Αρτηριακή πίεση: Πώς επηρεάζεται από τη θερμοκρασία στο σπίτι

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπέρτασης, ανεβάστε τον θερμοστάτη στο σπίτι σας, συμβουλεύουν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, καθώς διαπίστωσαν πως οι χαμηλές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

«Η μελέτη μας εξηγεί εν μέρει γιατί κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνονται τα περιστατικά υπέρτασης, καθώς και οι θάνατοι από εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων θα πρέπει να λαμβάνεται πιο σοβαρά

υπόψη κατά τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης» αναφέρει ο Δρ Στίβεν Ζιβράζ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Hypertension.

«Εκτός των αλλαγών που μπορεί να κάνει κανείς στη διατροφή του και σε άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής του με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, φαίνεται πως είναι βοηθητικό να διατηρεί και το σπίτι του λίγο πιο ζεστό» προσθέτει ο ερευνητής.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.659 ανθρώπους, πραγματοποιώντας τακτικές μετρήσεις της πίεσής τους και καταγράφοντας τη θερμοκρασία στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε πως κάθε 1°C μείωση στην εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού συσχετίζεται με αύξηση of 0,48 mmHg στη συστολική πίεση (την αποκαλούμενη και «μεγάλη») και αύξηση 0,45 mmHg στη διαστολική πίεση («μικρή»).

Αφού συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν την πίεση των συμμετεχόντων, όπως η θερμοκρασία εκτός σπιτιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η πίεση των συμμετεχόντων που ζούσαν στα πιο κρύα σπίτια ήταν κατά μέσο όρο 126,64 mmHg και 75,52 mmHg για τη συστολική και τη διαστολική αντίστοιχα. Από την άλλη, οι τιμές της πίεσης για τους συμμετέχοντες που ζούσαν στα πιο ζεστά σπίτια ήταν κατά μέσο όρο 121,12 mmHg και 70,51 mmHg για τη συστολική και τη διαστολική αντίστοιχα.

Ιδανικές θεωρούνται οι τιμές της αρτηριακής πίεσης που κυμαίνονται μεταξύ 90/60 mmHg και 120/80 mmHg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της εσωτερικής θερμοκρασίας στην πίεση ήταν ισχυρότερη για τα άτομα που δεν γυμνάζονταν συστηματικά, εύρημα που υποδεικνύει πως η σωματική άσκηση μπορεί ενδεχομένως να μετριάσει τους κινδύνους των χαμηλών θερμοκρασιών και πως οι άνθρωποι που δεν φροντίζουν για τη φυσική τους κατάσταση θα πρέπει να ανεβάζουν τον θερμοστάτη του σπιτιού τους προκειμένου να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά την πίεσή τους.

Όσο για τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού που θεωρείται ευνοϊκή για την υγεία, οι ερευνητές συνιστούν αυτή να μην πέφτει σε καμία περίπτωση κάτω από τους 21°C.

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα