Αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους επιτίθενται σε εφοριακός

Αυστηρές ποινές και αυτεπάγγελτη δίωξη όσων επιτίθενται σε εφοριακούς υπαλλήλους προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται και η νομική προστασία των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης. Παράλληλα με άλλη διάταξη θεσπίζεται όριο φοροδιαφυγής 150.000 ευρώ και άνω προκειμένου να ενεργοποιείται το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων που έχουν εντοπισθεί από το ΣΔΟΕ.

Ειδικότερα, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν:

Εξισώνονται στην ποινική νομοθεσία οι επιθέσεις σε υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά την τέλεση των καθηκόντων τους με τις επιθέσεις σε ένστολους αστυνομικούς, λιμενικούς κλπ.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», ουσιαστικά, οι επιθέσεις σε εφοριακούς χαρακτηρίζονται ιδιώνυμο αδίκημα που επιφέρουν αυστηρότερες ποινές στους δράστες καθώς και αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή τους. Η διάταξη κρίθηκε αναγκαία μετά τα πολλαπλά περιστατικά επιθέσεων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ που έκαναν ελέγχους για έκδοση αποδείξεων και την ορθή απόδοση παρακρατούμενων φόρων.

Ο διοικητής, ο πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο εμπειρογνώμονας και οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ εφόσον διώκονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ενώπιον των ποινικών ή πολιτικών δικαστηρίων θα έχουν νομική εκπροσώπηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να μην επιβαρύνονται με νομικά έξοδα. Παράλληλα, εφόσον επιθυμούν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο της επιλογής τους τα νομικά έξοδα θα καλύπτονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Θεσπίζεται όριο φοροδιαφυγής ύψους 150.000 ευρώ και άνω προκειμένου να ενεργοποιείται το μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων που έχουν εντοπισθεί από το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων, κινητών και ακινήτων για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε επείγουσες περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα γίνονται εφόσον η ζημία του ελληνικού Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η δέσμευση θα γίνεται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ελεγχόμενου με αιτιολογημένη πράξη του προϊστάμενου της αρμόδιας επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Η δέσμευση γνωστοποιείται εντός 24 ωρών στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και ισχύει από τη χρονική περίοδο της αποδεδειγμένης γνωστοποίησης προς τον οργανισμό ή την υπηρεσία που απευθύνεται.

Η πράξη-δέσμευση επιδίδεται εντός 10 ημερών στον ελεγχόμενο, ο οποίος μπορεί μέσα σε διάστημα 15 ημερών να υποβάλει έγγραφες αντιρρήσεις προς το ΣΔΟΕ. Οι ελεγχόμενοι επίσης έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το ΣΔΟΕ την αποδέσμευση συγκεκριμένων ποσών, αναγκαίων για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης.

Η δέσμευση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί κατά έξι μήνες με ειδικά αιτιολογημένη νέα πράξη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ. Σε όσες περιπτώσεις έχουν γίνει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και το ποσό της φοροδιαφυγής ήταν κάτω των 150.000 ευρώ θα αποδεσμευθούν άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα