Αλ. Τσίπρας: Ο Καμμένος κάνει λάθος - Θα μπορούσε να διατηρήσει την άποψή του χωρίς να καταψηφίσει την κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή για την επαναβεβαίωση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τη συζήτηση άνοιξε με την ομιλία του στην ολομέλεια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

"Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος. Διότι η 25η Ιανουαρίου του 2015 αυτό ακριβώς σηματοδότησε. Μια μεγάλη πολιτική

ανατροπή. Που δεν ήρθε ώς κεραυνός εν αιθρία. Αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια. Αλλά κυρίως ήταν αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από το πολιτικό κατεστημένο. Και των πολιτικών επιλογών και πρακτικών τεσσάρων δεκαετιών που οδήγησαν στην χρεοκοπία του 2010. Του πελατειακού συστήματος, της γενικευμένης διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της διαπλοκής, της διαρκούς διεύρυνσης των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Ζητώ με ευθύνη και σοβαρότητα την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή την κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής για τον ελληνικό λαό".

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη και στη συνεργασία με το κόμμα των ΑΝΕΛ, την οποία χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά "έντιμη" και ειλικρινή":

"Όλα αυτά έγιναν από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ που στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Και αυτή τη συνεργασία, την έντιμη και ειλικρινή συνεργασία δύο τόσο διαφορετικών πολιτικών χώρων, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις εγώ θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε. Έμελλε όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους. Δεν ήταν ενδεχομένως αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε. Διότι άλλωστε, αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς".

Τόνισε επίσης πως ο ίδιος σέβεται τη θέση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

"Η διαφωνία του Καμμένου με εμένα με την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας τον οδήγησε να φύγει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του. Το είπα και στον ίδιο, θα το πω και δημόσια: θεωρώ ότι κάνει λάθος, δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά, ούτε θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Πιστεύω ότι μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση χωρίς να την καταψηφίσει. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του", υπογράμμισε.

Παράλληλα, απάντησε στους επικριτές του και τα όσα λέγονται περί κυβέρνησης "κουρελούς" τονίζοντας: "Μιας όμως και έχετε θράσος να μιλάτε για κυβερνήσεις κουρελού να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Είναι η κυβέρνηση που στήσατε το 2012 αν και ήσασταν για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ γίνατε φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Και έχετε το θράσος να μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού εμάς που κάνουμε το δημοκρατικό ενδεδειγμένο; Εσείς κ. Μητσοτάκη μιλάτε και για αποστάτες. Εσείς ειδικά λόγω οικογενειακής παράδοσης θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός"

Keywords
Τυχαία Θέματα