Αλ. Τσίπρας: Υπάρχει πολιτικό κόστος από τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Εάν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει λύση για το ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων, να επιλύσει το ονοματολογικό και να προωθήσει τον αναγκαίο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες», αναφέρει στο πρακτορείο MIA o Αλέξης Τσίπρας.

Παραμονή

της πρώτης επίσημης επίσκεψης Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια ο κ. Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του για τις επερχόμενες συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ και τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών για τα μελλοντικά σχέδια συνεργασίας.

Όπως αναφέρει το MIA, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολλούς που αναγνώρισαν ότι είναι εφικτό να επιλυθούν διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά τους χωρίς να ταπεινωθεί άλλη πλευρά.

«Ωστόσο, υπήρξε πολιτικό κόστος επειδή ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού ανησυχούσε και ανησυχεί βαθιά για το θέμα αυτό. Η δική μας ευθύνη - η δική μου και του Ζόραν - είναι να δείξουμε ότι τα έθνη μας μπορούν να κερδίσουν μόνο από το μονοπάτι που άνοιξε. Επίσης, είναι ευθύνη μας να αντισταθούμε στις δυνάμεις του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο» δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα μεταβεί στα Σκόπια με 10 υπουργούς και θα υπογράψει μια σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι δύο χώρες πρέπει να είναι εταίροι και σύμμαχοι, ενώ έστειλα μήνυμα ότι η Αθήνα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και τα Σκόπια χρειάζονται έναν ισχυρό γείτονα για να στηρίξουν τα βήματα προς μια ευρωπαϊκή προοπτική.

«Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας. Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών δεν αφορά μόνο το θέμα του ονόματος και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία έθεσε τα θεμέλια για την καθιέρωση ισχυρών διμερών σχέσεων που προβλέπουν τη συνεργασία σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος του Συμβουλίου για συνεργασία υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή 10 υπουργών από πολλούς τομείς (οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές / μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα διεξαχθεί το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με δεκάδες επιχειρηματίες από τις χώρες μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα