Από ποια ηλικία και γιατί αρχίζει να μικραίνει το πέος;

Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνει ο άνδρας το σώμα του αλλάζει σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και το πέος του, το οποίο αλλάζει σε σχήμα, εμφάνιση και σεξουαλική λειτουργία.

Εκτός από μείωση στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία (περισσότερος χρόνος για να έχει στύση και να έρθει σε οργασμό, κι αφού έρθει σε οργασμό να ξαναδιεγερθεί) λόγω των μειωμένων επιπέδων τεστοστερόνης, αλλά από και την μείωση του όγκου του σπέρματος, η ηλικία επηρεάζει και το μέγεθος του πέους και των όρχεων.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν ο άνδρας περνάει την σεξουαλική του ακμή (περίπου στα 30 του χρόνια ζωής) και οδεύει προς την μέση ηλικία, τότε μεταξύ των 40 και των 70 ετών, το ποσοστό των ικανών ανδρών πέφτει από το 60% στο 30%.

Πώς αλλάζει το πέος με την πάροδο του χρόνου:

Εμφάνιση

Υπάρχουν δύο μεγάλες αλλαγές. Το κεφάλι του πέους (η βάλανος) σταδιακά χάνει το μωβίζον χρώμα, λόγω της μειωμένης εισροής αίματος. Και υπάρχει μια περιορισμένη απώλεια ηβικής τριχοφυΐας. «Καθώς η τεστοστερόνη λιγοστεύει, το πέος σταδιακά επιστρέφει στην προεφηβική, κυρίως άτριχη, κατάστασή του», λένε οι ειδικοί.

Μέγεθος του πέους

Η πρόσληψη βάρους είναι συνηθισμένη καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Το λίπος που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς αλλοιώνει το εμφανές μέγεθος του πέους. «Ένα μεγάλο μαξιλάρι λίπους πριν το εφηβαίο κάνει το πέος να μοιάζει κοντύτερο», λένε οι ερευνητές. Πολλοί διατροφολόγοι παρακινούν τους υπέρβαρους ασθενείς τους, λέγοντάς τους πως θα τους φανεί σαν να κέρδισαν έως και 2,5 εκατοστά σε μήκος στο πέος τους, απλά χάνοντας βάρος.

Επιπλέον σ’ αυτή την εμφανή συρρίκνωση (η οποία είναι αναστρέψιμη) το πέος τείνει να παθαίνει και μια πραγματική (και μη αναστρέψιμη) μείωση μεγέθους. Η μείωση –και σε μήκος και σε πάχος- τυπικά δεν είναι δραματική, όμως μπορεί να είναι διακριτή. «Αν το πέος ενός άνδρα σε στύση είναι 15 εκατοστά όταν είναι στα 30, μπορεί να είναι 12,5 ή 14 όταν φτάσει τα 60 ή 70», υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τι προκαλεί τη σμίκρυνση του πέους;

Τουλάχιστον δύο μηχανισμοί ευθύνονται, λένε οι ειδικοί. Ο ένας είναι η αργή εναπόθεση λιπαρών ουσιών (πλακών) μέσα σε μικροσκοπικές αρτηρίες του πέους, που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στο όργανο. Η διαδικασία αυτή -γνωστή και ως αθηροσκλήρωση- είναι η ίδια που συμβάλλει στην έμφραξη μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες, που είναι κύρια αιτία καρδιακής προσβολής.

Ένας άλλος μηχανισμός που ευθύνεται είναι η σταδιακή συσσώρευση σχετικά ανελαστικού κολλαγόνου (ουλώδους ιστού) μέσα στην ελαστικά ινώδη θήκη που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα. Οι στύσεις συμβαίνουν όταν αυτά γεμίσουν με αίμα. Οι αποφράξεις των αρτηριών του πέους -και των σηραγγωδών σωμάτων- σημαίνουν μικρότερες στύσεις.

Αλλαγές στους όρχεις

Καθώς αλλάζει το μέγεθος του πέους, αλλάζουν επίσης και οι όρχεις. «Ξεκινώντας περίπου στα 40 χρόνια, οι όρχεις αρχίζουν να συρρικνώνονται. Οι όρχεις ενός 30άρη μπορεί να έχουν 3 εκατοστά διάμετρο, αλλά ενός 60άρη ίσως μόνο 2 εκατοστά».

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα