Αυτό είναι το σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Ως ένα παραλιακό μέτωπο μητροπολιτικού χαρακτήρα στοχεύει να μετατρέψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το παραθαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Σκοπός είναι να δοθεί νέα ταυτότητα στην πόλη μέσω ενός παραλιακού μετώπου που θα στοχεύει στη συνεχόμενη παράκτια ζώνη αναψυχής και άξονα περιπάτου προκειμένου να είναι απρόσκοπτη η μετακίνηση με το ποδήλατο εντός της συγκεκριμένης ζώνης, στην εξυπηρέτηση από την θαλάσσια συγκοινωνία

και τις μελλοντικές επεκτάσεις του μετρό προς το αεροδρόμιο, στη σύνδεση της ζώνης αυτής με τους υφιστάμενους χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και υπαίθριας αναψυχής, στην ανάδειξη και ενσωμάτωση όλων των νέων ανάλογων χρήσεων και παρεμβάσεων και με την κατάργηση της ασυνέχειας και την ενοποίηση ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα αναφοράς μνήμης της πόλης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε η πρόταση του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και εξετάστηκαν οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη του ειδικού χωρικού σχεδίου για το παραθαλάσσιο μέτωπο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι «θέλουμε να δώσουμε νέα ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα χρόνια. Ξεκινάμε σήμερα την διαβούλευση του ειδικού χωρικού σχεδίου, έτσι ώστε μέσα από την συνεργασία των φορέων, δηλαδή της ΠΚΜ, των εμπλεκόμενων δήμων να προκύψει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα αναβαθμίσει τη Θεσσαλονίκη και θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης σημαντικών γεωγραφικών χώρων όπως είναι το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Μέσω του διαλόγου θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις και τα σχέδια των εμπλεκόμενων δήμων. Να δούμε στη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης που θα ενταχθούν σημαντικές τουριστικές υποδομές που θέλουμε να γίνουν στο παραλιακό μέτωπο, όπως είναι μαρίνες. Ο σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι θα είναι ενιαίος».

Από την πλευρά του , ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πάρις Μπίλλιας, τόνισε «Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πολλά σε αυτή την πόλη γίνονται αποσπασματικά. Για αυτό δεν πετυχαίνουμε τον στόχο μας να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Αποτελεί την βάση για να γίνουν πολλά στη Θεσσαλονίκη. Αφού ολοκληρωθεί το ειδικό χωρικό σχέδιο θα ακολουθήσει μία σειρά μελετών, αρχιτεκτονικών, όπου θα αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, θα λάβουμε υπόψη όλες τις θέσεις και τις προτάσεις των τοπικών δήμων και στο τέλος να φτάσουμε στο κοστολόγιο αυτών των δράσεων και να αναζητήσουμε και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να τα υλοποιήσουμε».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι «εδώ και πολλά χρόνια οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος του μετώπου του δυτικού θαλασσίου Θερμαϊκού και εκπρόσωποι τους διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση, για την ρύπανση του θαλάσσιου μετώπου, η οποία διαχέεται στο σύνολο του θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου στο κέντρο και ανατολικά. Ζήσαμε πρόσφατα και το φαινόμενο με το φυτοπλαγκτόν. Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια που εκδηλώθηκε ήταν αυτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γιατί και με την προηγούμενη και με την σημερινή κυβέρνηση παρήλασαν διάφοροι υπουργοί, οι οποίοι ήλθαν, είδαν και απήλθαν και εννοώ το πρόγραμμα το οποίο εκτελέστηκε και εφαρμόστηκε με την μελέτη του Terra Med για το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο. Θα βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο».

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεόδωρος Μπακογλίδης, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει πράξη το ότι η πόλη μας πρέπει να έχει μέτωπο στη θάλασσα και όχι την πλάτη στη θάλασσα. Σαν δήμος Καλαμαριάς Θα συμμετέχουμε και στον διάλογο και στο σχεδιασμό αυτής της προσπάθειας γιατί τελικά ωφελούμενοι είναι οι πολίτες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης».

Το μητροπολιτικό τμήμα προτείνεται να οργανωθεί σε επτά ενότητες:

1. Η δυτική πλευρά στην περιοχή του Δενδροποτάμου και στην αρχή της οδού 26ης Οκτωβρίου έως τα δικαστήρια της πόλης: Προβλέπεται εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου, των παλιών βυρσοδεψείων και λειτουργική ένωση με τις υπερτοπικές χρήσεις της οδού 26ης Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει: εκβολή Δενδροποτάμου, ρέμα βυρσοδεψείων, πύλη 16 ΟΛΘ, πύλη 8 ΟΛΘ, Porto Center, Porto Pallas, Μουσείο Ύδρευσης, παλιά σφαγεία, FIX, νέο κτίριο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ξενοδοχείο Met και «Λιμάνι Center».

2.Πορεία μνήμης από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Μουσείο Ολοκαυτώματος: Προβλέπεται λειτουργική ένωση της Πλατείας Ελευθερίας δια μέσου ΟΛΘ – παλιού Τελωνείου – κτιρίων στάβλων – εγκαταστάσεων παλιού εμπορευματικού σταθμού, με το χώρο του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος.

3. Άξονας περιπάτου Λεωφόρου Νίκης: Προβλέπεται ένας άξονας περιπάτου από το Λευκό Πύργο μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας, με νέα δεδομένα (διαπλάτυνση, μεταφορά ποδηλατοδρόμου), ανεξάρτητα από την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης.

4. Περιοχή Μεγάρου Μουσικής – Ποσειδωνίου – Αλλατίνη μέχρι τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς: Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που περιλαμβάνει ενιαία και συνολική πολεοδομική ρύθμιση, με λειτουργική ενοποίηση των χώρων του Μεγάρου Μουσικής, των Μύλων Αλλατίνι, του Ποσειδωνίου, της χωροθετημένης μαρίνας και εκτός σχεδίου περιοχής, με πρόβλεψη ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων ως τα όρια του Δήμου Καλαμαριάς.

5.Παράκτια ζώνη Δήμου Καλαμαριάς, που παρακολουθεί τις οδούς Σοφούλη και Πλαστήρα: Προβλέπεται ενεργοποίηση των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων για το παράκτιο μέτωπο του Δήμου, τόσο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όσο κι από το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τις παρεμβάσεις στο χώρο αυτό, από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέχρι την Εθνική Σχολή Δικαστών.

6.Περιοχές ένθεν κακείθεν της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής μετά την Περιφερειακή Τάφρο έως το Αγρόκτημα του ΑΠΘ (Πράσινα Φανάρια): Αφορά σε πολεοδομικές παρεμβάσεις, που προβλέπονται από το ΓΠΣ, από τα όρια της Καλαμαριάς μέχρι το Αγρόκτημα του ΑΠΘ. Ταυτόχρονα, αξιοποίηση δυο μεγάλων δημόσιων κτημάτων, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής παρέμβασης, που θα περιλαμβάνει την επέκταση της γραμμής του μετρό προς το αεροδρόμιο, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τη μαρίνα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και τις εντασσόμενες σε σχέδιο περιοχές εμβαδού περίπου 1.100 στρεμμάτων.

7.Καλοχώρι – Δενδροπόταμος: Ήδη υπάρχει σχεδιασμός προς υλοποίηση όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων, μέσω του προγράμματος TerraMed, με ολοκληρωμένη μελέτη και διασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις πρώτες παρεμβάσεις.

Το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα ενώ η υλοποίηση του θα εγκριθεί σε τοπικό επίπεδο. Αναφερόμενος στην έγκριση του σχεδίου ο κ.Τζιτζικώστας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «

Η πόλη αυτή έχει και περιφερειάρχη και δημάρχους. Δεν θα ανεχτεί πατερούληδες. Το σχέδιο θα προκύψει από τη συνεργασία των φορέων αυτού του τόπου».

Με αφορμή την διαβούλευση για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου θα ακολουθήσουν μελέτες και σχετικές εκδηλώσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεόδωρος Μπακογλίδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πάρις Μπίλλιας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς , ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών προγραμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, εκπρόσωποι των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη και του δήμου Δέλτα καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι το ανάπτυγμα της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου από την εκβολή του Γαλλικού Ποταμού έως το μεγάλο Έμβολο της περιοχής Αγγελοχωρίου.

Πρόκειται για μία συνολική έκταση μήκους 40 χλμ περίπου που ανήκει διοικητικά στου δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη και Θερμαϊκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα