Αλ. Τσίπρας για Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης: Είναι φόρος τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

«Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι κανένας και τίποτε δεν ξεχάστηκε, ούτε οι εγκληματίες ούτε τα εγκλήματά τους», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου.

«Το μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό το μνημείο υπογραμμίζει, ότι τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε. «Ούτε οι εγκληματίες, ούτε και τα θύματά τους. Θέλουμε το μουσείο να είναι μία διαρκής υπενθύμισε, ένα διαρκές SOS. Τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές, για το πού μπουρούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός. Οι θεωρίες για την "καθαρότητα του έθνους" και οι πρακτικές της βίας, εναντίον του οποιοδήποτε θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος».

«Η παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη κοσμούσε επί σειρά ετών την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της πόλης για αιώνες. Ο Εβραίοι συνυπήρξαν με τις άλλες δύο κοινότητες, την χριστιανική και την μουσουλμανική, συνθέτωντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, που υπήρξε ο πλούτος της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη για πάρα πολλά χρόνια χαρακτηρίζοταν "Θεσσαλονίκη των Βαλκανίων" ή "Ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ" ακριβώς γιατί εδώ ζούσε και άνθισε μία μεγάλη εβραϊκή κοινότητα. Παντού αυτή η κοινότητα έχει αφήσει έντονο και ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πόλη», σημείωσε.

«Οφείλουμε απέναντι στην αλήθεια και απέναντι σε νεκρούς και ζωντανούς να πούμε, ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντοντε ειδυλιακά και εύκολα. Η μισαλλοδοξία, κυρίως υποκινούμενη από ιδιοτελή συμφέροντα, αναζητά τρόπους να χωρίζουν τους ανθρώπους. Υπήρξαν θλιβερές στιγμές στον μεσοπόλεμο με πράξεις βία και βανδαλισμό ενάντια των Εβραίων. Μεγάλη πλειοψηφία απλών ανθρώπων της πόλης στάθηκε απένταντι σε αυτές τις πρακτικές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ανταποκρινόμαστε στην πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής ΚοινότηταςΘεσσαλονίκης, αλλά και του δημάρχου της, που πρωτοήρθαν και με βρήκαν στο γραφείο μου πριν από έναν χρόνο και δεν πολυπίστευαν ότι θα καταφέρουμε να κινήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουμε στην ανάπλαση της περιοχής και την ανέγερση του μουσείου. Οι οικοδομικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι που μας έρχεται, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020».

Παράλληλα, με την δημιουργία του μουσείο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΓΑΙΟΣΕ θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα