Αραιά δόντια: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται η έλλειψη δοντιών
Το ξέρατε; Περισσότεροι από ένας στους 12 ανθρώπους γεννιούνται με λιγότερα δόντια από το φυσιολογικό, με συνέπεια τα δόντια τους να φαίνονται πιο αραιά ή πιο μικρά και μυτερά. Η κατάσταση αυτή λέγεται ολιγοδοντία και σε πολλές περιπτώσεις είναι κληρονομική.
Επειδή η έλλειψη δοντιών πολλές φορές αφορά την πιο ευαίσθητη αισθητικά περιοχή του ανθρώπου, το μέσο πρόσωπο, είναι εξαιρετικά σημαντική η σωστή αντιμετώπισή της. Η έλλειψη των δοντιών συνήθως γίνεται αντιληπτή κατά την παιδική ηλικία, όταν αρχίζουν να ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια και διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κενά
Η διαφορά από την εμφάνιση των συνομηλίκων τους μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών με ολιγοδοντία, ιδιαίτερα αν τα αραιά δόντια τους γίνουν αντικείμενο πειραγμάτων και αρνητικών σχολίων. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί γύρω στην ηλικία των 9 ετών, όταν τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν την διαφορετικότητά τους και απογοητεύονται.
Ψυχικά και λειτουργικά προβλήματα
Εκτός, όμως, από τις συνέπειες στην ψυχοκοινωνική σφαίρα, η έλλειψη των δοντιών μπορεί να έχει και λειτουργικούς περιορισμούς, κυρίως εάν απουσιάζουν αρκετά δόντια.
Όπως εξηγεί η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων, η ολιγοδοντία είναι η πιο συχνή αναπτυξιακή διαταραχή της μόνιμης οδοντοφυΐας και ο επιστημονικός όρος είναι «συγγενής έλλειψη δοντιών». Στην καυκάσια φυλή έχει ποσοστό 2-10%, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Τα δόντια με τα μεγαλύτερα ποσοστά συγγενούς ελλείψεως είναι οι 3οι γομφίοι (φρονιμίτες), οι 2οι κάτω προγόμφιοι (βρίσκονται στα πλάγια του στόματος) και άνω πλάγιοι τομείς (είναι τα δόντια δεξιά και αριστερά από τα κεντρικά δόντια της άνω γνάθου).
Υπάρχουν και περιπτώσεις με μεγάλο αριθμό δοντιών που λείπουν και πολλές από αυτές συνδέονται με κάποιο σύνδρομο εξωδερμικής δυσπλασίας ή με συστηματικές ασθένειες όπως η σύφιλη, η νόσος Ricketts κ.ά.
Η ολιγοδοντία μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με μια πανοραμική ακτινογραφία, η οποία αποκαλύπτει αν τα δόντια που απουσιάζουν είναι έγκλειστα στο οστό της γνάθου ή δεν υπάρχουν καθόλου.
Πού οφείλεται όμως η εκ γενετής (συγγενής) έλλειψη των δοντιών; «Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση που έχει γενετικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες», απαντά η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. «Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην ανάπτυξή της παίζουν ρόλο πολλαπλά γονίδια (έχουν συσχετισθεί πάνω από 200), με συχνότερα συσχετιζόμενα τα MSX1, PAX9, AXIN2 κ.ά. Σημαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της είναι σοβαρές διαταραχές διατροφής κατά την κύηση ή την βρεφική ηλικία, καθώς και το κάπνισμα της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ολιγοδοντίας ενώ σε άλλες δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία».
Αν και ακριβή στοιχεία για τη συχνότητά της δεν υπάρχουν, μία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί πριν από αρκετά χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ποσοστό 8,4% του ελληνικού πληθυσμού έχει ολιγοδοντία.
Η θεραπευτική αντιμετώπισή της εξαρτάται από την ηλικία του πάσχοντος και τον αριθμό και την θέση των δοντιών που απουσιάζουν. «Οριστικές αποφάσεις για τη θεραπεία συνήθως δεν λαμβάνονται, εάν δεν ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των νεογιλών δοντιών από τα υπάρχοντα μόνιμα, κάτι που συνήθως συμβαίνει έως τα πρώτα χρόνια της εφηβείας (12-14 ετών)», εξηγεί η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.
Η αισθητική διαταραχή που προκύπτει από την συγγενή έλλειψη προσθίων δοντιών είναι συνήθως πολύ ενοχλητική και τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών οδοντιατρικών ειδικοτήτων για ένα άριστο αποτέλεσμα.
Επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, πρέπει από νωρίς να αποφασισθεί αν στο συγκεκριμένο τύπο προσώπου είναι καλύτερη μια προσθετική αποκατάσταση (που θα γίνει αργότερα) ή μια συμπλησίαση των διπλανών δοντιών ώστε να καλυφθούν τα κενά. Η απόφαση αφορά τον ασθενή, τον ορθοδοντικό και τον οδοντίατρο ή προσθετολόγο.
Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται για να ισιώσουν τα δόντια και να μικρύνει το κενό ανάμεσά τους ή για να δημιουργηθεί χώρος για να τοποθετηθεί μια οδοντική γέφυρα ή εμφύτευμα.
Όταν μικρύνει ικανοποιητικά το κενό ανάμεσα στα δόντια, μπορεί να ακολουθήσει προσθετική παρέμβαση με ρητίνες ή όψεις πορσελάνης ώστε να γίνει πιο συμμετρική η οδοντοστοιχία, να καλυφθούν πλήρως τα κενά και να αποκτήσουν τα δόντια που μετακινήθηκαν μορφολογία παρόμοια με εκείνη των δοντιών που λείπουν.
Αν επιλεγεί η λύση της τοποθέτησης οδοντικής γέφυρας ή εμφυτευμάτων, το παιδί πρέπει να περιμένει να ενηλικιωθεί. Στο μεσοδιάστημα, το κενό ανάμεσα στα δόντια του αντιμετωπίζεται είτε με μια κινητή ορθοδοντική συσκευή (μέσα στην οποία στερεώνεται ένα ακρυλικό δόντι), είτε με προσκόλληση ακρυλικού δοντιού στον ακίνητο ορθοδοντικό μηχανισμό του ή με ήπιες προσθετικές αποκαταστάσεις τύπου Μaryland.
Με την μεγάλη εξέλιξη της ορθοδοντικής σε «αόρατες» τεχνολογίες, ακόμα κι αν δεν γίνει ορθοδοντική θεραπεία στην παιδική ηλικία και το άτομο ενηλικιωθεί, μπορεί αργότερα στη ζωή να αντιμετωπίσει την έλλειψη των δοντιών με συνδυασμό ορθοδοντικής και προσθετικής, ώστε να αποκτήσει το υγιές χαμόγελο που επιθυμεί, καταλήγει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.
πηγή: iatropedia.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γαμπρός κλαίει τη μοίρα του όταν βλέπει τη νύφη για πρώτη φορά στη ζωή του
- Video: Το μοναδικό εκκλησάκι της Ελλάδας που βρίσκεται μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου
- Φωτογραφίες ντοκουμέντο του Κώστα Πάσσαρη: Έτσι είναι σήμερα ο διαβόητος ισοβίτης που θέλει να γίνει μοναχός - Ποιητής, ζωγράφος, "τέλειος Χριστιανός" [photos+video]
- Πέθανε το μοναχικό θαλασσοπούλι που ζούσε με… πέτρινα ομοιώματα
- Τσιμτσιλή-Στεφανίδου: Το ίδιο ρούχο με μια μέρα διαφορά- Δεν θα πιστεύετε την αντίδραση της Τατιάνας
- Φωτογραφίες: Η Αχτσιόγλου με μίνι φούστα κόβει την πίτα στο υπουργείο Εργασίας
- Κοτζιάς σε Νίμιτς: Δεν είσαι αρμόδιος να μιλάς για την πολιτική μας
- Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έπεσε στον Θερμαϊκό - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- ΟΟΣΑ: Οι τζίτζικες Έλληνες και οι... μέρμηγκες Γερμανοί (infogr)
- Κάνει κίνηση ο Σαββίδης για να τον πάρει στην Τούμπα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις thestival.gr
- Αλλάζει το πρόγραμμά της η ΕΡΤ2 για την κάλυψη του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία
- Μ. Παπαδοπούλου για Σκοπιανό: Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα
- Αραιά δόντια: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται η έλλειψη δοντιών
- Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα πέρασε ξυστά από 6χρονη (VIDEO)
- Αυτή είναι η νέα Mercedes-Benz A-Class (VIDEO)
- Η αμηχανία της Ζέτας Μακρυπούλια με ερώτηση της Σκορδά (VIDEO)
- Ζουρνατζίδης: Αν χρειαστεί, θα ασχοληθούμε και πάλι με τη διαιτησία
- Πάτρα: Έσπασαν τα γραφεία του κόμματος "Ελλήνων Συνέλευσις" (ΦΩΤΟ)
- MasterChef: "Ο Βασίλης έκανε πιο πολύ τον καραγκιόζη…" (VIDEO)
- "Όταν συνεργάστηκα με τον Αντώνη Ρέμο ένιωθα έξω από τα νερά μου" (VIDEO)
- Τελευταία Νέα thestival.gr
- Αραιά δόντια: Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται η έλλειψη δοντιών
- Αλλάζει το πρόγραμμά της η ΕΡΤ2 για την κάλυψη του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία
- Ν. Κοτζιάς: Ο Νίμιτς δεν είναι αρμόδιος να μιλά για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών
- Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο στελέχους των ΑΝΕΛ
- Ρεκόρ δεκαετίας στις τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα από το Βέλγιο
- Ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών
- Απειλές κατά Κοτζιά: Όσες είναι οι Μακεδονίες τόσες θα είναι και οι σφαίρες στον εγκέφαλό σου (VIDEO)
- MasterChef: "Ο Βασίλης έκανε πιο πολύ τον καραγκιόζη…" (VIDEO)
- Διαδικτυακά μέσω του Ιraklis TV το Κιλκισιακός - Ηρακλής
- Αυτή είναι η νέα Mercedes-Benz A-Class (VIDEO)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ναταλία Γερμανού: "Αν μου έλεγες πριν από τέσσερα χρόνια ότι η Σπυροπούλου θα πήγαινε στο Survivor…" (video)
- Η Καίτη Γκρέυ καταγγέλλει ότι η οικιακή της βοηθός έκανε το σπίτι της… φύλλο και φτερό!
- Αυστηρή ανακοίνωση Ν. Κοτζιά: «Αναρμόδιος ο Νίμιτς να ομιλεί για την πολιτική των Αθηνών»
- Amazon: Αντιδράσεις για το ''έξυπνο βραχιολάκι'' των εργαζομένων στην Ιταλία
- Πύρινο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για εθνική ενότητα – Εχθροί του έθνους οι φορείς του μίσους!
- Κοτζιάς σε Νίμιτς: Μη μιλάς για το ποια είναι η πολιτική μας στο Σκοπιανό
- Φωτογραφίες: Η Αχτσιόγλου με μίνι φούστα κόβει την πίτα στο υπουργείο Εργασίας
- Πατέρας όρμησε στον γιατρό που κακοποίησε τις κόρες του: «Δώστε μου ένα λεπτό μαζί του» (βίντεο)