Washington Post: Πώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε την υπογεννητικότητα

Στη δημογραφική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι αφιερωμένο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με την περιγραφή του δημοτικού σχολείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων, όπου την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς μια μητέρα αναρωτιέται: "Πού πήγαν όλα τα παιδιά;".

Η κατάσταση στο Καλπάκι αντικατοπτρίζει το εντεινόμενο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, σημειώνει

η εφημερίδα και υπογραμμίζει: "Η ελληνική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον από τα προγράμματα διάσωσης ούτε θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Ωστόσο, η χώρα μόλις τώρα ξεκινά να αντιμετωπίζει την επόμενη φάση της απειλής. Μια μείωση των γεννήσεων που έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας συρρικνωμένης, αποδυναμωμένης Ελλάδας τα χρόνια που ακολουθούν".

Κατά τη διάρκεια της κρίσης που σάρωσε τη χώρα, η οποία άρχισε στα τέλη του 2009 και επιδεινώθηκε από το 2011 και μετά, τα ήδη χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έπεσαν ακόμη περισσότερο, όπως έγινε και σε άλλες προβληματικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης , καταγράφονταν 118.000 γεννήσεις στην χώρα. Ο αριθμός αυτός έκτοτε υποχώρησε σταθερά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αριθμό των θανάτων. Το σύνολο των γεννήσεων το 2017, ήταν μάλιστα 88.500, το χαμηλότερο στο αρχείο καταγραφών.

Ορισμένες χώρες, μετά από οικονομικές κρίσεις, είδαν μια γρήγορη ανάκαμψη των ποσοστών γονιμότητάς τους. Αυτό όμως είναι απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα, δήλωσε ο Βύρων Κοτζιαμάνης, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο Κοτζιαμάνης, η ύφεση ευθύνεται για την συρρίκνωση της νεότερης ελληνικής γενιάς αλλά και των δυνάμει γονιών τα επόμενα χρόνια.

"Θα έχουμε λιγότερες και λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες", τόνισε εν κατακλείδι.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Washington Post, Πώς, Ελλάδα,Washington Post, pos, ellada