Απ. Τζιτζικώστας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Η σιωπή είναι συνενοχή και συνέργεια απέναντι σε κάθε έγκλημα

Μήνυμα προς όποιους επιμένουν να αρνούνται την ιστορική αλήθεια έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που διοργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να κινητοποιήσουμε μνήμες και συνειδήσεις. Το πιστεύω βαθιά ότι η σιωπή είναι συνενοχή. Η αδιαφορία

απέναντι στην παραποίηση της Ιστορίας, ‘τα κλειστά μάτια και αυτιά’ απέναντι στις απόπειρες αποσιώπησης ή διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας, της ιστορικής αλήθειας που με μαρτυρίες, εικόνες και ντοκουμέντα, βγαίνει στο φως, είναι σιωπηλή συνενοχή και συνέργεια απέναντι σε κάθε έγκλημα. Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται αυτό που ρητά αναφέρει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι ‘τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1915 – 1917 εναντίον των Αρμενίων, αποτελούν μια Γενοκτονία’. Μια τέτοια αδιάλλακτη στάση, η άρνηση της ιστορικής αλήθειας, των εθνικών δικαίων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ των λαών και των κρατών. Ναρκοθετεί τις προσπάθειες να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και ευημερίας για εμάς και τις επόμενες γενιές. Πολιτικές άρνησης, που αμφισβητούν ανοιχτά τα δίκαια αιτήματα των λαών, που περιφρονούν τις αποφάσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές και ανεκτές από κανέναν. Τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και επεκτατισμού, που απειλούν ολοένα και πιο έντονα το κοινό μέλλον και το διεθνές περιβάλλον, είναι προκλήσεις που ξεπερνούν τα όρια της ανοχής και της υπομονής. Η Ελλάδα ήταν και είναι σταθερά προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα. Υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και είμαστε υπέρ κάθε προσπάθειας που έχει ως στόχο τον ειρηνικό διάλογο και την επίλυση των διακρατικών διαφορών. Προστατεύουμε και σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και δε θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα καταπάτησης και αμφισβήτησής τους. Δεν θα ανεχτούμε όμως προκλήσεις. Δεν θα ανεχτούμε παραχαράξεις της Ιστορίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όπου και αν βρίσκεται να αμφισβητήσει την εθνική ακεραιότητα ούτε όμως και την ιστορία της πατρίδας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του στην κεντρική εκδήλωση για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.

«Ο Εικοστός Αιώνας ξεκίνησε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι, εξοντώθηκαν. Ένας ασύλληπτος, πραγματικά, αριθμός ανθρώπων, εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους και βρήκαν φρικτό θάνατο. Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις. Ας μη φοβόμαστε την αλήθεια που οφείλουμε όλοι μας, άτομα, φορείς, αλλά και κράτη, να αναγνωρίσουμε, να σεβαστούμε και να διαδώσουμε. Άνθρωποι θανατώθηκαν μαρτυρικά. Τόσες ζωές δεν χάθηκαν έτσι ξαφνικά, από μια αναπόφευκτη φυσική καταστροφή. Η εντολή εξόντωσης εκτελέστηκε κατά γράμμα από τα ‘τάγματα Σφαγής’. Συντελέστηκε μια τεράστια επιχείρηση εθνοκάθαρσης και μαζικής απέλασης των Αρμενίων από τους τόπους όπου για πολλούς αιώνες ζούσαν και δημιουργούσαν τις οικογένειές τους. Ποια ήταν τα αίτια αυτού του μίσους που προκάλεσε την εξόντωση ενός ολόκληρου γένους; Η διαφορετική εθνική ταυτότητα και πίστη των Αρμενίων. Και με την ίδια βάση και αιτιολογία, με το ίδιο τυφλό μίσος απέναντι στη διαφορετική ταυτότητα και θρησκεία, ακολούθησαν και άλλες τραγωδίες που σημάδεψαν με τα πιο μελανά χρώματα την νεότερη παγκόσμια ιστορία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στην παρουσία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «το 1922, όταν η Γενοκτονία ολοκληρώθηκε, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είχαν επιβιώσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 388.000 Αρμένιοι. Η Ελλάδα είναι μία από τις νέες πατρίδες, που υποδέχτηκαν τους Αρμένιους που επιβίωσαν από την τραγωδία. Ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνύπαρξης συνδέουν την Ελλάδα και την Αρμενία. Οι Αρμένιοι στην Ελλάδα, ξεκίνησαν μια νέα ζωή, μέσα από τον πόνο και τον ξεριζωμό. Εργάστηκαν σκληρά και δημιούργησαν νέες οικογένειες. Έφεραν μαζί τους τον πλούτο της ιδιαίτερης εθνικής παράδοσης και πολιτισμικής τους κληρονομιάς, τα τραγούδια, τις συνταγές, τα έθιμά τους. Συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της νέας τους πατρίδας, εμπλούτισαν ακόμη περισσότερο τον πολιτισμό μας. Η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι η παλαιότερη οργανωμένη Κοινότητα Αρμενίων στην Ελλάδα. Με την Εκκλησία, το σχολείο, την πλούσια αθλητική και πολιτιστική σας δράση, έχει, εδώ και έναν αιώνα, αξιόλογη παρουσία στην κοινωνική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Αγωνίζεται να διαφυλάξει αλλά και να διαδώσει στις νέες γενιές την ιδιαίτερη ιστορική παράδοση αλλά και να προασπίσει τα δίκαια αιτήματα του Αρμενικού Έθνους. Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία έχει κερδίσει πολλά από εσάς και γι’ αυτό βρίσκεστε στον πυρήνα της ταυτότητας του τόπου μας».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ευχαριστώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους τους φίλους Αρμένιους για την παρουσία, τον αγώνα και την προσφορά σας στην τοπική μας κοινωνία. Η Μακεδονία τιμά και θα τιμά πάντα τη μνήμη των Αρμενίων, θυμάτων της Γενοκτονίας. Και θα είμαστε πάντα δίπλα σας στον αγώνα σας για καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας, για να δικαιωθεί η μνήμη εκείνων που τόσο άδικα και τόσο βάρβαρα θανατώθηκαν, όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι’ αυτό που ήταν. Υποκλινόμαστε στη δύναμη όσων ξαναέχτισαν από το μηδέν τις ζωές τους, υποστηρίζουμε τον αγώνα σας να διαφυλάξετε και να συνεχίσετε τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Αρμενικού Έθνους, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».

Μετά το πέρας της κεντρικής εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην πορεία μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα