Αυστραλία: Επιχείρηση του πολεμικού ναυτικού για την εκκένωση τουριστικών περιοχών

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την τουριστική πόλη Μαλακούτα, στις ακτές της Βικτόρια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλγκτα οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι τουρίστες και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί και η ζωή τους βρισκόταν σε κίνδυνο, μεταφέρθηκαν με δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας. Τη Δευτέρα το βράδυ, ενόσω οι φλόγες είχαν περικυκλώσει την πόλη, περί τις 4.000 άνθρωποι, είχαν αναζητήσει καταφύγιο στις παραλίες.

Όσοι απομακρύνθηκαν, θα κάνουν ένα ταξίδι διάρκειας περίπου 16 ωρών έως το Ουέστερν Πορτ. Καθώς οι δρόμοι

ήταν αποκλεισμένοι, 60 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα χθες. Ο πυκνός καπνός ωστόσο δεν επέτρεψε άλλες τέτοιου είδους εκκενώσεις.

Η εκκένωση της περιοχής πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεση των πολιτών. Έως την Πέμπτη το βράδυ, 963 άνθρωποι είχαν υπογράψει για τη μεταφορά τους με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, ενώ μερικοί ακόμη υπέγραψαν σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βικτόρια, περίπου το 3,5% της επιφάνειας της Βικτόρια έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές, ενώ στην Νέα Νότια Ουαλία εκτιμάται ότι αύριο θα καταστραφούν και άλλα σπίτια. Ήδη στην πολιτεία, χαθεί στις φλόγες περισσότερα από 1.200 σπίτια.

Από τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκίνησαν οι πυρκαγιές – πολύ νωρίτερα φέτος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών – έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι στις δύο αυτές πολιτείες, ενώ αρκετοί ακόμη εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει επικριθεί έντονα για την απροθυμία του να αναφέρει καν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κατά την περίοδο αυτή της κρίσης με τις πυρκαγιές στη χώρα. Οργισμένοι πολίτες σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από τις πυρκαγιές αρνήθηκαν να κάνουν χειραψία μαζί του υποστηρίζοντας ότι τους εγκατέλειψε.

Keywords
Τυχαία Θέματα