Απέχει η "Οικολογία - Αλληλεγγύη" από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δ. Θεσσαλονίκης

Την απόφαση να απέχει από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έλαβε η παράταξη "Οικολογία - Αλληλεγγύη".

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη εξηγεί τους λόγους της απόφασης κάνοντας λόγο για "μη έγκαιρη κοινοποίηση στους Δημοτικούς Συμβούλους και τις παρατάξεις του προϋπολογισμού και των δεδομένων του".

"Πολλές εκατοντάδες σελίδων του προϋπολογισμού και των απολογιστικών στοιχείων,

σημειώνει η Κίνηση, παραδόθηκαν σε μη επεξεργάσιμη μορφή στους συμβούλους μόλις την περασμένη Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η δυνατότητα πλήρους ανάλυσης των δεδομένων από τις παρατάξεις".

Η δημοτική παράταξη "Οικολογία - Αλληλεγγύη" θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου προκείμενου, όπως αναφέρει, να "παρουσιάσει αναλυτικά την κριτική της στον πρώτο προϋπολογισμό της παρούσας Διοίκησης".

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

"Πολλές εκατοντάδες σελίδων του προϋπολογισμού και των απολογιστικών στοιχείων, σημειώνει η Κίνηση, παραδόθηκαν σε μη επεξεργάσιμη μορφή στους συμβούλους μόλις την περασμένη Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η δυνατότητα πλήρους ανάλυσης των δεδομένων από τις παρατάξεις.

Παρόλα αυτά, η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» θα παρουσιάσει αναλυτικά την κριτική της στον πρώτο προϋπολογισμό της παρούσας Διοίκησης σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 18.12.2019, στις 2 μμ, στην αίθουσα νερών του Δημαρχείου.

«Διαφωνούμε και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας με τον προϋπολογισμό», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από μια άλλη δημοτική προοπτική, με συμμετοχικές διαδικασίες και ανθρώπινο πρόσωπο, με κοινωνική πολιτική και φροντίδα για την ποιότητα ζωής».

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» εκτιμά ότι η δημοτική Διοίκηση αγνοεί την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την ανάγκη για ουσιαστική εξυπηρέτηση του πολίτη. Με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά σε έναν άτολμο οικονομικό σχεδιασμό, που βασίζεται σε μείωση των τακτικών εσόδων για 3η συνεχόμενη χρονιά σχεδόν σε όλους τους κωδικούς, με χαρακτηριστική ολιγωρία στην υλοποίηση των προβλέψεων του 2019 και χρονική υστέρηση εσόδων προηγούμενων χρήσεων, δηλ. αντί να εισπραχτούν εντός του τρέχοντος έτους, όπως είχαν προϋπολογιστεί, θα εισπραχτούν του χρόνου. Σε ορισμένες προβλέψεις εσόδων που υπάρχει αύξηση, φαίνεται να είναι υπεραισιόδοξη έως απραγματοποίητη.

Σημειώνει ότι τα τακτικά έσοδα του Δήμου, από περίπου 170 εκατ. το 2018, μειώνονται στα 89 εκ. το 2020. Δηλαδή υπάρχει ΜΕΙΩΣΗ κατά 48%, σχεδόν στα μισά, σε σχέση με το 2018!

Τα προβλεπόμενα έκτακτα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα, όμως δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, μια και σχεδόν στο σύνολο των κωδικών έπρεπε να είχαν απορροφηθεί εντός του 2019 και φαίνεται να μεταφέρονται για το 2020.

Από την κατανομή των δαπανών προκύπτει με μεγάλη απογοήτευση ότι οι δαπάνες για Πράσινο σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη είναι από τις μικρότερες -μόλις το 4% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου".

Keywords
Τυχαία Θέματα