Αλαλούμ με τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Εντείνεται μέρα με την ημέρα, αντί να αναχαιτίζεται, η σύγχυση που έχει προκληθεί με το αν θα επιστραφούν οι αντισυνταγματικές –σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας- περικοπές τις οποίες υπέστησαν οι συνταξιούχοι την περίοδο 2011-2012.

Και αυτό, ενώ συνεχίζεται η ασάφεια σε σχέση με την τύχη των σημερινών τους αποδοχών, καθώς δεν έχει ξεκαθαρισθεί το αν θα εφαρμοσθούν οι περικοπές (τις οποίες ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση το 2017) από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Έτσι την ίδια στιγμή που οι συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι ποσό θα δουν στους λογαριασμούς τους σε ενάμιση μήνα από σήμερα (καθώς

οι συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν στις 19 και 21 Δεκεμβρίου), καταθέτουν μαζικά αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για να πάρουν πίσω τα "κομμένα" από το… 2011-12 ποσά από τις συντάξεις τους. Η δε κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει ούτε τι θα γίνει με τα αναδρομικά, αλλά ούτε και με.. τα τρέχοντα ποσά τα οποία παίρνουν για σύνταξη οι δικαιούχοι τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότερες από 150.000 είναι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ με αντικείμενο την επιστροφή των αναδρομικών.

Το "παράδοξο" είναι πως αν και ο εποπτευόμενος από την κυβέρνηση ΕΦΚΑ κάνει δεκτές τις εν λόγω αιτήσεις (μάλιστα έχει ανοίξει και σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα), η κυβέρνηση η ίδια δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτές οι αιτήσεις μπορούν να έχουν υλικό αντίκρισμα, δηλαδή αν εκείνοι τις οποίες τις κάνουν, θα ικανοποιηθούν λαμβάνοντας τα αναδρομικά τους.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί με εκείνους τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμα ή δεν θα κάνουν αίτηση.

Και αυτό ενώ στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις διεκδίκησης αναδρομικών από συνταξιούχους (πχ των κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ), το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας είχε αποσαφηνίσει πως όποια λύση δοθεί, θα αφορά όλους (όπως και έγινε τελικά), ζητώντας από τους ενδιαφερομένους να μην προσφεύγουν ατομικά στον ΕΦΚΑ ή δικαστικά σε βάρος του.

Κάτι τέτοιο δεν έχει κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με την τρέχουσα περίπτωση διεκδίκησης αναδρομικών από τους συνταξιούχους.

Αντίθετα, ένας δημόσιος φορέας (ΕΦΚΑ) δέχεται αιτήματα από ασφαλισμένους, χωρίς το ίδιο το Δημόσιο να ξεκαθαρίζει στους αιτούντες αν υπάρχει έννομη βάση για την ικανοποίησή τους.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας, με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, παρέπεμψαν στις μελλοντικές αποφάσεις των πρωτοδικείων και, εν τέλει, του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αφού υπάρξουν αυτές οι αποφάσεις, θα τοποθετηθεί επί της ουσίας και το Υπ. Εργασίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Και αυτό ενώ πλέον κατά περίπτωση ο ΕΦΚΑ έχει δεχτεί να υλοποιήσει θετικές για τους συνταξιούχους αποφάσεις πρωτοδικείων, επιστρέφοντας τις κομμένες αποδοχές σε συνταξιούχους

Για παράδειγμα, όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, σχετική απόφαση έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ από την επίδοση της αγωγής. Το σημαντικό, μάλιστα, είναι πως αφενός το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ και αφετέρου για την αγωγή αυτή συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 7 Μαΐου, και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση.

Με αφορμή την παραπάνω αποκάλυψη, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει σαφώς τοποθετηθεί, σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Υπ. Εργασίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση-πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012. Επίσης, σημειώνεται πως η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και ευθυγραμμισμένη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Αναλυτικότερα, έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.

Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

Είναι προφανές, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ότι όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα