην οδό Ονείρων", την Τρίτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Επιλογές από τους κύκλους «Ματωμένος γάμος», «Τα τραγούδια της αμαρτίας», «Παράλογα», «Αθανασία», «Μυθολογία», «Πορνογραφία», «Επιστροφή», «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», καθώς και οργανικές διασκευές τραγουδιών, θα αποτελέσουν μερικά από όσα πρόκειται να ακουστούν στη συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι.

«Είναι μία εκδήλωση που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλο σεβασμό προς το έργο του Μάνου Χατζιδάκι», υπογράμμισε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Σπύρος Βούγιας, τόνισε πως: «ο Χατζιδάκις κατέρριψε όλα σχεδόν τα στερεότυπα που γνωρίζαμε μέχρι τότε. Συνδύασε στοιχεία λαϊκής, κλασικής και σύγχρονης μουσικής και απευθύνθηκε στις πιο μύχιες ευαισθησίες των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Η μουσική του δημιουργεί πάντοτε μία μαγική ατμόσφαιρα».

Τα έργα του σπουδαίου συνθέτη ερμηνεύουν:

Ανδρέας Καρακότας, Έλσα Μουρατίδου και (σε φιλική συμμετοχή) Βούλα Σαββίδη

Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

Διεύθυνση: Εριφύλη Δαμιανού

Plaza Ensemble: Θανάσης Μπιλιλής (πιάνο), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν),

Άκης Αρχοντής (βιολί), Γιάννης Πολυμενέρης (κοντραμπάσο, μαντολίνο).

Καλλιτεχνική επιμέλεια-ενορχηστρώσεις: Plaza Ensemble

Η διάθεση των προσκλήσεων για δωρεάν είσοδο στη συναυλία ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου και έχουν εξαντληθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα