Απ. Τζιτζικώστας στο 6ο Technology Forum: Έτσι θα περάσουμε από το brain drain στο brain gain

Ουσιαστική επένδυση, ενθάρρυνση και ενίσχυση της καινοτομίας και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για να αναστραφεί η προβληματική εικόνα της χώρας στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογικών, πρότεινε από τη συνέντευξη τύπου για το 6ο Συνέδριο Πληροφορικής «Technology Forum», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως αν και η Ελλάδα είναι δεύτερη στον αριθμό φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βάσει των στοιχείων

της έκθεσης για το 2019 του Global Talent Competitiveness Index, αυτή είναι μια και μόνη εξαιρετική επίδοση. Διότι, πέραν αυτής, η χώρα είναι στην 99η θέση στη σύνδεση εκπαιδευτικού συστήματος και οικονομίας, στην 113η θέση στην ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών- clusters και στην 121η θέση στο brain gain.

«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε αυτή την προβληματική κατάσταση και ο τρόπος να την αλλάξουμε είναι η ουσιαστική επένδυση, ενθάρρυνση και ενίσχυση της καινοτομίας και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Και η καινοτομία έρχεται από την έρευνα. Από την έρευνά που παράγεται στα πανεπιστήμιά μας, στα κολλέγια, στα ερευνητικά κέντρα. Από τους Έλληνες και τους ξένους φοιτητές και ερευνητές που ζουν, σπουδάζουν, ερευνούν και καινοτομούν στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι λείπουν αφενός οι απαραίτητοι πόροι, αφετέρου «ο βασικός κρίκος της αλυσίδας, που θα συνδέσει από τη μια πλευρά τη γνώση και την έρευνα κι από την άλλη πλευρά την αγορά, την επιχειρηματικότητα, την οικονομία. Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε, γιατί λείπει αυτός ο κρίκος όλα αυτά τα χρόνια, οι λόγοι είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η δαιμονοποίηση του επιχειρείν στη σύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς, η λογική ότι ‘η έρευνα γίνεται για την έρευνα’ χωρίς να μετατρέπεται σε προϊόν ή υπηρεσία, τα ξέρουμε, τα ζήσαμε, ευτυχώς τώρα που τελειώνουμε με τις ιδεοληψίες τα αφήνουμε πίσω μας. Αυτό που έχει αξία να συζητήσουμε είναι η επόμενη μέρα και το πως να φέρουμε κοντά τους δύο κόσμους. Τη θεωρία με την πράξη, την εμπιστοσύνη με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία με την αγορά. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε».

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδοτεί ήδη 20 εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων, των ΑΤΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων, που έχουν την έδρα τους και λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να προμηθευτούν εξοπλισμό και να αναβαθμίσουν τις ερευνητικές τους υποδομές.

«Με την παρέμβαση αυτή που υλοποιούμε αφενός ενισχύουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα όλων των ερευνητικών κέντρων προκειμένου να εξελίξουν την έρευνά τους, αφετέρου δίνουμε τη δυνατότητα σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές να προσεγγίσουν νέα ερευνητικά πεδία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσής της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύει να προάγει την έρευνα που συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία με τον παραγωγικό ιστό, με τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που υλοποιεί η Περιφέρεια, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι:

-Στηρίζει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και συμμετέχει ενεργά στα clusters νέων τεχνολογιών και καινοτομίας

-Δημιούργησε πρώτη μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, την Αυτοτελή Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, μια one stop shop, υπηρεσία, που παρακάμπτει τη γραφειοκρατία και το χαρτομάνι του Δημοσίου.

-Κατέθεσε επίσημα στην κυβέρνηση την αναλυτική πρόταση για την καθιέρωση ενός χαμηλού φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) στο επίπεδο του 10% για τις startups και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

-Συνεργάζεται με τον παγκόσμιο κολοσσό Google για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των καινοτόμων εφαρμογών στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Είναι ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN με τρεις βασικούς άξονες: την παροχή τεχνογνωσίας από το CERN σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας, τη δυνατότητα σε φοιτητές από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή σε σεμινάρια του CERN στη Γενεύη και τη συμμετοχή επιχειρήσεων όλων των κλάδων της Κεντρικής Μακεδονίας στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN.

«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια δίπλα στον θεσμό του ‘Technology Forum’. Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στον στόχο μας, τον οποίο θέσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας πριν από πέντε χρόνια. Ο στόχος ήταν να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε Περιφέρεια καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Να μετατρέψουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μια Silicon Valley για τη νοτιανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα. Μόνο έτσι μπορούμε να ανακόψουμε το brain drain και να περάσουμε στο brain gain. Να αναχαιτίσουμε τη φυγή επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, να δώσουμε σημαντικά κίνητρα και δυνατότητες στη δημιουργία start up επιχειρήσεων, που θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους νέους καταρτισμένους της περιοχής μας. Όσοι εκπροσωπείτε επιχειρήσεις και φορείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχετε έναν σταθερό σύμμαχο στις προσπάθειες που κάνετε», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Keywords
Τυχαία Θέματα