"Άρωμα" Γαλλίας στην φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Με σύνθημα «αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε» ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 3 Μαΐου η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στον χώρο της ΔΕΘ.

Για τέσσερις μέρες, από τις 3 έως την Κυριακή 6 Μαΐου, η Θεσσαλονίκη

θα είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου και τους λάτρεις του βιβλίου, που θα επισκεφθούν τα περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ - Helexpo για το μεγάλο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου στην Ελλάδα.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι αφιερωμένη στην γαλλοφωνία. Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες (Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, Βιβλίο και Perfomance), το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της περίπτερο στο κτίριο 14.

Η τιμώμενη Γαλλοφωνία θα φιλοξενηθεί σε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο 350 τ.μ., όπου γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στην γαλλική γλώσσα με προσκεκλημένους πάνω από 30 γαλλόφωνους συγγραφείς, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, τις γαλλικές προξενικές αρχές της Θεσσαλονίκης, τις Πρεσβείες της Ρουμανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου και του Καναδά και μορφωτικά ινστιτούτα του εξωτερικού. Πάνω από 40 εκδοτικοί οίκοι θα προβάλουν την ομορφιά και τις ιδιαιτερότητες του γραπτού λόγου στα γαλλικά. Στο περίπτερο θα φιλοξενούνται πορτρέτα από συγγραφείς που συμμετέχουν.

Στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και τις χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Μαρόκο, Μπακλαντές, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταϊβάν, Τουρκία. Οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τους 600, ενώ στο πλαίσιο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν περίπου 500 εκδηλώσεις. Η Παιδική Γωνιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες έχοντας προετοιμάσει περισσότερες από 100 εκδηλώσεις.

«Για ακόμη μια χρονιά είμαστε ευτυχείς που αποτελούμε ενεργό κομμάτι της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και υποδεχόμαστε στην πόλη μία γιορτή πολιτισμού. Φέτος η διοργάνωση αφουγκράζεται όλα όσα απασχολούν την κοινωνία μας και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις μέσα από τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, ενώ παράλληλα διεθνοποιείται ακόμη περισσότερο. Η πόλη της Νίκαιας θα γιορτάσει την αδελφοποίησή της με τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο κόμβος μεταφορών και εμπορίου, αποτελεί διαχρονικά και πύλη πολιτισμού και αυτό το χαρακτηριστικό της είναι που πρέπει να προασπίσουμε όλοι μαζί οι φορείς», ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO, Τάσος Τζήκας.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Τζήκας, η ΔΕΘ αναλαμβάνει πρωτοβουλία, για την εύρεση τρόπων χρηματοδότηση της Έκθεσης από το 2020 και μετά καθώς για το 2019 είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, βρίσκονται σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για εξεύρεση πόρων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ - Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης μιλά στην καρδιά των Θεσσαλονικέων. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ότι χρειάζεται για να στηρίξουμε την έκθεση», τόνισε η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Πιμπλής υπογράμμισε ότι «είναι η μόνη σοβαρή έκθεση βιβλίου στην Ελλάδα. Προσπαθεί να ανοιχτεί και εκτός βιβλίου», σημειώνοντας ότι στρατηγικοί στόχοι της έκθεσης είναι η συμβολή στην διάδοση της φιλαγνωσίας στην Ελλάδα, η συμμετοχή της έκθεσης στους προβληματισμούς της εποχής και η ένταξη της έκθεσης στον χάρτη διεθνών εκθέσεων».

«Είναι ένα τετραήμερο βιβλίου και πολιτισμού, το οποίο γίνεται εφικτό χάρη στη βοήθεια ανθρώπων και φορέων. Έχουμε μετατρέψει την Έκθεση Βιβλίου σε μία έκθεση βιβλίου πολιτισμού, η οποία είναι ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός όλης της χώρας. Στόχος είναι να τιμηθεί μία γλώσσα, όχι μια χώρα», τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

«Είναι σημαντικό σε περιόδους κρίσης να βλέπεις μία έκθεση χρόνο με το χρόνο να γίνεται μεγαλύτερη. Ο δήμος προσπαθεί όσο γίνεται η έκθεση να πάει ένα βήμα παραπέρα. Συζητάμε πως μπορούμε να είμαστε πιο ενεργοί συνεργάτες», τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου.

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας , Philippe Ray σημείωσε ότι «αποφασίσαμε να τιμήσουμε τους γαλλόφωνους συγγραφείς στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν στενοί δεσμοί με τη Θεσσαλονίκη και τη Γαλλία».

Την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης στο περίπτερο 15, με τους ήχους του "Μαγικού Χαλιού" από το μουσικό σχήμα Kaimaki, ενός μουσικού ταξιδιού στα λιμάνια της Μεσογείου, από την Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια, έως τη Μασσαλία, τη Σμύρνη, τον Πειραιά και την Ερμούπολη, και στα λόγια των ποιητών, από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καββαδία μέχρο τον Ναζίμ Χικμέτ.

Περισσότερες πληροφορίες για την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα